CORNELIU CERNEV: "Au început probele la Secţia de electroliză cu membrană a Oltchim Râmnicu Vâlcea"

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 23 octombrie 2012

"Au început probele la Secţia de electroliză cu membrană a Oltchim Râmnicu Vâlcea"

Probele la Secţia de electroliză cu membrană a Oltchim Râmnicu Vâlcea au început ieri, ora 12.20, a declarat liderul sindical Corneliu Cernev, adăugând că, dacă nu apar probleme, miercuri va începe producţia în combinat. Domnia sa a spus: "Astăzi (n.r.ieri) a fost pornit compresorul de clor VRZA, utilajul cel mai important al secţiei de Electroliză cu Membrană. Va intra în probe 48 de ore şi dacă lucrurile merg bine, de miercuri efectiv începe producţia. Aici lucrează direct 100 de salariaţi la care se adaugă alţi 200 la instalaţiile adiacente secţiei".

În această secţie se produce leşie de sodă, acid clorhidric, hipoclorit de sodiu, hidrogen şi clor.

Corneliu Cernev a spus că reprezentanţii conducerii Oltchim au renegociat contractele cu Salrom şi Electrica Furnizare, astfel încât combinatul vâlcean să poată fi repornit în această săptămână. "Conducerea Oltchim a renegociat contractele cu Salrom şi Electrica Furnizare, astfel încât combinatul să poată fi repornit, deci după aproape două luni, la sfârşitul lui august, Oltchim a încetat producţia, miercuri se va relua", a mai spus liderul sindical Corneliu Cernev.

În urmă cu aproape o săptămână, purtătorul de cuvânt al Oltchim, Ion Cocleţ, anunţa că producţia la Oltchim Râmnicu Vâlcea va fi reluată la instalaţia de Electroliză cu membrană, iar conducerea unităţii va solicita societăţii Electrica Furnizare o eşalonare a datoriilor şi un contract pentru furnizarea energiei electrice de la operatorul CEZ Distribuţie.

"Avem un plan de relansare şi o strategie pe termen scurt şi mediu de a reporni activitatea la cel mai mare agent economic din judeţul Vâlcea. Săptămâna viitoare se aşteaptă reluarea producţiei la prima instalaţie, Electroliza cu membrană. Mâine (n.r. - miercuri), vor avea loc o serie de discuţii cu reprezentanţii Electrica Furnizare cu privire la o eşalonare a datoriilor şi la un contract pentru furnizare a energiei electrice de la operatorul CEZ Distribuţie", declara Ion Cocleţ, citat de Mediafax.

Încercarea de privatizare a Oltchim a eşuat, întrucât Dan Diaconescu, adjudecatarul pachetului de acţiuni deţinut de stat, nu a adus dovezi că deţine suma de 45 milioa-ne euro pe care s-a angajat să o plătească pentru titluri.

Până la viitoarea tentativă de privatizare, Guvernul a cerut Comisiei Europene avizul pentru ca la Oltchim să fie acordat un împrumut până în zece milioane euro şi aşteaptă răspunsul Executivului comunitar într-un interval de 30 zile.

La sfârşitul lunii mai, Oltchim înregistra datorii de 2,59 miliarde lei (581 milioane euro), dintre care 113 milioane euro către AVAS (fără dobânzile aferente de 131 milioane euro), 149 milioane euro către Electrica, 3 milioane euro către Electrica Furnizare, 23 milioane euro către CFR Marfă, 4 milioane euro către Salrom, 18 milioane euro către CET Govora, două milioane euro către Apele Române.

La acestea se adaugă datorii pentru credite contractate, respectiv 72 milioane euro la BCR, 35 milioane euro la Banca Transilvania, patru milioane euro la Unicredit, 11,5 milioane euro la CEC, 3 milioane euro la ING, 2,5 milioane euro la Bancpost şi un total de 2 milioane euro către Rabobank, Garanti Bank, Alpha Bank.

Oltchim are şi datorii de 85 milioane euro faţă de furnizori privaţi, 43 milioane euro faţă de clienţi care au achitat în avans, şapte milioane euro pentru salarii şi impozite aferente, patru milioane euro pentru leasing, cesiuni din TVA, dobânzi credite.

Remus Vulpescu, fostul şef OPSPI, audiat la DNA în dosarul Oltchim

Fostul şef al Oficiului pentru Participaţiile Statului şi Privatizare în Industrie, Remus Vulpescu (foto), a fost audiat, ieri, la DNA în dosarul deschis pe numele lui Dan Diaconescu privind privatizarea Oltchim. Dosarul a fost deschis ca urmare a unei plângeri formulate de Remus Vulpescu. Fostul şef al OPSPI le-a spus jurnaliştilor, la ieşirea din sediul DNA: "Domnul Diaconescu mă luase pe mine, era cam 11 noaptea, nu mai erau negocieri. Într-un moment mi-a spus că ar face orice ca să mai dureze privatizarea. Mi-a fost foarte clar că nu avea banii".

Remus Vulpescu a comentat şi "momentul cu muzica", spunându-le jurnaliştilor prezenţi: "Nu a fost muzică la negociere. A fost un moment relativ simplu şi puţin hazliu. Domnul Diaconescu mă luase pe mine, era cam 11 noaptea, nu mai erau negocieri".

Procurorii DNA l-au audiat, ieri, în acest dosar şi pe patronul OTV, Dan Diaconescu.

------------

Programul de repornire la SC OLTCHIM SA

Programul de repornire etapizată a instalaţiilor din cadrul SC OLTCHIM SA - Platforma Industrială Râmnicu Vâlcea, aprobat de Consiliul de Administraţie în data de 15 octombrie 2012 şi prezentat Ministerului Economiei Comertului şi Mediului de Afaceri:

- În perioada 16 octombrie- 24 octombrie 2012 se derulează probele profilacţie la instalaţiile tehnologice şi de utilităţi, probe de etanşeitate şi de funcţionare în gol a echipamentelor dinamice;

- De asemenea, s-au introdus utilităţile pe magistralele şi traseele tehnologice aferente Electrolizei cu Membrană (utilităţi importante, energie electrică 4 MW/h şi abur 3 To/h).

- În data de 22 octombrie 2012 , începând cu ora 7,00 a fost pornit compresorul de comprimare clor - utilaj cheie în fluxul tehnologic- şi va rămâne în stare de funcţionare (pe recirculare), pe durata efectuării probelor în gol, până la data de 24 octombrie 2012 , când va fi demarată efectiv activitatea de producţie.

- Începând cu data de 24 octombrie, prin punerea în funcţiune a secţiei Electroliza cu Membranaă se vor produce:

-Leşie de soda 275 To/zi;

-Clor 243 To/zi;

-Acid clorhidric 100 To/zi;

-Hipoclorit de sodium 60 To/zi, produse pentru care sunt asigurate materiile prime şi utiliăţile necesare.

- În paralel cu punerea în funcţiune a secţiei Electroliză cu Membrană se execută activităţile necesare pregătirii pentru repunerea în funcţiune a instalaţiilor din cadrul Secţiei Electroliză cu Catod de Mercur, Secţia Propenoxid, Secţia Polieteri.

Se estimează începerea producţiei la aceste instalaţii începând cu decada a doua a lunii noiembrie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb