Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (C.O.T.A.R.) solicită Parlamentului Româninei să evalueze situaţia de conflict de interese în care se află unul dintre membrii Comisiei de Buget, Finanţe şi Bănci, potrivit unui comunicat de presă al COTAR.
S-a găsit un artificiu convenabil pentru a evita acţiunile de lobby, care sunt ilegale în ţara noastră, fiind considerate trafic de influenţă şi condamnate penal. Nu se face trafic de influenţă/lobby în Parlamentul României, ci se plasează direct în funcţii-cheie persoanele care reprezintă interesele unui grup de companii din domeniu.
COTAR a transmis o Notificare Comisiei pentru buget, finanţe şi bănci a Camerei Deputaţilor, atragând atenţia asupra situaţiei în care se află domnul Firczak Iulius Marian, secretarul acestei comisii parlamentare, persoană care are interese financiare directe în zona asigurărilor, dânsul fiind asociat cu un procent de 91.6667% în societatea Personal Broker de Asigurare şi Reasigurare SRL, în care soţia dânsului, doamna Firczak Elena Andreea este administrator. Societatea de brokeraj derulează în mod direct afaceri cu societăţile de asigurări din România.
Domnul secretar al Comisiei pentru buget, finanţe şi banci s-a exprimat, în ultimele săptămâni, în repetate rânduri, în spaţiul public, prezentând diverse opinii legate de modificarea legii RCA, pe care comisia din care face parte urmează să le adopte, în perioada următoare.
"Am înţeles de ce propunerile domnului secretar al comisiei sunt fidele propunerilor exprimate de reprezentanţii societăţilor de asigurări, servind intereselor financiare ale acestor societăţi, cu care societatea domnului secretar al comisiei derulează afaceri, în mod direct. Cu astfel de parlamentari aflaţi la conducerea comisiilor parlamentare doresc firmele de asigurări să îşi treacă legi profitabile, pentru că în România totul pare a fi de vânzare, inclusiv legile acestei ţări. Înţelegem că s-a găsit un artificiu convenabil pentru a evita acţiunile de lobby, care sunt ilegale în ţara noastră, fiind considerate trafic de influenţă şi condamnate penal. Nu se face trafic de influenţă/lobby în Parlamentul României, ci se plasează direct în funcţii-cheie persoanele care reprezintă interesele unui grup de companii din domeniul respectiv. E mult mai convenabil. Doar că e şi asta ilegal. Probabil se bazează pe întârzierile pe care le presupune o anchetă, timp în care proiectele de lege pot să fie votate", a declarat Vasile Ştefănescu, Preşedinte COTAR.
În acest sens, COTAR a atras public atenţia întregii Comisii pentru buget, finanţe şi bănci din cadrul Camerei Deputaţilor, solicitând acesteia să ia act de conflictul de interese în care se află domnul secretar al comisiei şi să procedeze în conformitate cu dispoziţiile Constituţiei României, cu legile care reglementează conflictul de interese în cadrul activităţii parlamentare, precum şi în conformitate cu celelalte acte normative în vigoare, în legătură cu orice iniţiativă legislativă care are legătură cu domeniul de activitate al firmei domniei sale, inclusiv în legătură cu propunerile de modificare a unor legi care vizează domeniul de activitate al societăţii deţinute, în proporţie de 91.6667%, de domnul Firczak Iulius Marian.
COTAR a solicitat răspunsul scris al Comisiei parlamentare, pe tema conflictului de interese în care se află secretarul acesteia, dat fiind faptul că această comisie va decide, în perioada următoare, soarta a peste 8 milioane de şoferi din România, prin modificarea Legii RCA, o lege cu impact direct asupra industriei auto - care reprezintă peste 18% din PIB-ul României. Pentru conformitatea celor afirmate, se pot verifica următoarele documente: Extrasul de la Registrul Comerţului al firmei Personal Broker de Asigurare şi Reasigurare SRL şi Raportul financiar şi juridic al firmei Personal Broker de Asigurare şi Reasigurare SRL.
1. Asiguratorii au oameni și in vârful ASF
(mesaj trimis de Nicu Marcu în data de 24.03.2021, 11:57)
Mesajul COTAR este unul corect. Firmele de asigurari controlează atât ASF-ul, cât și comisia parlamentara care controlează ASF-ul. Înțelegeți câți bani au băgat asiguratorii ca sa își treacă legea RCA in forma dorita de ei?
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 24.03.2021, 12:51)
Daca dupa noua lege RCA costul asigurarii RCA scade atunci chiar nu ma intereseaza cine ce propune si cine il voteaza.
2.1. Prețul RCA va creste! (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de Nicu Marcu în data de 24.03.2021, 17:10)
După adoptarea acestei legi, prețul RCA va creste ireversibil.