CORESPONDENŢĂ DE LA VIENA Andreas Treichl: "Europa nu realizează importanţa stimulării antreprenoriatului"

ALEXANDRU SÂRBU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 16 ianuarie 2013

Andreas Treichl

Andreas Treichl

Autorităţile europene nu realizează cât de importantă este stimularea antreprenoriatului, consideră Andreas Trei-chl, preşedintele Erste Group. Măsurile menite să încurajeze oamenii să îşi înceapă propriile afaceri se limitează, de cele mai multe ori, la sponsorizări oferite de către guverne, la "credite ieftine", care nu contribuie, însă, la crearea unei culturi a respectului faţă de antreprenori, arată domnia sa. "Sistemul educaţional din Europa nu insuflă tinerilor dorinţa de a deveni antreprenori, aşa cum se întâmplă în Statele Unite. La noi, cei care reuşesc să câştige sume de ordinul milioanelor de euro, din afaceri pe care le-au creat, sunt încă priviţi cu o oarecare suspiciune", a declarat Andreas Treichl, în cadrul conferinţei "Întorcând lumea cu susul în jos: Cum să creşti în perioade de stagnare", pe care Erste Group a organizat-o recent la Viena.

În actualele condiţii economice din Europa, este dificil pentru cineva să ia calea antreprenoriatului, având în vedere că puţine ţări de pe continent iau măsuri care să uşureze procesul de deschidere a unei afaceri, este de părere domnia sa. Băncile sunt reticente să finanţeze noile afaceri, din cauză că le percep ca fiind riscante, însă este important să fie curajoase şi să le susţină pe cele care au potenţialul să reuşească, pentru a contribui la creşterea economică, afirmă Andreas Treichl.

În opinia lui Adam Somlai-Fischer, co-fondator şi director al departamentului de design al "Prezi", o companie maghiară care a creat un software pentru realizarea de prezentări interactive, diferenţele culturale sunt cele care descurajează antreprenoriatul în Europa. Tinerii europeni preferă un loc de muncă aparent sigur, în locul asumării riscului începerii unei afaceri proprii, aşa cum este cazul tinerilor americani, a declarat domnia sa. Nenad Pacek, consultant în domeniul dezvoltării afacerilor în pieţele emergente, consideră că Europa are nevoie de schimbări majore atât la nivel educaţional, cât şi la nivelul legislaţiei privind fondurile de capital de risc (venture capital), pentru a stimula o cultură antreprenorială.

Finanţarea prin intermediul creditelor bancare nu atrage, pentru moment, interesul niciunuia dintre cei trei antreprenori prezenţia la conferinţa Erste Group. Adam Somlai-Fis-cher şi Daniel Hastik, director general şi cofondator al "Futurelytics", companie cehă care prelucrează date disponibile în cloud computing pentru a oferi companiilor informaţii des-pre preferinţele consumatorilor, au atras fonduri de investiţii specializate, care le-au oferit nu doar bani, ci şi acces la cunoştinţe şi contacte pentru dezvoltarea afacerilor.

Wojciech Inglot, directorul general al producătorului polonez de cos-metice "Inglot", companie pe care a înfiinţat-o în urmă cu peste 25 de ani, a declarat că firma sa nu a contractat un credit bancar de 12 ani şi nu intenţionează să facă acest lucru în viitorul apropiat, fondurile proprii fiind suficiente pentru exinderea afacerii.

Andreas Treichl: "Oamenii din IT care au preferat să rămână, o şansă pentru Europa Centrală şi de Est"

Faptul că Europa Centrală şi de Est are oameni care au ales să pornească o afacere în domeniul IT în ţările lor de origine reprezintă, pentru regiune, o şansă de care aceasta trebuie să încerce să profite, având în vedere că Statele Unite atrag foarte mulţi tineri din întreaga lume care activează în domeniu, este de părere Andreas Treichl. Atât Adam Somlai-Fischer, cât şi Daniel Hastik au lucrat, timp de mai mulţi ani, în străinătate, însă au ales să îşi înceapă afacerile în Budapesta, respectiv Ostrava. Ambele companii au deschis câte un birou în SUA, deoarece aceasta le oferă atât o piaţă foarte importantă, cât şi oportunităţi de atragere de finanţare şi know-how. Administrarea unei afaceri este mai dificil de realizat în Ungaria, decât în Statele Unite, deşi prima ţară dispune de forţă de muncă mai ieftină, arată Adam Somlai-Fischer. Birocraţie există şi pe continentul american, fapt pe care antreprenorul maghiar l-a constatat la deschiderea biroului din San Fracisco, însă Ungaria are o instabilitate a legislaţiei mai ridicată, explică acesta.

Pentru Adam Somlai-Fischer şi Daniel Hastik, opţiunea pentru a porni afacere acasă a fost motivată şi de dorinţa de a fi modele pentru alţi tineri care doresc să ia calea antreprenoriatului.

Mărcile din ECE, puţin cunoscute le nivel global

Puţine bunuri şi servicii originare din statele ECE se bucură de un renume la nivel global, arată participanţii la conferinţă. Andreas Treichl consideră că, din acest motiv, companiile din regiune trebuie să depună eforturi pentru ca mărcile să ajungă să fie asociate cu percepţia unei calităţi ridicate. Pentru cei doi antreprenori din domeniul IT, provenienţa din state fost comuniste nu a reprezentat un impediment, deoarece sectorul în care activează este unul foarte alert, ceea ce face ca, dacă un produs este apreciat de utilizatori, acesta să beneficieze de o promovare rapidă la nivel global. Cu toate acestea, Daniel Hastik precizează că atragerea, drept client, a gigantului american "Time Warner" i-a deschis porţile multor companii cehe.

La rândul său, Wojciech Inglot a declarat că a preferat să intre pe piaţa austriacă după ce pătrunsese, în prealabil, pe cea americană. "Am venit în Viena din New York, nu din Varşovia. Faptul că reuşisem pe piaţa americană a reprezentat un garant al calităţii în ochii consumatorilor austrieci", a afirmat domnia sa.

În condiţiile în care ţările dezvoltate se confruntă cu, cel mult, o creştere modestă, companiile din ECE încep să se orienteze tot mai mult către pieţele emergente din afara Uniunii Europene (UE). Wojciech Inglot, care intenţionează ca, în următorii ani, compania pe care o conduce să ajungă să fie prezentă în 60 de ţări, faţă de 46, în prezent, consideră că o diversificare cât mai mare ajută compania să compenseze creşterile modeste din anumite ţări cu cele rapide din altele. "Privitul dincolo de vecini este mai costisitor, dar poate să producă beneficii importante pentru cei care aleg această cale", afirmă antreprenorul polonez.

Adam Somlai-Fischer şi Daniel Hastik apreciază că, deşi ţările dezvoltate reprezintă principalele pieţe pentru produsele lor, acestea sunt prezente pe toate continentele.

Nenan Pacek este de părere că pătrunderea pe pieţele emergente este avantajoasă din mai multe puncte de vedere pentru firmele din ECE. Ţările din Asia, America Latină, Golful Persic, Comunitatea Statelor Independente (CSI) şi Africa Sub-Sahariană prezintă, în general, fundamente macroeconomice foarte bune, având datorii publice reduse, precum şi rezerve valutare semnificative importante, ceea ce oferă premise pentru o creştere sustenabilă în următorii ani. În acelaşi timp, arată analistul, loialitatea faţă de mărci (brand loyalty) este mai redusă în aceste state, comparativ cu cele dezvoltate, sporind şansele pentru atragerea de noi clienţi.

Andreas Treichl: "În 2013 se va vedea mai bine diferenţa dintre cei buni şi cei slabi"

În acest an urmează să fim martorii unei evidenţieri mai clare a diferenţelor dintre băncile care "şi-au făcut temele" în ultimii ani şi care, drept consecinţă, dispun de lichidităţi cu care să finanţeze economia reală, şi cele care vor fi nevoite, în continuare, să facă eforturi semnificative pentru a se conforma cu reglementările din domeniu, potrivit lui Andreas Treichl. "Băncile care s-au restructurat şi au tăiat costuri vor putea obţine mai uşor fonduri pentru a susţine companiile, în următorii ani, în timp ce acelea care vor trebui să îşi petreacă majoritatea timpului în compania autorităţilor vor avea probleme", a declarat preşedintele Erste Group.

Domnia sa consideră că perioada dificilă care a început în anul 2008 nu se află aproape de final, ci va mai continua, iar pieţele financiare, care au înregistrat o creştere notabilă de la începutul anului, au luat-o înaintea creşterii economice, care va rămâne modestă în acest an.

În schimb, în ceea ce priveşte nivelul creditelor neperformante, Andreas Treichl este de părere că ce a fost mai greu a trecut, iar băncile care au reuşit să supravieţuiască anul trecut o vor face şi în acest an.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Ha, ha, ha! Uite cine vorbeste! de ce nu a iesit sa spuna asta acum 4 ani, cand toate bancile au oprit finantarile catre economie din cauza ca le era frica si imprumutau statele pentru ca erau "sigure"?

    Oare pentru ca acum realizeaza ca au intrat in colaps cu aceasta politica pe care au dus-o? 

    Bancile trebuie sa revina acolo unde le este locul, adica banci de economii!, sa lase investitiile celor care se pricep la asta.

    doar am luat cunostiinta prin declaratiile dumneavoastra ca politicienii nu sunt cele mai inzestrate fiinte in ceea ce priveste materia cenusie. Sa o generalizati acum si la Uniunea Europeana nu stiu daca este demna de o nominalizare pentru premiul Nobel in domeniul economiei. Ca dumneavoastra nu dati mare lucru pe creditele "ieftine" oferite de stat este mai putin intelegator avand in vedere capitalul participativ pus cu nonsalanta la dispozitie pe malurile Dunarii la o anumita distanta unul de altul, insa unul dintre ele nu v-a mers asa de bine la suflet respingandu-l ca pe un copil care nu este al dumneavoastra, desi plangea de foame saracul si era imbracat numai in zdrente. Dar si aceste fiinte au aceeasi componenta genetica care le permite sa rabde si sa taca atunci cand cineva ii suduie pentru ca ar fi cu un comportament problematic.Probabil aveti acest comportament stiind ca provin din niste BESTII asa cum ati declarat in 09.12.2011. Dar aceasta este deja trecut si noi trebuie sa privim spre viitor, caci nu sunteti primul care imi spune cat sunt de DOBBY TCO . De aceea conferinta organizata de dvs. nu prea am inteles-o. Ne spuneti astora care am invatat sa compilam si sa executam ca este o sansa pentru tarile din care provenim sa infiintam un SRL si sa nu plecam catre tara fagaduintelor. Dar daca mie imi place sa construiesc acceleratoare de particule, sa calculez traiectoria acestora si sa adorm gandindu-ma ca sunt mai aproape cu o zi de destinatia finala si probabil mai departe cu una de momentul in care voi reusi sa rezolv aceasta ecuatie ce-mi puteti oferi in afara de aceste povete patriotice? Apropo ce este notiunea de patrie pentru dumneavoastra? Si care va este rolul? Acela prin care concetatenii dvs. sa va ridice o statuie pentru eternitate ca fiind cel care a reusit sa imblanzeasca si pe cel mai barbar dintre popoare? Al dvs. supus Vergilius din neamul BESTIILOR , cronicar la curtea marelui Imparat Traianus: info.KlammeraffEbestea.de

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb