Un judecător care deţine un teren retrocedat de Radu Mazăre l-a achitat definitiv pe cel din urmă pentru vânzarea terenurilor din Mamaia. Fostul edil luase 6 ani jumate în primă instanţă,dar Marius Epure, şeful Curţii de Apel Constanţa, l-a absolvit de vină, scrie Info Sud-Est.
Marius Cristian Epure este judecător din anul 2001 şi a ajuns preşedintele Curţii de Apel Constanţa în decembrie 2018. Pe plan local este un magistrat controversat prin prisma deciziilor pe care le-a luat de-a lungul timpului.
Una dintre acestea este eliberarea a trei traficanţi de droguri care au fost prinşi de DIICOT cu 10 kilograme de cocaină şi care, ulterior, au fost condamnaţi definitiv la pedepse cuprinse între 11 şi 13 ani. O altă decizie controversată a judecătorului Epure a fost acceptarea cererii de revizuire a sentinţelor într-un dosar în care mai mulţi evazionişti fuseseră condamnaţi definitiv pentru returnare ilegală de TVA. Ulterior, în aceeaşi speţă, inculpaţii au fost din nou condamnaţi.
Poate cea mai controversată sentinţă a judecătorului Epure a fost eliberarea din arest a principalului suspect în cazul unui triplu asasinat. În anul 2008, spaţiul public constănţean a fost cutremurat de vestea că albanezul Shyti Blenis a ucis părinţii unei fetiţe iar pe copilă a îngropat-o de vie. Judecătorul Epure l-a eliberat pe suspect din arest, i-a dat voie să părăsească ţara şi a întors dosarul la Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa. Un an mai târziu, Shyti Blenis a fost găsit vinovat şi condamnat definitiv la închisoare pe viaţă.
De numele lui Marius Cristian Epure se leagă şi controversa referitoare la terenul pe care şi-a construit o vilă într-un cartier rezidenţial din Constanţa. Casa judecătorului, cu o suprafaţă de 245 mp, a fost ridicată în anul 2009 pe un teren care apare în Dosarul Retrocedărilor, speţă în care fostul primar Radu Mazăre a fost condamnat definitiv la 9 ani de închisoare.
În 2008, cotidianul Ziua de Constanţa făcea public faptul că judecătorul a cumpărat un teren de 500 de mp de la Octavian Alexandru Şerban, cel care apare în dosarul Retrocedărilor drept "interpus pentru transmiterea de proprietăţi imobiliare deposedate şi dobânditor de terenuri provenite din infracţiuni". Procurorii l-au trimis în judecată alături de Radu Mazăre şi alţi 35 de inculpaţi, însă Şerban a fost achitat. Alexandru Octavian Şerban cumpărase terenul de la Mariana Leşe care fusese împroprietărită direct de Mazăre. Leşe a fost la rândul ei trimisă în judecată dar, între timp, a decedat. Judecătorul Epure a fost al treilea cumpărător al terenului din cartierul respectiv şi, de-a lungul timpului, nu a simţit nevoia să lămurească acest episod.
Judecătorul Marius Epure are o avere consistentă şi un singur venit, salariul de magistrat. Conform ultimei declaraţii publicate pe site-ul CSM, în iunie 2019, magistratul este proprietarul unic al unui teren intravilan de 500 mp în Constanţa (cumpărat în 2007), 1600 mp de teren agricol în Tuzla (cumpărat în 2008), 1600 mp de teren agricol în Costineşti (cumpărat în 2008), un apartament de 41 mp în Piteşti (cumpărat în 2003), o casă de 245 mp în Constanţa (construită în 2009), un autoturism Kya Rio, un Peugeot 407 (partaj voluntar ieşire din devălmăşie - proprietatea exclusivă a soţiei) şi un Opel Combo (Cumpărare - proprietatea exclusivă a soţiei). Judecătorul mai are trecute în declaraţia de avere două conturi bancare, unul de 8779,34 euro şi altul de 7383,73 lei. De asemenea, acesta are şi un credit bancar scadent în anul 2033, cu un sold de 105.022 euro. Epure a avut în 2020 un venit anual de 252.172 lei ca judecător la Curtea de Apel Constanţa, inclusiv drepturi obţinute prin hotărâre judecătorească (conform declaraţiei de avere completată în 25.05.2020, publicată pe site-ul CSM)
Printre primele decizii pe care Epure le-a luat în calitate de şef al Curţii de Apel Constanţa a fost să îi aşeze pe procurori în sala de judecată la acelaşi nivel cu avocaţii inculpaţilor şi să nu le mai permită procurorilor accesul la informaţiile din dosare prin aplicaţia ECRIS, conchide Info Sud-Est.
1. Constanta ...
(mesaj trimis de Un constantean în data de 20.01.2021, 08:49)
nu degeaba a fost numita ,,Republica Mazare -Constaninescu,,. De ce credeti ca acesti indivizi si-au facut de cap atata timp ? I-au mituit atat pe magistrati cat si pe judecatori ca si pe altii . Altfel nu se explica faptele, ca abuzul de putere si incalcarea legilor la vedere de catre cei 2 si camarila lor, nu au sarit in ochii acestor institutii care nu s-au sesizat atata amar de timp, tocmai ei care erau platiti pentru asemenea fenomene, iar cand au fost sesizati au intocmit rechizitorii de mantuiala, sau au judecat dupa interesul lor, fara sa suporte vreo consecinta!! Iti vine sa urlii nu alta!!!, Si atunci te intrebi, cum sa mai ai incredere in justitie?
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 20.01.2021, 11:23)
De ce nu s-a abținut jigodia de la judecarea dosarului?
Lucian Netejoru, fosila de la Inspecția judiciară, ce face?
Cum de mai e ținut în post dinozaurul-apărător al mafioților din justiție?
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 21.01.2021, 20:07)
DOMNU' MINISTRU AL JUSTITIEI
domnu premier
domnu iohanis
asta este independenta justitiei?
pentru asa ceva au nevoie judecatorii de pensii speciale?
SA VA FIE RUSINE!!!!