Cota unică - un alt mod pentru guvernanţi să-şi mărească salariile

Alina Cimpoeru
Ziarul BURSA #Politică / 6 decembrie 2005

De beneficiile impozitulului unic de 16% se bucură doar cei cu salarii foarte mari

Toate lumea era dezgustată de sîrguinţa cu care "reprezentanţii poporului" din vechea guvernare îşi majorau salariile. În opinia vicepreşedintelui Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii (CNIPMM), Florin Pîrvu, actualii guvernanţi au găsit o metodă mai subtilă. "Am fost adeptul acestei cote unice, m-am gîndit că va stimula munca, productivitatea," spune domnul Pîrvu, "dar, după ce am făcut anumite calcule, am văzut că doar cei cu salarii peste treizeci de milioane beneficiază cu adevărat de o creştere a veniturilor".

Întrebarea care se ridică este: cine sînt aceşti norocoşi? Domnul vicepreşedinte nu ezită să răspundă: "senatorii, conducerea regiilor autonome". Salariile aleşilor noştri au crescut fără să creeze vreo rumoare.

Unele voci spun că scăderea impozitelor duce la o majorare a tuturor salariilor. Într-adevăr, chiar şi impozitarea salariului minim beneficiază de o scădere cu două puncte procentuale. Dar puseul inflaţionist determinat de diminuarea fiscalităţii depăşeşte infima sporire a salariului nominal. "Oamenii s-au bucurat şi de acei puţini bani pe care i-au primit în plus, dar de fapt au pierdut datorită scăderii puterii de cumpărare", explică vicepreşedintele CNIPMMR.

O altă problemă pe care o reclamă domnul Pîrvu este creşterea impozitului pe dividende de la 10% la 16%: "Motivul invocat de guvern pentru aplicarea acestei majorări, anume stimularea societăţilor să se capitalizeze, este o mare minciună. Impulsionarea capitalizării trebuie făcută prin stimularea reinvestirii profitului".

În fapt, implementarea cotei unice a făcut o gaură în buget pe care Guvernul încearcă să o astupe prin creşterea altor impozite. Pe termen scurt, un impozit mai mare pe dividende va duce la colectarea a ceva mai mulţi bani, dar pe termen lung investitorii vor fi descurajaţi. Mai grav este că Alianţa PNL-PD a defilat în campania electorală cu măsuri precum reducerea impozitului pe dividende la 5%. Iar acum nu doar că şi-au încălcat promisiunea, dar au mărit acest procent. "Este o lovitură sub centură dată întreprinzătorilor. Gaura de la buget ar fi trebuit umplută prin atragerea masivă a capitalului străin, prin fiscalitate scăzută în tot sectorul investiţional," a concluzionat domnul Mihai Pîrvu.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb