Contractele de achiziţii publice şi de privatizare vor fi desecretizate

Valentin Roman
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 8 noiembrie 2005

Contractele de achiziţii şi privatizare vor fi făcute publice, ne-a declarat Sorin Ioniţă, directorul Societăţii Academice Române (SAR). Domnia sa ne-a mai spus că, în urma întîlnirii cu reprezentanţii Guvernului, organizaţiile neguvernamentale au obţinut sprijinul necesar în crearea unui cadru legislativ care să permită societăţii civile accesul liber la informaţii privind contractele de achiziţii şi parteneriat public-privat, precum şi la cele de privatizare.

Sorin Ioniţă ne-a mai precizat că "se simţea nevoia unei legi pe marginea acestui subiect". La iniţiativa celor două părţi a luat naştere un grup tehnic de lucru, format din reprezentanţi ai Ministerului Justiţiei, Ministerului Finanţelor Publice, ai Autorităţii Naţionale pentru Reglementare şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice, AVAS, precum şi, ceea ce este cu adevărat important şi nou, membri ai societăţii civile. Acest grup de lucru va avea ca principală sarcină elaborarea şi inserarea de prevederi care vor fi incluse în textul viitoarei legi, care este aşteptată în primăvara anului 2006.

În altă ordine de idei, Sorin Ioniţă ne-a mai spus că accesul la informaţiile privind achiziţiile şi contractele de privatizare va fi posibil pe două paliere. Primul dintre ele va avea ca subiect contractele cu valoare mai mică, iar accesul la acestea va fi posibil la cerere. Cel de-al doilea va cuprinde contractele cu valoare mare, iar acestea vor fi făcute publice prin intermediul internetului şi al altor mijloace de informare în masă.

Procuratura, sesizată pentru scurgerile de informaţii privind privatizarea BCR

Parchetul a înregistrat săptămîna trecută o plîngere din partea Comisiei de privatizare a BCR privind o posibilă săvîrşire de infracţiune. Aceasta se referă la unele scurgeri de informaţii în cursul negocierilor cu potenţialii cumpărători, ne-a declarat ieri Robert Cazanciuc, şeful Biroului de presă al Ministerului Public. Dosarul a fost înregistrat şi se află la secţia urmărire penală şi criminalistică, urmînd ca ancheta să înceapă cît mai curînd.

În cadrul întîlnirii cu reprezentanţii societăţii civile pe tema transparentizării achiziţiilor publice şi contractelor de privatizare, Sebastian Vlădescu, şi preşedintele Comisiei de privatizare a BCR, a spus că toţi potenţialii cumpărători ai băncii au cerut clauze "extrem de stricte" pentru confidenţialitatea ofertelor. "Fiecare dintre potenţialii cumpărători ai BCR a cerut expres ca preţul oferit - indiferent dacă se va califica sau nu pentru cumpărare - să rămînă strict confidenţial", a afirmat Sebastian Vlădescu.

La rîndul său, premierul Călin Popescu-Tăriceanu, prezent la întîlnire, a explicat că a fost deranjat de apariţia în presă a unor informaţii din cursul negocierilor pentru privatizarea BCR, inclusiv sumele oferite de cei interesaţi, în condiţiile în care el însuşi nu poate avea acces la astfel de date. Reprezentanţii societăţii civile au precizat că doar contractul final de privatizare a băncii ar trebui făcut public, nu şi datele de pe parcursul negocierilor. (Ancuţa Stanciu)

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb