CONTRAR AŞTEPTĂRILOR DIN PIAŢĂ Preţurile producătorilor industriali din SUA au accelerat din nou, în iunie

M.G.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 15 iulie 2022

Preţurile producătorilor industriali din SUA au accelerat din nou, în iunie

Preţurile producătorilor industriali (PPI) din Statele Unite au accelerat din nou în luna iunie, cu un ritm lunar masiv de 1,1%, mult peste estimări, după avansul lunar de 0,9% din luna mai, cel de 0,5% din aprilie şi avansul record de 1,6% din martie. Avansul lunar al PPI din SUA a fost tot de 1,1% în februarie şi de 1,2% în ianuarie. Conform datelor publicate de statistica americană, rata anuală a PPI a accelerat în luna iunie la un nivel de 11,3%, de la 10,9% în luna mai. În luna martie a fost atins recordul pentru rata anuală a PPI, de 11,5%.

Totodată, "inflaţia de bază" a producătorilor industriali de peste Ocean (CORE PPI), indicator care exclude preţuri considerate volatile precum cele ale energiei, a urcat în luna iunie cu un ritm lunar în decelerare de 0,4%, după o creştere lunară de 0,6% în luna mai, 0,4% în luna aprilie şi 1% în martie.

Rata anuală a CORE PPI a coborât astfel la 8,2% în luna iunie de la o rată revizuită în sus cu 0,2% de 8,5% în luna mai, evoluţie venită pe fondul efectului de bază. În luna martie, an/an, acest indicator era la 9,6%.

Datele privind preţurile producătorilor industriali din SUA au primit o importanţă mai mare decât de obicei după rapoartele din ultimii 2 ani privind preţurile de consum, rapoarte care au arătat că inflaţia (indicele preţurilor de consum din SUA) a accelerat puternic începând cu aprilie 2021, ajungând la o rată anuală de 9,1% în iunie 2022, cel mai ridicat nivel din ultimii 41 de ani.

Analiştii au anticipat o creştere lunară de 0,8% a PPI pentru luna iunie, iar în ritm anual avansul preţurilor producătorilor era estimat să scadă la 10,7% de la 10,9% în luna mai.

Evoluţia inflaţiei la bunuri a fost forţa dominantă şi în iunie, înregistrând o creştere de 2,4%. Inflaţia pe servicii a înregistrat o creştere de 0,4% în luna iunie, conform datelor publicate de statistica americană.

Iunie a fost a 18-a lună consecutivă de creştere pentru preţurile producţiei industriale în ritm lunar. Serviciile şi consumul reprezintă circa 70% din economia americană.

Evoluţia anuală a PPI a fost una puternic ascendentă încă din debutul lui 2021. Creşterea iniţială a PPI a venit ca urmare a efectului de bază (nivel scăzut al inflaţiei în 2020 din cauza recesiunii Covid-19), a creşterii preţurilor materiilor prime, a problemelor din sfera transportului maritim şi a furnizării bunurilor intermediare. Din februarie 2022 creşterea preţurilor materiilor prime s-a accentuat din cauza invaziei ruseşti în Ucraina, iar companiile se confruntă cu probleme şi mai mari pe partea de lanţuri de aprovizionare în urma lockdown-urilor din China. Pentru următoarele luni s-ar putea marca o moderare sau chiar scădere a ritmului de creştere a preţurilor la producători, având în vedere corecţia cotaţiilor mai multor materii prime şi riscul intrării în recesiune a economiilor dezvoltate.

Evoluţia preţurilor producătorilor industriali din SUA s-a înscris iniţial în tendinţa globală generală de debut al noului ciclu economic post-Covid-19, cu menţiunea că lanţurile de aprovizionare au fost în mare parte din ultimii doi ani lovite de lipsa de producţie din perioada de lockdown.

De notat de asemenea că majoritatea creşterilor de preţuri sunt transmise pe lanţ de către producători şi în final ajung la consumatorii finali.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb