• Dan Paul, preşedintele Asociaţiei Brokerilor
"Investitorii au plătit 1% pe brut din impozitul pentru titluri cerute mai mult de un an. Acum, în acest an, se va plăti 1% pe brut şi se va reţine din timpul anului cîte 1% pe cel de 16%, adică din impozitul pentru titluri în cel de mai puţin de un an. Astfel, se adaugă ceva în plus anul asta, dar nu e adevărat că anul trecut nu s-a plătit nimic. Atît Codul fiscal de anul trecut, cît şi cel din acest an menţionează cîştigul pe net.
De asemenea, data de 25 ianuarie vine ca o dată fixată în ordinul ministrului, nu e în vigoare în Codul fiscal. Ministrul finanţelor a reinventat data de 25 ianuarie printr-un ordin al ministrului. Codul Fiscal spune că se calculează totul pe net şi se depune la 15 mai. Dar ministrul, prin acest ordin, schimbă sensul Codului Fiscal care deja şi-a consumat efectele în 2006.
Cîştigul net se determină la sfîrşitul anului fiscal şi în Codul Fiscal de anul trecut, şi cel în vigoare, asupra întregului portofoliu de astfel de titluri tranzacţionate de un contribuabil în anul respectiv ca diferenţă pozitivă între cîştigurile şi pierderile înregistrate în cursul anului.
Ordinul ministrului finanţelor este bazat pe un articol 95 din Codul Fiscal în care spune ca va elabora formularistica necesara. E ordinul nr. 2199/03.01.2007. De fapt modifică un ordin vechi 160- 2004 şi introduce un articol nou - această declaraţie 226 care uită să spună de cîştigul net, ci spune doar cîştig.
Şi pe de altă parte spune că se depune pe 25 ianuarie, deci introduce o noua taxă faţă de codul fiscal care avea un singur termen - 15 mai pentru toate cîştigurile şi pierderile.
• Septimiu Stoica, preşedintele BVB
Septimiu Stoica, preşedintele BVB, ne- a declarat că "dacă ministerul Finanţelor va susţine să plătim cu 16% în avans din cîştiguri, atunci ne putem lua la revedere de la piaţa asta", adăugînd: "Cine va fi nebun să mai investească pe piaţa de capital?" Domnia sa consideră că, prin faptul că anul trecut s-a plătit doar 1%, nu este un argument suficient de tare pentru ca acum să se plătească 16%. "Concesia asta nu trebuie răspătită printr-o nedreptate", a mai spus Septimiu Stoica, admiţînd că "oamenii pot să nu mai investească pe piaţă şi să îşi vîndă deţinerile".
• Stere Farmache, directorul general al BVB
"Investitorii de pe piaţa de capital au plătit 1% pentru tranzacţiile cu titlurile deţinute mai mult de un an de zile. Şi s-a plătit pe brut, fără să se ţină cont dacă portofoliul acţiunilor este deţinut peste un an de zile. Pentru cele de 16% trebuie să se plătească în 2007. Pe cîştigul net".
• Teodor Ancuţa, preşedintele BMFMS
"Noi avem o poveste clară: impozitul pe profitul net se calculează o dată pe an, nu aşa cum au dat ei ordonanţa care este în afara Codului Fiscal".
Teodor Ancuţa spune că cel mai grav lucru este că "oamenii şi-au plătit impozitul de 1%, dar acum se doreşte impozitarea profitului brut pe fiecare activ în parte, nu al celui net pe portofoliu", ceea ce este o "nebunie", în opinia lui Ancuţa. Din aceste discuţii, Teodor Ancuţa spune că "se creează o imagine negativă a pieţei de capital româneşti". De asemenea, preşedintele BMFMS spune că prin această acţiune, autorităţile dau o bilă roşie pieţei de capital.