Cotaţiile grîului ar trebui să urce cu 15% în acest an

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 17 februarie 2005

Uniunea Europeană va fi, în anul agricol 2004/2005, cel mai mare producător de grîu

Preţul grîului, care a atins, în ianuarie, nivelul minim al ultimelor 20 de luni, ar putea să crească cu 15% în acest an, întrucît stocurile se refac cu greu, indică un studiu realizat de "Commonwealth Bank of Aus-tralia". Potrivit acestuia, preţul grîului va ajunge la 3,40 de dolari/buşel la Chicago Board of Trade, poate chiar la 4 dolari/buşel, în situaţia în care recoltele din America de Nord şi Europa vor fi afectate de îngheţ, ploaie sau secetă.

"Silozurile nu sînt saturate", declară Tobin Gorey, economist la "Commonwealth Bank" din Sydney. În opinia sa, stocurile nu vor ajunge la un nivel satis-făcător nici în trimestrul al doilea.

Pe de altă parte, specialiştii arată că recoltele mari din Europa şi Argentina vor determina creşterea stocurilor de grîu cu 11%, în 2005. Acestea vor ajunge la 145 milioane tone metrice, însă nivelul este, cu 19% sub media ultimilor zece ani.

La ora actuală, preţul contractelor futures avînd ca suport activ grîul este cu circa 25% mai mic faţă de anul anterior, dat fiind că producţia globală record a dus la creşterea competiţiei între furnizori. Spre exemplu, americanii au pierdut teren în Egipt - al doilea importator de grîu la nivel mondial, din cauză că acest stat preferă cerealele mai ieftine, din Rusia şi Ucraina.

Producţia globală de grîu a crescut cu 12% în 2004, la 621 milioane de tone, potrivit datelor Ministerului american al Agriculturii. Autorităţile SUA în materie subliniază că, în situaţia în care, în 2005, recolta mondială de grîu ar fi cu numai 5% sub nivelul actual, stocurile ar ajunge la un nivel nemaîntîlnit după anii "60. Astfel, specialiştii spun că riscul diminuării stocurilor justifică majorarea preţurilor.

Uniunea Europeană va fi, în anul agricol 2004/2005, cel mai mare producător de grîu. Urmează China, India, SUA şi Rusia, arată oficialii americani. Recolta de grîu este a patra ca mărime în SUA, fiind evaluată la 8 miliarde de dolari anual.

Un raport recent lansat de FAO (Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură) arată că trendul descendent pe care s-au înscris, pe termen lung, preţurile produselor agricole ameninţă securitatea alimentară a multor state sărace, întrucît acestea au, de cele mai multe ori, ca singură sursă de venit vînzarea unor astfel de mărfuri.

Raportul FAO a analizat piaţa de profil în 2004, concluzionînd că numeroşi producători şi exportatori de cereale cîştigă, în acest moment, mai puţin decît în trecut. Specialiştii FAO arată, însă, că, în vreme ce trendul preţurilor la mărfurile agricole a fost unul descendent per ansamblu - începînd cu finele anilor "90 pînă în 2001, în ultimii doi ani, pieţele mondiale s-au mai redresat. Totuşi, acest trend nu este unul general. Preţurile s-au ameliorat pe piaţa cerealelor, seminţelor de ulei, a produselor lactate, a fibrelor şi materiilor prime. În schimb, nu acelaşi lucru s-a întîmplat cu produsele horticole şi cele din carne.

Redresarea preţurilor a fost mai lentă pe segmentul băuturilor tropicale, a zahărului şi bananelor. Raportul FAO notează că aceste produse sînt unele dintre cele mai importante pentru ţările sărace, care le exportă în vederea obţinerii de cîştiguri.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb