CORESPONDENŢĂ DE LA PARIS Germania spune NU energiei nucleare şi DA gazului de şist

MIREL SCHERER
Ziarul BURSA #Internaţional / 11 iunie 2014

Germania spune NU energiei nucleare şi DA gazului de şist

Guvernul german a decis să autorizeze exploatarea gazului de şist prin fracturare hidraulică pe o mare parte din suprafaţa ţării. Iată o dovadă că nu se poate renunţa la toate formele de energie şi că resursele regenerabile nu pot acoperi nevoile. Germania nu avea prea multe opţiuni între energia nucleară şi resursele fosile, mai ales că ţara depinde în proporţie de 35% de gazul rusesc. Criza ucraineană a jucat un rol major în această decizie care este de fapt, o măsură politică urmărind să reducă această dependenţă. Încă din luna martie, cancelarul german Angela Merkel a prevenit opinia publică: «Criza ucraineană va obliga Germania să elaboreze o nouă politică energetică».

Până în prezent nu există nicio regulă clară în Germania în privinţa acestui procedeu care este foarte criticat de către ecologişti. Într-o scrisoare adresată Comisiei de finanţe a Bundestagului, Ministrul german al economiei, Sigmar Gabriel, a prezentat proiectul guvernului care va fi examinat înainte de vacanţă de vară. "Fracturarea hidraulică va fi autorizată, după analiza condiţiilor de protecţie a mediului şi în afara zonelor protejate care reprezintă 14% din teritoriul german", indică textul. Autorizaţiile vor putea fi eliberate de autorităţile regionale. "După cum prevede această notă, fracturarea hidraulică va fi posibilă pe 86% din teritoriu", a remarcat.

Pentru moment este dificil să se evalueze potenţialul gazului de şist în Germania. Departamentul american al energiei a stabilit, într-o evaluare din 2013 bazată pe studii geologice fără foraj, că solul german adăposteşte 476 miliarde de metri cubi de reserve ce pot fi recuperate. Ceea ce reprezintă de opt ori mai puţin decât rezerva estimată a Franţei şi este echivalentă cu aproximativ şase ani de consum energetic german. Partizanii germani ai exploatării gazului de şist speră însă să fie descoperite zăcăminte suplimentare în următorii zece ani. «O speranţă deşartă», replică adversarii verzi ai aceste forme de exploatare care consideră că solul german are rezerve foarte mici de gaz de şist. Partidul Verzilor se teme mai mult că gazul de şist va încetini programul de exploatare a energiilor regenerabile. Să reamintim că în urma catastrofei de la Fukushima (Japonia), Germania a decis să abandoneze energia nucleară, urmând ca toate centralele nucleare ale ţării să fie închise până în anul 2022. Din păcate, tranziţia către energiile durabile se anunţă mai delicată decât s-a prevăzut, mai ales că situaţia geopolitică s-a schimbat. Germania este nevoită să anuleze nu numai o interdicţie, ci un adevărat tabu, acela al fracturării hidraulice, într-o ţară unde ecologiştii sunt foarte activi.

Decizia germană va influenţa oare guvernul francez? Ministrul economiei, Arnaud Montebourg, un adept fervent după cum se ştie, al exploatării gazului de şist va reuşi să facă acelaşi lucru şi să schimbe legislaţia? Viitorul ne va spune.

Notă:

Redactor şef al jurnalului web de noutăţi tehnologice şi industriale Fabrication Mécanique (http://fabricationmecanique.wordpress.com), Mirel Scherer este absolvent al Institutului Politehnic din Bucureşti. Ziarist din 1981 în presa tehnică din Franţa, el a fost redactor şef adjunct al revistei Industrie et Technologies şi "grand Reporter" la importantul săptămânal economic şi industrial L'Usine Nouvelle. Specialist în informatica industrială, automatisme industriale şi echipamente de producţie, el a fost distins de mai multe ori cu Trofeul celui mai bun jurnalist, acordat de Clubul presei informatice din Franţa.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb