CONVENŢIA ANUALĂ DE LA POIANA BRAŞOV Năpădiţi de problemele dezvoltării, brokerii şi-au căutat soluţiile

Andreea Negru
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 25 aprilie 2005

Coincidenţa dintre programarea Convenţiei anuale a brokerilor şi acumularea de probleme generate de dorinţa lor să dez-volte piaţa de capital a făcut cum nu se poate mai oportună întrunirea de la Poiana Braşov de la sfîrşitul săptămînii trecute, ocazie cu care a avut loc şi Adunarea Generală ANSVM.

Ambiţia Asociaţiei Naţionale a Societăţilor de Valori Mobiliare (ANSVM) să confere statut de lider în Balcani pieţei noastre de capital naşte o seamă de probleme care se suprapun peste cele exogene (denominarea leu-lui şi aplicarea noului cod fis-cal).

Demutualizarea Bursei şi fuziunea cu Rasdaq

Plănuita fuziune dintre Bursa de Valori Bucureşti şi Rasdaq pare să-şi fi găsit soluţia în ur-ma discuţiilor purtate de repre-zentanţii celor două burse. Demutualizarea Bursei (transformarea BVB în societate comercială pe acţiuni) a găsit spijin în persoana preşedintelui Comisiei de Buget, Finanţe Bănci din Senat, Varujan Vosganian - al cărui merit a fost subliniat în mod repetat de participanţii re-u-niţi la Poiana Braşov -, urmînd ca în această săptămînă să intre la dezbaterea Parlamentară proiectul de modificare a legii permiţînd privatizarea cu titlu gratuit a Bursei, iar pînă la sfîrşitul sesiunii legislative legea în noua sa formă să fie adoptată.

Septimiu Stoica, vicepreşedin-tele BVB, a informat adunarea că speră ca legea în noua sa formă să fie adoptată pînă la sfîrşitul acestei sesiuni legislative şi la mijlocul anului să poa-tă începe practic procesul de fuziune dintre BVB şi Rasdaq, astfel ca forţa pieţei noastre să nu se mai subîmpartă pe două sisteme, ci să se unească într-unul singur mai puternic şi mai ieftin. Din păcate, conform relatării domnului Stoica, la sfîrşitul acestui proces legislativ pîn-deşte o altă capcană: Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) s-a răzgîndit şi şi-a suspendat acordul (pe care îl dăduse la începutul lunii ianuarie) asupra actului constitutiv al Societăţii Comerciale Bursa de Valori S.A., declarînd că se va pronunţa asupra sa după înregistrarea la Registrul comerţului, considerînd Bursa ca pe orice societate comercială care cere autorizarea ca opera-tor de piaţă.

În acest moment al reuniunii de sîmbătă, revoltat, domnul Ioan Pleşu, preşedintele TGM Investment Iaşi, a strigat: "Asta merităm, nu sîntem în stare să ne batem, am mers tot timpul în genunchi", subînţelegînd că ar dori organizarea unui protest semnificativ al comunităţii brokerilor împotriva CNVM. Dar dom-nul Siminel Andrei, preşedintele ANSVM, a intervenit declarîndu-se adeptul negocierii.

Extensia Bursei Bucureştene în piaţa derivatelor prin Bursa de la Sibiu

Preşedintele Bursei de Mărfuri şi Financiar Monetare Sibiu, Teodor Ancuţa, şi-a exprimat acordul ca la Sibiu să se tranzacţioneze indicele bursier BET (indice care reflectă evoluţia celor mai lichide zece societăţi lis-tate la BVB). Vicepre-şe-dintele BVB Septimiu Stoica a declarat că iniţial se dorea de către instituţia care o reprezintă folosirea Casei de Compensaţie, însă acest lucru nu a fost posibil datorită sistemului tehnic propriu BMFMS. Din acest motiv, cele două instituţii au căzut de comun acord să se tranzac-ţioneze indicele bursier BET pe platforma BMFMS de îndată ce va fi obţinută autorizarea CNVM.

Relaţia cu CNVM

Participanţii la conferinţă s-au plîns că protocolul dintre actorii pieţei de capital şi Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare, care stabilea o modalitate de colaborare şi consultare înainte de emiterea actelor reglementative ale CNVM, nu a condus la rezultate concrete.

Fiscalitatea pe piaţa de capital

Niculae Done, partener în firma de consultanţă KPMG, a ară-tat că există dificultăţi insurmontabile pentru aplicarea noului cod fiscal în acest moment asupra anumitor cîştiguri din piaţa de capital. Domnul Done a analizat exigenţa noului cod fiscal prin care se aplică impozite diferite cîştigurilor obţinute prin tranzacţionarea unor acţiuni care au stat pe durate diferite în portofoliul unui inves-titor. Domnia sa a arătat că nu există posibilitatea să deosebim durata de şedere în portofoliu a unor acţiuni în condiţiile în care investitorul cumpără şi vinde cantităţi diferite din acelaşi tip de acţiuni. Într-adevăr, datorită faptului că acţiunile nu sînt înseriate, în acest moment nimeni nu poate stabili dacă acţiunile vîndute azi, de exemplu (care sînt doar o parte din cele deţinute în portofoliu) sînt dintre cele cumpărate acum doi ani sau doar cu o săptămînă în urmă, momente în care realmente au fost făcute achiziţii. Problema fiscalităţii a fost dezbătută în multiple aspecte, în-trucît creează dificultăţi şi de întelegere şi de aplicare.

Denominarea leului

Directorul general al BVB, Stere Farmache, a prezentat sîm-bătă patru variante de realizare a tranzacţiilor în urma denominării, cu influenţă minimă asupra sistemului de tranzac-ţionare de pe piaţa de capital. Prima dintre acestea se referă la preţurile exprimate în leul nou cu două zecimale, în urma apli-cării căreia ar apărea pe piaţă paşi prea mari de cotare (±10%). Cea de-a doua metodă se referă la preţurile în leul greu cu patru zecimale, presu-pu-nînd renun-ţarea la "contul grup" pentru simbolurile cotate. Următoarea metodă pune în discuţie preţurile titlurilor în bani noi cu două zecimale, lucru favorabil în accepţiunea unora, dar contestat de alţi ju-cători de pe piaţă, şi în fine ultima metodă agreată de BVB reprezintă o combinaţie a primelor două. Respectiv, pe pia-ţa "regular" şi "deal" se vor tranzacţiona acţiunile la preţuri în leul nou cu patru zecimale, în timp ce pe celelalte segmente se introduce leul nou cu două zecimale. Directorul general al BVB a susţinut această din urmă me-todă ca fiind optimă, în condiţiile în care pe piaţa deal se introduce un bloc de tranzacţionare standard şi contul de grup se utilizează în continuare. Aceasta menţine, în opinia sa, cel mai bun echilibru între avantaje şi neajunsuri.

Sîmbătă, cele două întruniri de la Poiana Braşov au cuprins dezbateri şi pe alte probleme tehnice şi de detaliu cu consecinţe de principiu în piaţă. Antrenaţi în aceste dezbateri, brokerii au uitat că reuniunea lor este de fapt jubiliară.

ANSVM s-a constituit în aprilie 1995, astfel că reuniunea de la Braşov consfinţeşte prima decadă din viaţa Asociaţiei intermediarilor din piaţa de capital. Dar poate că este mai bine şi mai meritoriu că în această ocazie, brokerii au căutat soluţii pentru dezvoltarea pieţei şi nu au ţinut discursuri festive.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb