CORESPONDENŢĂ DE LA PARIS Modificările climaterice devin ireversibile

MIREL SCHERER
Ziarul BURSA #Internaţional / 8 mai 2014

Modificările climaterice devin ireversibile

"Apocalypse now"... Binecunoscutul titlu al filmului lui Coppola ar putea să se transforme în realitate mai curând decât s-ar crede. Publicat în această primăvară, raportul comisiei de experţi interguvernamentali pentru evoluţia climatului (GIEC) este mai mult decât preocupant. Este alarmant. Secetă, inundaţii, migraţii ale populaţiei, penurii alimentare, războaie... Efectele schimbărilor climaterice devin din ce în ce mai grave şi nicio ţară nu este pregătită suficient pentru a le face faţă; ceea ce pune în primejdie stabilitatea şi securitatea internaţională.

Climatologul francez Hervé Le Treut, care a participat la lucrările acestei comisii, remarca într-un interviu pe site-ul ziarului Le Monde, că "trebuie tratate cu aceeaşi perseverenţă şi concomitent atât emisiile de gaz de seră, cât şi procesul de adaptare a societăţilor omeneşti la o planetă confruntată cu temperaturi în creştere continuă". "Schimbările climaterice trebuie să fie abordate în cadrul unor măsuri interdisciplinare deoarece impactul lor est multiplu: asupra apei, a organismelor vii, a societăţilor omeneşti etc.", explică specialistul francez, adăugând: "Pentru a se putea găsi soluţiile cele mai eficiente de adaptare, încălzirea atmosferică trebuie analizată şi tratată la nivel teritorial".

Întrebarea care se pune este dacă nu cumva s-a depăşit ultima oră pentru a se putea interveni? Inundaţiile catastrofice din ţările europene (Franţa, România, Germania etc.), petrecute în ultimii ani, ca şi perioadele de poluare extremă din unele oraşe europene mari (cum a fost cazul în martie 2014 la Paris) nu incită la prea mult optimism. Hervé Le Treut consideră că "este desigur târziu, dar numai în unele cazuri". Se pot lua încă multe măsuri pentru a se preveni anumite efecte grave. Expertul francez constată: "Un lucru este clar. Sunt schimbări climaterice care nu vor mai putea fi evitate".

Una din contribuţiile cele mai importante a raportului GIEC este faptul că recomandările grupului de experţi sunt concrete şi se referă la ceea ce se poate întâmpla în diferitele teritorii ale globului. Obiectivul urmărit este acela de a se putea lua unele măsuri ecologice la nivel regional, un prim pas care va încuraja guvernele locale să le adopte la nivel naţional. Situaţia climaterică mondială este gravă şi, pentru a o ameliora în totalitate, ar trebui fixate obiective care sunt foarte greu de atins. Pentru grupul de experţi ONU, chiar dacă unele schimbări legate de încălzirea climatului sunt ireversibile, nu înseamnă că nu mai trebuie făcut nimic. Micşorarea sensibilă a efectelor gazului de seră este benefică şi necesară pentru a se evita consecinţe mult mai dramatice decât cele constatate astăzi. Bineînţeles, toate zonele nu sunt la fel de vulnerabile. Ţărmurile oceanelor şi mărilor, zonele de munte, etc. sunt mai sensibile decât altele. Raportul ONU tratează noţiunea de vulnerabilitate şi pune în evidenţă sistemele economice şi ecologice care depind de climat. Pornind de la aceste constatări se caută metode şi mijloace pentru a se reduce dependenţa, cum ar fi, de exemplu, reducerea consumului de energie şi a resurselor naturale. Desigur, fără a afectată creşterea economică, esenţială pentru a se putea oferi locuri de muncă populaţiei. O problemă la fel de greu de rezolvat ca şi cea a cuadraturii cercului.

Notă: Redactor şef al jurnalului web de noutăţi tehnologice şi industriale Fabrication Mécanique (http://fabricationmecanique.wordpress.com), Mirel Scherer este absolvent al Institutului Politehnic din Bucureşti. Ziarist din 1981 în presa tehnică din Franţa, el a fost redactor şef adjunct al revistei Industrie et Technologies şi "grand Reporter" la importantul săptămânal economic şi industrial L'Usine Nouvelle. Specialist în informatica industrială, automatisme industriale şi echipamente de producţie, el a fost distins de mai multe ori cu Trofeul celui mai bun jurnalist, acordat de Clubul presei informatice din Franţa.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb