Costurile de amenajare a birourilor au crescut cu 10-15%

A.D.
Comunicate de presă / 28 octombrie

Costurile de amenajare a birourilor au crescut cu 10-15%

Costurile medii pentru amenajarea spaţiilor de birouri la nivel naţional, au crescut cu 10-15% faţă de anul anterior. Acest fapt este justificat, în principal, de majorarea costurilor cu forţa de muncă, arată un raport realizat de compania de servicii imobiliare iO Partners.

Cu toate acestea, arată analiza, România continuă să fie una dintre cele mai accesibile ţări din Uniunea Europeană din acest punct de vedere, cu preţuri semnificativ mai mici decât în Polonia, Cehia sau ţările occidentale.

Raportul, care se bazează pe date colectate din peste 40 de proiecte derulate de iO Partners, reflectă evoluţiile recente ale pieţei şi noile provocări pentru companiile care îşi amenajează spaţiile de birouri.

Costul mediu pentru amenajarea unui spaţiu de birouri în România variază între 850 şi 950 euro/mp, incluzând mobilierul, dar poate atinge între 650 şi 1500 euro/mp pentru un proiect

complet. Costurile de construcţie şi MEP (mecanică, electrică şi sanitară) reprezintă 50-55% din costul total, în vreme ce mobilierul şi decoraţiunile ajung la o medie de 30 - 35% din costuri, iar restul de 10% reprezintă costuri profesionale.

Cerinţe în trend sunt sustenabilitatea, ergonomia şi avansul tehnologic. Pe lângă creşterea costurilor, raportul evidenţiază şi o cerere tot mai mare pentru birouri care respectă criteriile de sustenabilitate şi ESG, pentru cele care sunt ergonomice, cât şi pentru cele

suficient de avansate din punct de vedere tehnologic pentru a susţine eficient munca hibridă.

Aceste preferinţe reflectă o schimbare profundă în modul în care companiile privesc spaţiile de lucru, cu un accent vizibil pe bunăstarea angajaţilor şi pe reducerea impactului asupra mediului.

O dată cu evoluţia sectorului imobiliar, cerinţele clienţilor devin tot mai sofisticate şi mai orientate către tehnologie - un trend care se va menţine cel mai probabil pe termen lung.

"Pentru a face faţă costurilor şi cerinţelor tot mai avansate în materie de design al spaţiului, companiile au nevoie de consultanţă personalizată şi expertiză în realizarea obiectivelor de lucru, organizaţionale şi ESG. Tocmai de aceea, la iO Partners am gândit o abordare holistică şi centrată pe optimizarea costurilor, care include toate etapele ciclului de viaţă al proiectului, de la înţelegerea obiectivelor de sustenabilitate şi financiare ale clienţilor, până la selecţia clădirilor, designul detaliat şi execuţia propriu-zisă. Ne asigurăm că fiecare pas, de la evaluarea costurilor de construcţie şi fit-out până la gestionarea logistică şi predarea finală, este optimizat pentru a livra soluţii la standarde înalte în bugetul agreat", explică Marius Mureşan, Head of Project and Development Services, iO Partners.

În ciuda incertitudinii economice şi a deficitului de forţă de muncă, care vor persista, analiştii anticipează o stabilizare a inflaţiei şi chiar o posibilă uşoară scădere a preţurilor în

viitorul apropiat. Totuşi, presiunea pe costuri va continua, alimentată de noi cerinţe legislative şi de birocraţia asociată cu respectarea normelor ESG.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

28 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9735
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5981
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3070
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9688
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6543

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
ccib.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
fleetconference.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb