"Credit Suisse" va impune dobânzi negative la depozitele interbancare

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 5 decembrie 2012

"Credit Suisse" va impune dobânzi negative la depozitele interbancare

Francul se depreciază, investitorii pariind pe măsuri similare din partea altor bănci elveţiene

"Credit Suisse Group" AG, a doua mare bancă din Elveţia, şi-a anunţat săptămâna aceasta clienţii financiari instituţionali că va aplica dobânzi negative la depozite, începând din data de 10 decembrie. Astfel, băncile care îşi vor păstra banii la "Credit Suisse" vor trebui să plătescă, iar decizia în acest sens vine în contextul în care instituţiile financiare caută modalităţi de acoperire a cererii tot mai mari de franci.

Într-o informare emisă de banca elveţiană pentru clienţii menţionaţi, aceasta arată că valutele implicate, pragurile depozitelor şi dobânzile vor fi anunţate în cinci zile lucrătoare.

"Credit Suisse" a informat: "Din cauza condiţiilor de piaţă şi după o monitorizare atentă a situaţiei pe parcursul acestui an, am decis să aplicăm dobânzi negative la depozitele ce depăşesc o anumită valoare. Ne invităm clienţii să-şi păstreze conturile în numerar la un nivel cât mai redus, ca să evite dobânzile negative".

Menţionăm că cea mai mare bancă elveţiană, UBS AG, analizează impactul unei rate negative a dobânzii, însă deocamdată nu a luat o decizie.

La nivel mondial, mai sunt şi alte bănci care au decis să impună dobânzi negative pentru depozitele în franci şi coroane daneze: "State Street" Corp. şi "Bank of New York Mellon" Corp. din SUA. Totodată, "Royal Bank of Canada" aplică dobânzi negative pentru depozitele în franci şi coroane constituite de anumiţi clienţi.

Clienţii băncilor s-au orientat către moneda daneză şi cea elveţiană întrucât au considerat că aceste valute sunt mai puţin riscante decât euro, a cărui soartă este considerată nesigură.

Banca Naţională a Elveţiei (SNB) a încercat să ţină sub control cursul francului. Mai întâi, în august 2011, a redus dobânzile aproape de zero, iar mai târziu, în septembrie 2012, a impus un prag minim de 1,20 franci/euro ca să stopeze aprecierea monedei naţionale, care afecta exportatorii.

Oficialii SNB nu au făcut niciun comentariu cu privire la decizia "Credit Suisse" de a impune dobânzi negative la anumite depozite.

Decizia "Credit Suisse", anunţată luni, a generat deprecierea monedei elveţiene, aceasta consemnând, în ziua respectivă, cea mai puternică scădere din ultimele trei luni faţă de euro. Ieri, deprecierea a continuat, moneda Elveţiei ajungând la cel mai redus curs din ultimele 11 săptămâni. Asta, pentru că investitorii pariază că şi alte bănci din Elveţia vor impune dobânzi negative la depozite. Dacă pe piaţa europeană, francul a coborât la 1,2145 unităţi/euro în prima parte a zilei de ieri, pe piaţa SUA această monedă avea un curs de 1,2137 unităţi/euro la ora 09.35, mai mic cu 0,5% comparativ cu ziua precedentă. Astfel, francul a trecut de pragul de 1,21 unităţi/euro pentru prima oară după data de 9 octombrie.

Dobânda negativă a "Credit Suisse" se aplică numai depozitelor interbancare, nu şi celor constituite de persoane fizice.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb