CONTRAR PROMISIUNII FMI Executivul a avizat favorabil iniţiativa privind insolvenţa persoanelor fizice

Ziarul BURSA #Companii #Insolvenţa / 2 octombrie 2014

Executivul a avizat favorabil iniţiativa privind insolvenţa persoanelor fizice

Actualizare 13:26 Ponta: "Mai facem şi ce nu am convenit cu FMI"

Premierul Victor Ponta a declarat, azi, că Guvernul a dat aviz pozitiv propunerii legislative iniţiate de către deputatul PSD Ana Birchall privind insolvenţa persoanelor fizice, el arătând că Executivul mai face şi lucruri pe care nu le-a convenit cu FMI şi se va "descurca" dacă va fi certat de Fond, transmit surse din presă.

"Guvernul României, în baza punctelor de vedere ale ministerelor, acordă punct de vedere pozitiv sau negativ unor proiecte parlamentare. Da, avizul este pozitiv, mai departe Parlamentul va decide în urma unei dezbateri", a spus Ponta, întrebat dacă, prin avizul pozitiv dat, Guvernul susţine măsurile propuse în iniţiativa legislativă iniţiată de deputatul PSD Ana Birchall privind insolvenţa persoanelor fizice.

Solicitat să comenteze şi faptul că măsurile propuse de această iniţiativă legislativă nu au fost convenite cu FMI, Ponta a răspuns: "Ei, mai facem şi lucruri pe care nu le-am convenit. Să nu vă supăraţi pe noi acum sau să nu ne certaţi că mai facem şi lucruri pe care...".

În condiţiile în care jurnaliştii au invocat posibilitatea ca FMI să certe Guvernul, Ponta a răspuns: "Cu asta ne descurcăm. Dacă nu ne certaţi dumneavoasră că mai facem, mai şi guvernăm România, nu doar ce ne-a dat voie FMI, e în regulă".

"O dată mă certaţi că de ce fac ce zice FMI, după aia mă certaţi că...Hotărâţi-vă, e cu bască sau fără bască", a adăugat Ponta.

---------

Actualizare 10:30 Birchall: "Iniţiativa mea legislativă sprijină românii sufocaţi de datorii"

Deputatul PSD Ana Birchall, iniţiatoarea propunerii legislative privind insolvenţa persoanelor fizice a salutat avizul favorabil acordat de Guvernul României în şedinţa de ieri, declarând că iniţiativa sa legislativă "sprijină românii sufocaţi de datorii, reprezentând un ajutor real pentru cei care riscă să-şi piardă agoniseala de-o viaţă din cauza executărilor silite", se arată într-un comunicat PSD remis azi redacţiei.

"Nu cred că executarea silită şi lichidarea bunurilor trebuie să reprezinte regula pentru românii care trăiesc cu frica-n sân că, fără vina lor, nu-şi pot plăti datoriile lunare şi pot rămâne pe drumuri. Resping cu fermitate acuzaţiile că iniţiativa mea legislativă ar fi una electorală. Propunerea mea legislativă a fost depusă la Senat pe 25martie 2014 şi este semnată şi susţinută de 150 de colege şi colegi din toate partidele politice, cărora le mulţumesc că au înţeles importanţa şi necesitatea unei asemenea legi. Propunerea mea legislativă a urmat procedura legislativă normală, prin comisiile de specialitate şi dezbateriîn plen, momentan aşteptând votul final. Proiectul insolvenţei persoanelor fizice a fost elaborat având la bază o analiză aprofundată din practica şi legislaţia în domeniu din 11 state, cum ar fi state ale Uniunii Europene precum Germania, Marea Britanie, Franţa, Austria, Republica Cehă, Slovacia, Italia şi Polonia, dar şi din Statele Unite ale Americii, Singapore şi Australia", potrivit comunicatului care o citează pe Birchall.

"Această propunere legislativă acordă un real ajutor debitorului persoană fizică dându-i posibilitatea să elaboreze un plan de rambursare a datoriilor care se poate întinde pe 5 ani de zile şi să nu fie pus în faţa executărilor silite sau a lichidării bunurilor, aşa cum se întâmplă în momentul de faţă. Principalele avantaje pe care această lege le aduce sunt: dacă sunt executări silite începute, acestea se suspendă odată cu declanşarea procedurii de insolvenţă pentru persoanele fizice. Se stopează acumularea de dobânzi şi penalităţi pentru întârzierea la plată. Sunt protejate persoanele fizice, debitori de bună credinţă. Toate creanţele devin lichide şi exigibile. Toate actele unilaterale ale debitorului (împuterniciri/mandate acordate) nu mai produc efecte. Asigură un echilibru între interesele debitorilor, persoane fizice, şi cele ale creditorilor. Executarea silită trebuie să fie o procedură aplicată numai ca ultimă soluţie, atunci când debitorul persoană fizică nu mai poate, din diferite motive imputabile acestuia, să îşi respecte angajamentele de la momentul contractării creditului", a declarat Ana Birchall.

-----

Guvernul a avizat favorabil o iniţiativă legislativă, iniţiată de un deputat PSD, privind insolvenţa persoanelor fizice, în condiţiile în care în ultimii doi ani s-a angajat constant faţă de FMI, în scrisorile de intenţie, să facă toate eforturile pentru a evita adoptarea unor astfel de iniţiative.

Avizul favorabil este acordat în contextul în care premierul Victor Ponta a declarat, în vara acestui an, că România nu va avea nevoie să reînnoiască acordul cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), care ajunge la final anul viitor.

În ultimii doi ani, Executivul a respins mai multe iniţiative legislative pe această temă.

În proiect se arată că românii care au datorii sau credite şi rate la bănci trebuie să beneficieze de reglementări clare şi coerente care să protejeze persoanele fizice, debitori de bună credinţă, de situaţia în care, sufocaţi de cumulul de datorii pe care trebuie să le ramburseze, ajung în imposibilitate de plată. Scopul actului normativ este de a asigura acoperirea datoriilor persoanelor fizice fără activităţi antreprenoriale, aflate în insolvenţă, prin intermediul rambursării datoriilor în baza unui plan ori prin intermediul lichidării bunurilor respectivilor debitori.

"Executarea silită trebuie să fie o procedură aplicată numai în ultimă instanţă, atunci când debitorul persoană fizică nu mai poate, din diferite motive imputabile acestuia, să-şi respecte angajamentele de la momentul contractării creditului", se arată în proiectul citat de Mediafax.

Debitorul va fi considerat în imposibilitate să-şi achite datoriile la scadenţă dacă este incapabil să îşi achite două sau mai multe datorii, faţă de doi sau mai mulţi creditori, în decurs de peste 30 de zile de la data scadentă a acestora. În această situaţie, va avea dreptul să depună o cerere de "insolvenţă" şi o propunere de plan pentru rambursarea datoriilor.

Instanţa nu va putea refuza deschiderea procedurii de insolvenţă exclusiv în temeiul faptului că debitorul nu are destule bunuri să acopere costurile procedurii, costurile urmând astfel să fie suportate de către stat.

În ultimii doi ani, inclusiv în scrisoarea de intenţie convenită cu Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană în primăvara acestui an, Guvernul s-a angajat că va lua toate măsurile pentru a nu fi adoptată o legislaţie privind falimentul personal şi nici alte propuneri legislative privind recuperarea datoriilor, pe motiv că ar putea fi "subminată" disciplina de plată a ratelor la credite.

Potrivit unui studiu realizat de compania de consultanţă London Economics pentru Comisia Europeană, contractat în 2011 şi finalizat anul trecut, România este una dintre puţinele ţări europene unde nu există o legislaţie privind insolvenţa persoanelor fizice, care nu beneficiază de nicio formă de protecţie în faţa creditorilor odată ce ajung în situaţia de a nu-şi mai putea onora obligaţiile financiare.

Banca Naţională, care s-a opus de asemenea iniţiativelor, a invocat stabilitatea sistemului bancar şi posibilitatea ca băncile, confruntate cu legiferarea falimentului personal, să ceară mai multe garanţii pentru credite şi să restricţioneze accesul la finanţare. US Commercial Service, agenţie a guvernului SUA, notează că numărul insuficient de judecători şi avocaţi specializaţi în proceduri de faliment îngreunează procesul judiciar în astfel de cazuri şi împiedică de multe ori soluţionarea în mod consecvent a dosarelor.

De asemenea, există motive de îngrijorare legate de sistemul judiciar, care nu ar face faţă numărului ridicat de dosare care ar ajunge în instanţă în baza unei legi a falimentului personal.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. asi, asta e asa, o pirueta inainte de alegeri...si nu de fond le e rusine. "Resping cu fermitate acuzațiile că inițiativa mea legislativă ar fi una electorală." da' nici nu ne-a trecut prin cap asa ceva...pai se poate?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb