Cornelia Coman, ING Asigurări de Viaţă : Am renegociat cu furnizorii, dar am şi renunţat la proiecte, ca să creştem eficienţa

Mihaela Mihai
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 8 octombrie 2009

Cornelia Coman, CEO al ING Asigurări de Viaţă

Cornelia Coman, CEO al ING Asigurări de Viaţă

Lipsa de bani a determinat răscumpărarea asigurărilor de viaţă;

Totuşi, prima medie este în creştere

Nevoia de bani a determinat unii clienţi să renunţe la asigurările de viaţă, pe fondul accentuării crizei economice, ne-a spus Cornelia Coman, CEO al ING Asigurări de Viaţă. Astfel, în primele şase luni ale anului, compania pe care o conduce a înregistrat un volum de prime brute subscrise cu 4,5% mai mic faţă de aceeaşi perioa-dă din 2008. Situaţia este similară pe întreaga piaţă a asigurărilor de viaţă, potrivit doamnei Coman.

"La noi, numărul contractelor reziliate a fost de 2% din total, în primul trimestru al acestui an, în trimestrul al doilea, de 1%, iar trendul descres-cător a continuat şi în trimestrul al treilea", a afirmat Cornelia Coman.

Reducerea cheltuielilor şi eficientizarea activităţii sunt măsuri pe care companiile a trebuit să le ia pe măsură ce au fost afectate de criza economică, iar ING Asigurări de Viaţă nu a făcut excepţie. Doamna Coman ne-a declarat: "Am redus cheltuielile operaţionale cu 10% faţă de anul trecut, reduceri pe care le-am obţinut în urma renegocierii contractelor cu toţi furnizorii, dar am şi renunţat la anumite proiecte".

Profitul primelor şase luni al companiei este, totuşi, superior anului 2008, potrivit doamnei Coman, şi datorită rezultatelor peste aşteptări din investiţii.

În plus, şefa ING Asigurări de Viaţă a precizat că prima medie pentru asigurarea de tip "unit-linked" a crescut cu 10%, faţă de anul trecut, iar pentru asigurarea tradiţională, cu 11%.

În general, piaţa asigurărilor de viaţă a trecut cu bine prin această perioadă tulbure, este de părere doamna Coman, "toţi indicatorii de solvabilitate şi lichiditate, atent monitorizaţi de către Comisia de Supraveghere a Asigurărilor, fiind peste minimele cerute de lege pentru toţi asiguratorii, ceea ce constituie un semn de stabilitate".

Conform datelor furnizate de CSA, piaţa de asigurări de viaţă a înregistrat o scădere de -5,9% în trimestrul I, iar în trimestrul al doilea, cu -2,9%.

Doamna Coman a spus: "Trendul este unul pozitiv şi sperăm ca, la sfârşitul anului, să avem un volum de prime brute subscrise cel puţin la nivelul anului 2008".

Deşi pe piaţa asigurărilor a intrat recent un nou competitor, doamna Coman apreciază că ING Asigurări de Viaţă va reuşi să îşi menţină cota de piaţă.

Domnia sa a anunţat că, anul viitor, societatea va lansa un nou produs de asigurare de viaţă, care oferă un randament garantat, şi va scădea, în continuare, preţul la produsele unit linked.

În plus, au fost începute demersurile pentru a creşte transparenţa şi comunicarea cu clienţii.

Doamna Coman ne-a declarat: "Cea mai mare realizare a noastră este că am reuşit să fim alături de clienţii noştri şi să găsim soluţii pentru cei care s-au confruntat cu scăderea veniturilor disponibile, cu probleme financiare sau cu nevoia de a face rapid rost de lichidităţi, dându-le posibilitatea să oprească temporar plata primelor de asigurare".

Domnia sa a mai adăugat că principalul obiectiv în 2009 a fost retenţia clienţilor, un portofoliu stabil fiind foarte important pentru companie.

2010 nu va fi un an uşor pentru asigurările de viaţă

Anul viitor nu va fi unul uşor pentru niciun domeniu, deci nici pentru asigurările de viaţă, avertizează Cornelia Coman.

"Între creşterea economică şi dezvoltarea pieţei asigurărilor de viaţă nu este o relaţie directă pentru că, la nivelul consumatorului final, trebuie ca într-adevăr să se simtă o relansare economică care să îi dea un sentiment de încredere că lucrurile se îndreaptă", a afirmat domnia sa, adăugând că, de acea, va exista o întârziere de aproximativ 6 luni din momentul în care economia românească îşi va reveni până când se vor vedea creşteri spectaculoa-se în asigurări.

"În cazul în care creditarea va stagna şi anul viitor, nu sunt şanse să crească asigurările aferente creditelor ipotecare", ne-a spus doamna Coman.

Planurile financiare pentru copii, vedetele în 2009

"Vedeta asigurărilor pe 2009 sunt planurile financiare pentru copii", potrivit doamnei Coman, care a adăugat că puţini sunt cei care amână procesul de încheiere a unei asigurări când este vorba despre copiii lor.

Pe timp de criză, clienţii au mai preferat şi asigurările tradiţionale cu randament garantat.

Instituţiile financiare trebuie să fie atente la comunicare

La nivel global, criza a avut şi efecte pozitive pentru că a forţat toate instituţiile financiare să îşi îmbunătăţească şi să îşi modifice modul în care relaţionează cu clienţii, este de părere Cornelia Coman. Potrivit domniei sale, criza a adus în atenţie probleme nesesizate anterior, precum lipsa transparenţei şi modul de taxare a clienţilor.

"Deja există o iniţiativă la nivel european pentru crearea de reglementări unitare", a menţionat CEO-ul ING Asigurări de Viaţă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb