Măsurile adoptate de Autoritatea Naţională de Reglementare în Comunicaţii (ANRC) pentru promovarea concurenţei şi a investiţiilor în infrastructură s-au reflectat pe piaţa telefoniei fixe prin creşterea spectaculoasă a cotei de piaţă a furnizorilor alternativi, a declarat vicepreşedintele ANRC, Alexandrina Hîrţan. Domnia sa a precizat: "Dacă la jumătatea anului trecut furnizorii alternativi aveau o cotă de piaţă de 4,1% ca număr de clienţi, datele preliminarii ne permit să apreciem că la sfîrşitul anului 2005 aceasta s-a apropiat de 10 la sută, numărul de abonaţi trecînd de 430.000. Numărul utilizatorilor care au ales oferta alternativă s-a dublat practic în a doua jumătate a anului trecut".
Alexandrina Hîrţan a anunţat că, dacă în prima jumătate a anului 2005 numărul utilizatorilor de telefonie fixă înregistra o scădere, în a doua jumătate a anului trecut a avut loc o creştere uşoară, ca efect al dezvoltării bazei de clienţi a operatorilor alternativi. Potrivit vicepreşedintelui ANRC, cele mai evidente efecte ale reglementărilor se înregistrează pe segmentul convorbirilor internaţionale, unde furnizorii alternativi deţineau, la 30 iunie 2005, o cotă de piaţă de aproape 40%, iar tarifele au scăzut cu pînă la 70%. De asemenea, concurenţa s-a intensificat şi pe segmentele apelurilor interurbane şi locale.
Apariţia unei competiţii puternice pe pieţele de telefonie şi Internet a fost facilitată de reglementările emise de ANRC, consideră vicepreşedintele. Astfel, la sfîrşitul lunii ianuarie 2006 fuseseră semnate 51 de acorduri de interconectare cu Romtelecom, în condiţii reglementate de Autoritate, iar 15 furnizori care nu dispun de infrastructură proprie beneficiau de acces la bucla locală a Romtelecom pe baza unor acorduri încheiate în condiţii stabilite de ANRC. Pe piaţa telefoniei mobile, ANRC poate estima, pe baza datelor preliminare raportate de furnizori, că numărul utilizatorilor depăşea 13,35 milioane la sfîrşitul anului 2005, ceea ce marchează o creştere de 30% faţă de sfîrşitul anului 2004, iar rata de penetrare era de peste 61% - mai mare cu nouă la sută faţă de sfîrşitul primului semestru al anului 2005.
Alexandrina Hîrţan a declarat: "Măsurile anunţate de ANRC pentru anul 2006, în acord cu cele mai bune practici europene în domeniu, vor impulsiona şi mai mult dezvoltarea concurenţei pe piaţa de comunicaţii din România. Fundamentarea pe costuri a tarifelor de interconectare cu reţelele mobile ale operatorilor Mobifon şi Orange România, introducerea regulilor pentru portabilitatea numerelor şi preselectarea transportatorului, îmbunătăţirea Ofertelor de Referinţă ale Romtelecom pentru Interconectare şi pentru Accesul necondiţionat la bucla locală vor oferi şanse mai bune celor care investesc în infrastructuri şi servicii alternative, în beneficiul utilizatorului român şi a posibilităţii sale de a alege ca orice alt utilizator european".