CORESPONDENŢĂ DE LA BRUXELLES: Belgienii de la "Dexia" sînt dispuşi să investească masiv în CEC

Magda Stoica, corespondenţă de la Bruxelles
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 26 septembrie 2005

Investiţiile care vor trebui făcute la CEC, după privatizare, se ridică la nivelul cîtorva sute de milioane de euro. Axel Miller, directorul executiv al Băncii "Dexia", a declarat că "aceşti bani trebuie folosiţi în primul rînd pentru îmbunătăţirea sis-temului IT, a pregătirea şi recalificarea personalului şi pentru actualizarea capacităţii bancare a CEC, în general".

"Dexia", cu capital franco-belgian, este al doilea grup financiar din Belgia, unul din pretendenţi aflaţi atît în cursa pentru CEC, cît şi pentru Banca Comercială Română. Directorul executiv al "Dexia" apreciază că, în timp ce Casa de Economii şi Consemnaţiuni reprezintă o provocare prin faptul că trebuie să îşi găsească poziţia pe piaţă, Banca Comercială are deja un loc bine stabilit pe care trebuie doar să-l consolideze. Este clar că restructurarea CEC va fi mult mai dură decît schimbările care se vor produce la BCR după privatizare.

Axel Miller a declarat că, în cazul în care "Dexia" va cumpăra pachetul majoritar al CEC, va face o restructurare de personal, dar nu ne-a precizat cît de drastică va fi. Domnia sa a explicat însă că, de regulă, grupul nu restructurează prin concedieri, ci face cursuri de pregătire şi repoziţionări în bancă pentru a se asigura că fie-care ocupă poziţia potrivită.

Proiectul "Dexia" pentru CEC este să profite cît mai mult de reţeaua sa mare de distribuţie, susţine Axel Miller, menţionînd pentru că tocmai reţeaua este atuul cel mai important al CEC. Domnia sa a mai adăugat că nu intenţionează să închidă sucursale CEC aflate în zona rurală. La rîndul său, Stephane Vermeire, director al direcţiei de dezvoltare "Dexia", ne-a declarat că impunerea de către Guvern a obligaţiei de a păstra cel puţin 700 de unităţi din zona rurală nu reprezintă nici o restricţie pentru banca olandeză. Domnia sa a adăugat că, din contră, cine doreşte să achiziţioneze CEC, tocmai pentru aceasta îl vrea. Totuşi, un număr de sucursale vor fi închise, apreciază domnul Vermeire. De fapt, bancherii de la "Dexia" au făcut un studiu şi păstrarea sau închiderea unei sucursale depinde de numărul populaţiei din zonă, de perspectivele de creştere, precum şi de distanţa pînă la următoarea unitate. Stephane Vermeire ne-a asigurat însă că, dacă "Dexia" va ieşi învingătoare în cursa pentru CEC, nu va fi în pericol să coboare sub limita de 700 de unităţi impusă de Guvern.

În ciuda slăbiciunilor CEC care ţin de insuficienta dezvoltare a sistemelor IT, produse subdezvoltate şi lipsa de organizare în general, domnul Vermeire apreciază că reţeaua foarte extinsă şi reputaţia bună a CEC pot face din bancă una cu un cuvînt greu de spus pe piaţa românească.

Stephane Vermeire ne-a mai declarat că managementul local este foarte important pentru atingerea succesului la cele două bănci româneşti. De altfel, "Dexia" a angajat deja zece români pe care îi şcolarizează şase luni în Belgia şi îi ajută să înţeleagă strategia "Dexia" în perspectiva în care aceasta va achiziţiona una din băncile pentru care concurează. Domnul Vermeire a mai adăugat că nu este normal să schimbe o echipă care s-a dovedit deja cîştigătoare pentru bancă, dar că "Dexia" este foarte interesată să aibă proprii săi oameni în departamente, precum cel de analiză risc sau audit. Aceasta nu înseamnă că directorii responsabili pe aceste domenii vor fi înlocuiţi, dar banca belgiană va dori să-şi plaseze oamenii cel puţin în calitate de directori adjuncţi pe anumite departamente.

CEC nu va face profit din primul an după privatizare, este de părere directorul de dezvoltare al "Dexia", apreciind că ar putea dura chiar ani pînă atunci. Oricum, Axel Miller consideră că trebuie făcut ceva rapid cu CEC, ca să-şi menţină poziţia pe piaţă.

Camera de Date a BCR a confirmat interesul "Dexia" pentru banca noastră

Informaţiile obţinute din Camera de Date a Băncii Comerciale au făcut o bună impresie managementului de la Bruxelles. Stéphane Vermeire a adăugat chiar că informaţiile confirmă interesul puternic pe care îl are "Dexia" pentru BCR.

Principalele atuuri ale BCR, din punctul de vedere al belgienilor, ţin de buna poziţionare pe piaţă (ca lider), de dezvoltarea mai multor linii de afaceri (retail, corporate, finanţare publică şi chiar produse de leasing şi asigurare comercializate de grup). La acestea se adaugă înnoirea în materie de produse şi personalul care are o bună pregătire.

Axel Miller a declarat că "Dexia" este interesată să continue dezvoltarea activităţilor de leasing, asigurări şi administrarea activelor. Domnia sa a adăugat că "Dexia" poate chiar să aducă un plus de expertiză pe aceste domenii.

"Dexia" a respins propunere de fuziune din partea "Fortis"

"Fortis", cea mai mare bancă din Belgia şi unul dintre competitorii direcţi ai "Dexia" pentru achiziţionarea pachetului majoritar al BCR a dorit să fuzioneze "Dexia".

Axel Miller, directorul general al "Dexia", a declarat vineri, la Bruxelles, că răspunsul din partea băncii pe care o conduce a venit foarte prompt şi a fost unul negativ.

Cei de la "Fortis" doreau fuzionarea cu "Dexia" prin schimb de acţiuni şi plata unei prime suplimentare, care nu a fost făcută publică.

"Fortis" are o capitalizare de piaţă de peste 30 miliarde de euro şi circa 55.000 de angajaţi, ceea ce o poziţionează pe primul loc în Benelux şi pe locul zece în topul băncilor din Euro Land, din acest punct de vedere. Probabil că o astfel de fuziune nu ar fi fost permisă nici de autorităţile responsabile de concurenţa din Belgia, avînd în vedere că astfel o singură bancă ar fi concentrat mai mult de jumătate din piaţă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb