Actualizare - UNSAR: "România are nevoie, mai mult decat oricand, de stabilitate"
România are nevoie, mai mult decat oricand, de stabilitate - avand in vedere contextul geopolitic actual. Desi lipsita de competente in asigurari, o asociatie continua sa intoxice spatiul public cu informatii false sau prezentate trunchiat, cu scopul de a-i dezinforma pe români, dand dovada de lipsa de responsabilitate civica.
Desi este greu de inteles persistenta conflictuala de a prezenta denaturat realitatea in acest context geopolitic complicat, industria de asigurari atrage atentia inca o data asupra acestei noi incercari de a manipula opinia publica in interesul unor entitati care nu sunt, de fapt, persoane prejudiciate, ci unitati service interesate sa obtina un profit cat mai mare. De altfel, acest din urma fapt este confirmat si de marea majoritate a românilor (caci 7 din 10 români considera ca service-urile auto sunt mai degraba preocupate de a castiga cat mai multi bani de la companiile de asigurari care achita despagubirile in baza politelor de asigurare - arata studiile IRES).
Asadar, in spiritul transparentei si al informarii corecte a românilor, aducem urmatoarele clarificari:
• A face o comparatie cu primele RCA nesustenabile practicate in trecut de companiile de asigurari aflate acum in faliment este gresit din toate punctele de vedere.
• Conform celor mai recente date ale ASF - in medie, din fiecare 100 lei incasati din primele RCA, aproape 80 lei se duc doar pentru acoperirea daunelor rezultate din accidentele rutiere si a rezervelor aferente, care reprezinta o obligatie legala. Aceste rezerve de dauna sunt constituite pentru plata despagubirilor pentru dosarele de dauna aflate in curs de solutionare si pentru cele ce urmeaza a fi avizate - si sunt calculate actuarial.
• Din banii ramasi, companiile de asigurari mai trebuie sa acopere taxe si contributii (inclusiv catre FGA - Fondul de Garantare a Asiguratilor, Fondul National de Protectie si catre alte organisme institutionale) - cerinte legale necesare desfasurarii activitatii, cheltuieli cu distributia politelor, de administrare si nu numai.
• Dintre acestea, contributiile la FGA au crescut de la 1% în 2021, la 7% din pretul fiecarei polite in prezent (2% contributie permanenta pentru asigurarile generale + 5% contributie speciala), si nu sunt doar 2%, asa cum eronat se afirma in comunicatul asociatiei fara competente in asigurari.
Totodata, avand in vedere proiectia de timp estimata pentru recuperarea "contributiilor speciale", nu se stie care va mai fi valoarea lor atunci, avand in vedere inflatia si pierderea de dobanda.
Foarte important insa, toate acestea constituie o povara financiara semnificativa - bani ce sunt alimentati de catre asiguratori din valoarea politelor platite de toti asiguratii pe toate tipurile de asigurari generale, nu doar RCA.
• Constituirea de rezerve reprezinta o cerinta legala pentru companiile de asigurari. Rezervele au un rol esential in asigurari - ele reprezinta "banii pusi deoparte" de catre asiguratori pentru a putea face fata obligatiilor viitoare fata de asiguratii nevoiti sa traverseze perioade mai nefericite. Aceste rezerve reprezinta un element de garantie a lichiditatii necesare in astfel de cazuri dezastruoase pentru românii asigurati si sunt un element de stabilitate financiara si de protectie a intereselor clientilor.
Tocmai de aceea, la o simpla lectura a Raportului ASF observam ca, la capitolul dedicat asigurarilor RCA, daunele platite de catre asiguratori sunt tratate impreuna cu variatia rezervelor de dauna aferente acestor companii, a sumelor aprobate la plata de catre FGA si a variatiei rezervelor de dauna ale FGA.
Concret, despagubirile platite anul trecut de companiile de asigurari, in baza politelor RCA, au crescut cu 38%, pana la peste 4,7 miliarde lei. Acestei valori i se adauga si despagubirile platite de FGA (in crestere cu circa 48%), precum si rezervele constituite de asiguratori conform legislatiei. Astfel, in final, valoarea totala pentru asigurarile RCA atinge nivelul de circa 7,9 miliarde lei.
• Asigurarile de raspundere fata de terti (inclusiv RCA) au un specific aparte. Atunci cand vine vorba de calculul profitabilitatii pe acest segment de asigurari, este esential a se analiza si a se lua in calcul anumite tipuri de daune, cum sunt cele cu vatamari corporale, care pot aparea cu 1-2 ani intarziere, sau chiar mai mult.
In concluzie, orice discutie despre profitabilitate trebuie sa porneasca de la premisa ca profitul raportat intr-un anumit an ar putea sa nu reflecte in totalitate obligatiile viitoare deja generate. Pe scurt: o analiza fundamentata a profitabilitatii segmentului RCA se poate face doar dupa mai multi ani.
• Numarul dosarelor de dauna RCA a crescut cu 30% in 2024, depasind cifra de 426.190, conform datelor oficiale publicate de ASF in luna aprilie a acestui an. Acest fapt reflecta, inca o data, frecventa ridicata a producerii accidentelor in România. Astfel, UNSAR si industria de asigurari vor continua sa se implice in mod constant in actiuni de educatie si preventie rutiera pentru a avea sosele mai sigure - fapt care este deja binecunoscut in spatiul public.
Insa, asa cum am mai spus, daca macar jumatate din determinarea si energia altor organizatii ar fi investita in preventie rutiera, ar putea fi salvate multe vieti, dar si frecventa accidentelor rutiere, care influenteaza primele RCA, ar arata altfel.
Un prim pas in acest sens, sustinut de UNSAR, a fost deja facut, prin Legea care instituie Saptamana Nationala a Sigurantei Rutiere. Conform acesteia, in fiecare an, a treia saptamana din luna mai va fi dedicata Saptamanii Nationale a Sigurantei Rutiere. Scopul: cresterea gradului de constientizare si responsabilizare a tuturor participantilor la trafic, de la soferi si pietoni, la autoritati si societate civila.
---
Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (C.O.T.A.R.) cere, încă o data, Parlamentului României declanşarea procedurii de destituire a conducerii Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) şi trecerea instituţiei sub controlul Ministerului Finanţelor, conform unui comunicat transmis redacţiei. De asemenea, solicităm începerea unei anchete parlamentare transparente asupra activităţii ASF, care a devenit un actor pasiv şi complice în distrugerea pieţei RCA.
Atragem atenţia, încă o dată, asupra manipulărilor grosolane ale Uniunii Naţionale a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR) care încearcă să justifice profiturile uriaşe ale companiilor de asigurări prin minciuni, dezinformări şi atacuri directe la adresa victimelor reale ale haosului din piaţa RCA: românii şi service-urile auto. În tot acest timp, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) tace complice, deşi este singura instituţie care are obligaţia legală de a proteja consumatorii. Dar nu o face.
UNSAR afirmă, într-un exerciţiu cinic de imagine, că 2% din încasările RCA sunt redirecţionate către Fondul de Garantare a Asiguraţilor (FGA). Ce omite - cu intenţie - este că tarifele la poliţele RCA au crescut cu peste 300% după falimentele City Insurance şi Euroins - falimente produse sub supravegherea directă a ASF.
"E scandalos să plângi că plăteşti 2%, când ai triplat preţul poliţelor, iar nimeni din conducerea celor două companii falimentare nu a fost tras la răspundere până astăzi. Trăim în ţară în care cei care muncesc cinstit au intrat în faliment sau sunt în pragul falimentului, iar cei care fură trăiesc liniştiţi, acoperiţi de autorităţi precum ASF şi altele", declară Vasile Ştefănescu, preşedintele COTAR.
Peste 2.000 de service-uri auto sunt în pragul falimentului şi peste 90% au credite bancare din cauza întârzierilor şi refuzurilor la plată din partea asigurătorilor, în timp ce aceiaşi asigurători raportează profituri istorice. Iar astăzi, în mod revoltător, tot ei aruncă vina pe service-uri - adică exact pe victimele sistemului pe care l-au distrus, potrivit comunicatului.
Pentru a-şi umfla artificial aşa-zisele "costuri", UNSAR include în totalul despăgubirilor rezervele de daună. Acestea nu reprezintă bani plătiţi, ci doar sume păstrate temporar în conturi, pentru poliţele care NU produc daune. În peste 95% dintre cazuri, asigurătorii nu plătesc nicio daună şi păstrează integral aceste sume, încasând dobânzi bancare anuale sau câştiguri din titluri de stat. Să prezinţi aceste rezerve ca despăgubiri reale este o minciună sfruntată.
Situaţia reală a pieţei se regăseşte chiar în Raportul oficial privind determinarea tarifului de referinţă RCA, din decembrie 2024
- Frecvenţa daunei este în scădere: de la 6% în 2021, la 4,9% în 2024.
- Numărul dosarelor de daună a scăzut: de la 396.791 în 2021, la 368.862 în 2024.
Aşadar, doar 5% dintre poliţele RCA generează daune. Pentru restul de 95%, asigurătorii păstrează banii şi încasează profituri din dobânzi bancare. Şi totuşi, aceşti bani sunt prezentaţi, în mod fraudulos, drept "cheltuieli". Mai mult, UNSAR adună în mod abuziv şi plăţile făcute de FGA - fără a menţiona miliardele de euro încasate de City Insurance şi Euroins înainte de faliment. Se consideră doar ce a plătit FGA, dar nu şi sumele deja încasate de aceste companii, lucru care deformează realitatea financiară, se precizează în comunicat.
COTAR a arătat deja că sub 20% din încasările RCA ajung în service-uri, iar manopera de reparaţii reprezintă doar 3-5%. Restul banilor generează cheltuieli unele artificiale cum ar fi reasigurari la firmele mama şi ulterior profiturile companiilor de asigurări mutate în firme din grup. Groupama şi Allianz-Ţiriac au declarat recent profituri nete cumulate de peste 100 de milioane de euro - în timp ce UNSAR pretinde că plăteşte "prea mult".
"Din păcate, ASF continuă să se comporte ca o instituţie capturată, fidelă intereselor unor companii, nu interesului public. Românii trebuie apăraţi de minciunile instituţionalizate şi de jocurile murdare ale unei pieţe capturate de interese private. Este datoria statului român să pună capăt dezinformărilor şi să restabilească echilibrul într-o piaţă unde astăzi doar asigurătorii câştigă, iar toţi ceilalţi pierd", a mai declarant Vasile Ştefănescu, în comunicat.
1. Trăiască Asirom!
(mesaj trimis de Mădălin Roșu de furie în data de 08.04.2025, 08:33)
Prietenul lui Mădălin Roșu, președintele Asirom este nimeni altul decât Sorin Mititelu. Acum câteva săptămâni când ASF l-a potcovit pe Mădălin Roșu cu o amendă pentru neplata dosarelor de daună (petiții), singurul membru din consiliul ASF care i-a luat apărarea a fost integrul și profesionistul responsabil al pieței de asigurări- Sorin Mititelu!
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 08.04.2025, 08:41)
hoti si mincinosi sint toti politicienii
3. Scandalos
(mesaj trimis de Anonim în data de 08.04.2025, 08:57)
Cum vă explicați că reparatia unei aripi de Duster
prin RCA ajunge la un cost de 18.000 lei? Și asta fără a solicita mașină la schimb pentru perioada reparației, fapt pentru care ar fi sărit de 20.000 lei reparatia. Cum explică service-urile astfel de devize? De ce nu se revizuieste legislatia privind service-urile?
3.1. Mai taie din coadă aia de vulpe! (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de Relu în data de 08.04.2025, 09:19)
Tu îmi spui ca o firmă de asigurări a plătit o astfel de factură ? Da-mi voie să te declar Mincinosul Anului alături de Marcel Ciolacu și UNSAR!
3.2. Scandalos (răspuns la opinia nr. 3.1)
(mesaj trimis de Anonim în data de 08.04.2025, 09:38)
Din nefericire nu pot incarca aici poza cu factura ca sa vad pe cine mai faci mincinos.
3.3. Hoți strigă hoti (răspuns la opinia nr. 3.2)
(mesaj trimis de Alin în data de 08.04.2025, 15:57)
Dl anonim 20% din daune sunt fraude plătite cu ajutorul vostru cei care lucrați la daune . Plățile la fraude sunt mai mari decât toate plățile făcute la serv din România. Câtă nesimțire să aveți să mai comentați ? Din păcate Dicot și DNA doarm încă . Dar mai este puțin și veți fi luați la 6 dimineața din pat.
4. caz real
(mesaj trimis de anonim în data de 08.04.2025, 09:45)
deviz prin decontare directa 3000 ron, deviz cu plata directa 1500, pentru aceeasi operatiune. o fi bine domnu chestor?
4.1. Firma de asigurări a platit? (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de Popa în data de 08.04.2025, 09:59)
Nu te prefa ca nu înțelegi întrebarea. Ți-o repet:
A plătit firma de asigurări acea așa zisa factură? Da sau Nu?
4.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4.1)
(mesaj trimis de Anonim în data de 08.04.2025, 10:30)
Voi astia de la Cotar va dati "cumintenia pamantului" cand, de fapt, sunteti hotii care striga hotii...
4.3. Stop minciunii UNSAR! (răspuns la opinia nr. 4.2)
(mesaj trimis de Popa în data de 08.04.2025, 10:52)
UNSAR, macar in Postul Paștelui opriți-vă din mintit și furat. Sigur, daca se poate….
Tot nu mi-ai raspuns legat de plata acelei facturi. Scuze, mi-ai raspuns prin tăcere.
4.4. Sa judecam corect... (răspuns la opinia nr. 4.1)
(mesaj trimis de Jony în data de 08.04.2025, 11:37)
Eu sunt de părere ca nici nu contează dacă a plătit asigurătorul factura sau nu, probabil a refuzat sa plătească tocmai datorita valorii exagerat de umflate pentru aceea reparație, dar aceea factura reflecta realitatea privind comportamentul unor service-uri auto, care atunci când e vorba de reparații pe RCA vor sa facă bani cât mai mulți.
4.5. Dar când prețul RCA ajunge la 27.000 le (răspuns la opinia nr. 4.4)
(mesaj trimis de Picky în data de 08.04.2025, 11:43)
Mare tariful orar, așa este. Dar cum explici ca același RCA costă de 12 ori mai mult intre o firma de asigurari și alta? Dar un tarif orar nu poate costa dublu sau triplu ca e abuziv.
Sunteți niște HOȚI susținuți de MAFIA ASF!
5. Rca
(mesaj trimis de Andru în data de 08.04.2025, 11:07)
600 de lei ora de manopera la service!?
5.1. Nici nu e mare... (răspuns la opinia nr. 5)
(mesaj trimis de Jony în data de 08.04.2025, 11:41)
Am văzut și facturi cu 1000 lei manopera la service, asta dacă era reparația pe RCA, pe banii tai eta de 350 lei.
5.2. Dar diferența de 1000% intre polițele RC (răspuns la opinia nr. 5.1)
(mesaj trimis de Ana în data de 08.04.2025, 11:45)
Dar diferența de 1000% intre polițele RCA ai văzut sau purtai ochelarii ăia de cal?
5.3. ANAF (răspuns la opinia nr. 5.1)
(mesaj trimis de Calin în data de 08.04.2025, 15:52)
Dacă ar exista ANAF în România asiguratorii erau închiși de mult și cei din ASF erau la răcoare . Doar oameni fără creier pot să afirme ca în piață se achită mai mult de 200 lei ora în timp ce tariful unei polițe RCA este mai mare ca în Germania pentru aceiași mașină/ propietar. Diferența este ca în Germania salariul este de la 3000 de Euro în sus și ora de manopera la service este 300 de Euro. Vine o întrebare de elev de clasa 8 a . Dacă daunele sunt mari în România cum au mai făcut sute de milioane profit asiguratorii?
6. Comentariu eliminat conform regulamentului
(mesaj trimis de Redacţia în data de 08.04.2025, 13:16)
...
6.1. Comentariu eliminat conform regulamentului (răspuns la opinia nr. 6)
(mesaj trimis de Redacţia în data de 08.04.2025, 13:42)
...