CORESPONDENŢĂ DE LA LISABONA: "Millennium bcp" ar putea aduce mai mulţi investitori portughezi în România

Ancuţa Stanciu
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 26 septembrie 2005

"Dacă vom achiziţiona pachetul majoritar de acţiuni ale BCR, vă asigur că nu vom face din ea o subsidiară a unei bănci străine şi cred că, din acest punct de vedere, avem şanse 100% în faţa competitorilor noştri", a declarat, La Lisabona, la sfîrşitul săptămînii trecute, Paulo Teixeira Pinto, preşedintele "Millennium bcp", una dintre candidatele în cursa pentru privatizarea BCR. Domnia sa consideră că numărul investitorilor portughezi în România va creşte semnificativ dacă "Millennium bcp" va cumpăra BCR, întrucît, astfel, vor avea susţinerea unei bănci pe care deja o cunosc.

În opinia domnului Teixeira Pinto, pentru "Millennium bcp" este important să intre pe piaţa românească, atît pentru potenţialul pieţei, cît şi pentru oportunitatea pe care o oferă BCR - o bancă românească ce se modernizează şi se dezvoltă foarte rapid.

BCR este considerată de interes strategic şi "Millennium" ar prefera să obţină controlul unic asupra celei mai mari bănci din România. "Noi nu ne vom implica într-o operaţiune în care nu putem avea poziţia dominantă", a spus Pinto.

"Millennium" nu a intrat în cursa pentru CEC, considerînd că banca de economii se află doar pe locul 4. "În cazul în care concuram şi pentru locul 1 şi pentru locul 4 era posibil să pierdem locul 1 şi excludem din start eşecul. Noi nu concurăm pentru a fi pe locul doi sau pentru a pierde, am venit în România ca să cîştigăm", a mai adăugat domnul Teixeira Pinto.

Referitor la preţul de achiziţie, domnul Teixeira Pinto ne-a spus că încă din iulie o echipă a "Millennium bcp" a venit în România şi a evaluat din punctul lor de vedere preţul corect, precum şi premiumul corect: "În consecinţă, vom oferi ceea ce credem noi că este preţul corect, precum şi premiumul care trebuie".

În legătură cu eventualele presiuni politice privind cumpărarea BCR, domnul Pinto ne-a spus: "În fiecare competiţie jucăm după regulile noas-tre. Putem să pierdem această competiţie, însă nu ne putem pierde reputaţia. De asemenea, mai cred că Portugalia este des-tul de îndepărtată şi de mică pentru a influenţa în vreun fel România. Atît guvernul, cît şi preşedintele ştiu ce facem noi. Totul este transparent".

Oficialii "Millennium bcp" au în vedere, dacă vor fi cîştigători, să creeze în ţara noastră un centru regional pentru Europa Cetrală şi de Sud-Est. "Cînd facem achiziţii, nu ne uităm pe o hartă, ne uităm la potenţial, căutăm piaţa, nu regiunea", a mai spus preşedintele Consiliului de Administraţie al băncii portugheze.

"Millennium" este cea mai importantă bancă din Portugalia, avînd o cotă de piaţă între 25 - 30%, în funcţie de segmentul de piaţă. "Millennium" a realizat, în prima jumătate a anului, un profit de 302,9 milioane de euro, faţă de 513 milioane de euro pe întreg anul trecut. Activele sale totale au fost de 74.593 milioane de euro, faţă de 71.678 milioane de euro pe întreg anul 2004. "Millennium" mai este prezentă în Grecia şi Polonia, are un segment de nişă în Turcia şi o prezenţă redusă în SUA şi Canada, Mozambic, Elveţia, Macao, Franţa şi Luxemburg. În Grecia a pornit de la zero şi acum are un segment de piaţă situat între 2-5%, în funcţie de activitate, iar în Polonia are o cotă de piaţă de 9% şi este pe locul 3 la segmentul de credite ipotecare. "Millennium" are 998 de sucursale în Portugalia, 350 în Polonia, 250 în Grecia.

*

"Fortis"- cel mai mare grup financiar din Belgia - şi-a mărit participaţia deţinută la Banca Comercială a Portugaliei "Millennium", cu 3,13% pentru suma de 224,2 milioane euro. "Fortis" ajunge astfel să deţină 4,99% din banca portugheză.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb