Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR) a anunţat, astăzi, că îl somează pe vicepremierul Daniel Suciu să retragă din dezbaterea publică proiectul de OUG privind transportul alternativ, pentru că ar încălca legislaţia şi Constituţia României.
Guvernul a publicat, recent, proiectul de OUG care reglementează activitatea platformelor de ridesharing precum Uber, Clever şi Bolt. Reprezentanţii COTAR consideră că acest OUG trebuie retras.
"În primul rând, potrivit jurisprudentei CCR, Guvenul nu poate adopta o OUG substituindu-se legiutorului, prin preluarea unui proiect aflat în dezbateri parlamentare (decizia CCR 1567/18.11.2009-decizia 1431/3.11.2010). Curtea Constituţională a decis că angajarea unui proiect prin OUG este neconstituţională,acelaşi proiect fiind in dezbateri în comisiile de specialitate ale Camerei Deputaţilor", se arată în comunicat.
COTAR consideră că ocolirea procedurii de examinare şi dezbatere a proiectului de lege şi recurgerea la angajarea răspunderii prin OUG asupra acestui proiect nu îşi găsesc o motivare.
"În altă ordine de idei, nu se justifică în niciun fel urgenţa, în cazul acestei ordonanţe. În plus, există o hotărâre a Curţii Europene de Justiţie care arată clar faptul că UBER face transport de persoane şi nu "ridesharing". În urma acestei hotărâri, niciun stat membru UE nu este obligat să dea ordonanţe de urgenţă pentru susţinerea acestor entităţi", se arată în comunicat.
Totodată, atât Guvernul României, anumiţi oameni politici şi organele abilitate ale statutului "se prefac acum şi uită cum aceste multinaţionale" ar fi eludat legile din România timp de patru ani şi ar fi fraudat bugetul statului, potrivit COTAR.
Mai mult, COTAR consideră că cei 30.000 de parteneri care rămân "fără loc de muncă" nu sunt angajaţi, în contextul în care Uber, Bolt şi Clever nu au niciun angajat şofer cu contract de muncă.