Cota unică, votată "în alb" de Cabinetul Tăriceanu

Iulia Niţescu
Ziarul BURSA #Politică / 4 ianuarie 2005

Guvernul a anunţat după şedinţa din 29 decembrie adoptarea Ordonanţei de Urgenţă privind modificarea Codului Fiscal

Actul normativ a fost elaborat, de fapt, joi, 30 decembrie, la o zi după ce premierul şi ministrul finanţelor au anunţat introducerea cotei unice

Miniştrii Guvernului Tăriceanu au aprobat noile modificări ale codului fiscal, în alb, căci ordonanţa cu pricina a fost pritocită abia a doua zi! Deşi Alianţa a anunţat de mai multe luni că va promova o cotă unică la impozitul pe venit şi la cel pe profit, totuşi, forma scrisă a actului normativ a întîrziat să apară chiar şi după aprobarea proiectului. Ziarul "Bursa" a dorit să obţină, joi, 30 decembrie, ordonanţa de urgenţă ca să o poată publica.

Surpriză, însă, nici un funcţionar contactat nu o zărise! Motivul este pe cît de simplu, pe atît de hilar: Guvernul Tăriceanu a anunţat emiterea şi adoptarea ordonanţei referitoare la cota unică de impozitare, fără ca textul ordonanţei să existe! Miniştrii au votat nişte notiţe ale premierului şi ale colaboratorilor săi.

Anunţarea modificărilor fis-cale a fost o decizie politică care nu s-a bazat, aşa cum era normal, pe un document scris. Ziua de joi a fost pentru reporterii noştri o adevărată aventură. Căutarea ordonanţei privind introducerea cotei unice a început încă de dimineaţă, la Ministerul Finanţelor. Funcţionarii de la Finanţe nu au putut să ne pună la dispoziţie actul normativ, precizînd, senini, că textul ordonanţei nu a ajuns la minister.

De parcă, nu Ministerul Finanţelor era iniţiatorul ei... Căutările noastre au continuat la Guvern, în jurul prînzului. Contactat de ziarul "Bursa", Valeriu Turcan, responsabil cu relaţia cu presa, în lipsa unui purtător de cuvînt, le-a cerut răgaz reporterilor noştri pentru a face rost de textul ordonanţei. După cîteva ore, un colaborator al domnului Turcan ne-a comunicat că şi Guvernul încearcă să facă rost de actul normativ care s-ar fi aflat la Ministerul Finanţelor!... De la Guvern ni s-a promis totuşi că, în momentul în care ordonanţa va ajunge la Palatul Victoria, o vom primi şi noi. Am sunat apoi la Monitorul Oficial şi la Secretariatul General al Guvernului. Acelaşi răspuns - nimeni nu ştia nimic despre importanta ordonanţă, nimeni nu o văzuse. În jurul orei 16.00, am revenit la Ministerul Finanţelor. La Biroul de presă al Ministerului Finanţelor ne-a răspuns o funcţionară: "Nu ştiu ce este cu ordonanţa asta. Nu am văzut-o, nu ştiu nimic de ea. Toată lumea o caută şi eu trebuie să mă cert cu toată lumea". Am încercat şi la cabinetul ministrului Ionuţ Popescu. Se făcuse deja ora 17.00. Secretarele domnului Popescu ne-au asigurat că ordonanţa urma să fie publicată în seara de joi în Monitorul Oficial, şi ne-au promis că în 10 minute vom primi textul ordonanţei în redacţie. Cele 10 minute s-au transformat în 30, aşa că am mai revenit cu un telefon. Ni s-a spus că este imposibil să intrăm în posesia textului actului normativ înainte să fie publicat în Monitorul Oficial. În paralel, şi colaboratorii domului Valeriu Turcan, de la Guvern, ne-au comunicat faptul că forma ordonanţa urmează să fie modificată (!), aşa încît nu poate fi dată încă spre publicare. Rămîne totuşi o întrebare: cine a mai modificat ordonanţa joi, de vreme ce ea fusese aprobată de Guvern cu o zi înainte?!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb