Conturi furate la Credite Europe Bank

OVIDIU VRÂNCEANU,Braşov
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 12 august 2010

Poliţia a identificat cinci suspecţi, printre care se află şi o persoană din conducerea sucursalei, în timp ce ANPC a obligat banca să restituie clienţilor banii furaţi

Câteva zeci de persoane care aveau depozite la o sucursală a băncii Credit Europe Bank din Braşov au reclamat că le-au fost golite conturile, în care se aflau sume mari de bani. Numai în urma verificării a 12 reclamaţii, potrivit unei informări a Autorităţii Naţionale a Protecţiei Consumatorilor, prejudiciul se ridică la 1,773 milioane de lei (aproximativ 420.000 de euro). Prejudiciul a fost cauzat, se pare, de un angajat al băncii. "La sesizările consumatorilor, banca a răspuns că va returna banii după finalizarea anchetei poliţiei. Comisarii au concluzionat că banca nu îşi respectă obligaţiile asumate prin contract şi au aplicat operatorului economic o amendă contravenţională în valoare de 50.000 lei. Totodată s-a dispus ca, în termen de maxim 15 zile, banca să restituie consumatorilor banii datoraţi", se mai arată în comunicatul ANPC.

Cele mai mari sume retrase din conturile unor persoane au fost de 204.000 de lei şi 73.000 de euro.

Ionel Spătaru, şeful Comisariatului pentru Protecţia Consumatorului Braşov, a declarat că frauda a fost descoperită după ce mai multe persoane care aveau depozite la banca respectivă au mers să extragă bani, fiind informaţi la ghişeu că nu au niciun leu în cont, deşi ei aveau sume importante de bani.

Conducerea instituţiei bancare a făcut plângere penală împotriva unei angajate a băncii, care ar fi responsabilă de prejudiciul creat.

Presiuni de la centru

Comisarul şef al Comisariatului pentru Protecţia Consumatorilor Braşov, Ionel Spătaru, a declarat că vicepreşedintele Credit Europe Bank, Mirela Bordea, i-a sugerat în timpul controlului să ajungă la o "soluţionare amiabilă" a acestui caz. "În timp ce efectuam controlul la bancă am primit un telefon de la vicepreşedintele băncii, Mirela Bordea, care ne-a sugerat să ajungem la o soluţionare amiabilă a cazului. Practic, mi-a spus să-mi văd de treaba mea. Efectiv i-am închis telefonul", a declarat Ionel Spătaru.

Pagubă sesizată în urmă cu două săptămâni

Vasile Săceanu, fiul unei cliente a băncii care a pierdut 70.000 de lei, a declarat că mama sa a constatat dispariţia banilor din cont în urmă cu două săptămâni. "Nu i-au dat nicio speranţă că îşi va recupera banii. Astăzi am venit la bancă împreună cu mama mea, iar ei i s-a făcut rău şi am chemat ambulanţa. Când am cerut explicaţii ni s-a spus că o funcţionară a băncii, Otilia Negrilă, ar fi fugit cu banii", a spus Vasile Săceanu.

Procurorii DIICOT au intrat pe fir

Procurorul Cătălin Borcoman, purtătorul de cuvânt al DIICOT Braşov, a declarat, ieri, că Credit Europe Bank a făcut o sesizare "cu privire la faptul că au existat anumite nereguli în procesul de tranzacţionare în urma căruia de la mai mulţi clienţi, persoane fizice, au fost transferate sume de bani către o societate comercială, bani care au fost deja ridicaţi. În prezent se fac cercetări în acest caz".

Sesizarea a fost făcută, potrivit unui comunicat al instituţiei financiare, încă din 5 august.

Anchetă internă din 30 iulie

Credit Europe Bank a anunţat, ieri, printr-un comunicat, că a demarat încă din 30 iulie, o anchetă internă pentru investigarea sesizărilor primite din partea unor clienţi, care au reclamat că le-au dispărut banii din conturile deschise la sucursala Braşov a instituţiei de credit, iar pe 5 august banca a sesizat Parchetul.

"Cu privire la informaţiile apărute în presă referitoare la dispariţia unor sume de bani din conturile unor clienţi ai Credit Europe Bank Sucursala Braşov, vă aducem la cunoştinţă că în urma sesizărilor primite din partea unor clienţi ai sucursalei, în data de 30 iulie, am demarat o anchetă internă pentru investigarea plângerilor", se arată în documentul citat.

Cinci suspecţi, printre care o persoană din conducere

Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Braşov a anunţat că poliţiştii au deja cinci suspecţi în cazul sesizat la instituţia financiară din Braşov. Poliţiştii spun că au fost sesizaţi în 5 august de către reprezentanţii sucursalei Braşov a Credit Europe Bank cu privire la faptul că s-au retras în mod ilegal sume de bani din conturile unor clienţi.

Cei cinci suspecţi ai poliţiştilor braşoveni sunt o persoană din conducerea sucursalei, trei operatori de ghişeu şi un casier, care sunt cercetaţi în stare de libertate, pentru fals informatic şi fraudă informatică.

Liviu Naghi, purtător de cuvânt al IPJ Braşov, a declarat că în urma verificărilor s-a stabilit că, în cursul lunii iulie, cei cinci suspecţi ar fi accesat cele patru conturi ale clienţilor şi au efectuat operaţiuni bancare fără autorizarea acestora, în scopul însuşirii fără drept a mai multor sume de bani, totalizând 365.000 de lei.

"Conform prevederilor legale, s-a propus declinarea competenţei în acest dosar, către DIICOT - Serviciul Teritorial Braşov, dosarul fiind înaintat acestei unităţi, în data de 9 august", a mai spus Naghi.

ANPC recomandă tuturor clienţilor băncii să îşi verifice conturile

Constantin Cerbulescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului, a sfătuit ieri toţi clienţii băncii să îşi verifice conturile.

"Recomandăm tuturor consumatorilor să verifice soldul conturilor pe care le au deschise la această bancă şi să sesizeze de urgenţă orice neregulă. Banca are obligaţia să repare în cel mai scurt timp orice prejudiciu cauzat clienţilor săi. Banca răspunde pentru conduita angajaţilor săi şi nu are niciun drept de a amâna onorarea obligaţiilor faţă de consumatori sub pretextul finalizării anchetei judiciare. Vom aplica operatorului economic amenzi contravenţionale pentru fiecare nou caz sesizat Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor, până când banca va înţelege să-şi respecte clienţii", mai spune Cerbulescu.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. va rog sa faceti plingere penala impotriva lui Isarescu care este vinovat depagubirea deponentillor la banci. El trebuie sa supravegheze si sa controleze bancile.

    Dar sumele depuse in banci sunt garantate de fondul de garantare (e adevarat ca se scot in timp) format din sume retinute de la bancile respective - oare de ce nu se prea releva acest aspect?

    1. sunt garantate doar in caz de faliment... in cazul de fata bancile au de obicei polite de asigurare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb