Lipsa de încredere care s-a instalat pe piaţa bancară odată cu criza economică internaţională a determinat o reducere a popularităţii creditelor de refinanţare, majoritatea instituţiilor bancare devenind reticente şi chiar renunţând la acest produs, susţine Marina Sterpan, director de comunicare al brokerului de credite "Credit Zone".
"Alpha Bank" a blocat temporar refinanţările pentru orice tip de produs, indiferent dacă acestea sunt solicitate direct de client în sucursala băncii sau prin broker, explică doamna Sterpan. De asemenea, creditul de refinanţare garantat cu ipotecă de la Raiffeisen Bank este suspendat începând cu data de 28 octombrie 2008 până la sfârşitul anului. Suspendarea se aplică atât cererilor noi de creditare, cât şi cererilor aflate în stadii intermediare.
"Celelalte bănci care acceptă acest tip de credit, au crescut însă cos-turile aferente transferului de credit de la o instituţie la alta", ne-a mai spus directorul de comunicare "CreditZone".
"Millennium Bank" este una dintre băncile care continuă să ofere facilitatea de refinanţare, ne-au spus reprezentanţii "Millennium Bank". Clienţii pot refinanţa un credit de nevoi personale, de consum, auto, de nevoi personale cu ipotecă sau ipotecar cu ajutorul Creditului de Nevoi Personale cu Ipotecă, susţin reprezentanţii "Millennium Bank", indiferent de unde a fost contractat creditul iniţial.
"Costurile de refinanţare sunt cos-turile produsului în sine - comisionul de acordare, dobândă, comisionul de administrare şi, unde este cazul, comisionul de rambursare anticipată, care se aplică numai în primii zece ani de creditare", explică reprezentanţii băncii.
Millennium Bank oferă clienţilor posibilitatea schimbării valutei în care este contractat creditul printr-o solicitare scrisă şi în urma achitării unui comision în valoare de 50 lei.
Trebuie ţinut cont şi de faptul că un credit de refinanţare este, practic, un credit nou, pentru care clientul plăteşte, asemeni celorlalte împrumuturi, comisionul de administrare sau de management.
"Refinanţarea nu se poate face pe baza dosarului depus pentru creditul iniţial, chiar dacă e vorba de aceeaşi bancă, ea presupunând alt dosar, cu acte noi, care va trece printr-o nouă procedură de analiză", ne-a precizat Marina Sterpan.
Pentru refinanţarea unui credit, este nevoie de obţinerea unei scrisori de la banca de la care s-a contractat împrumutul iniţial, care conţine informaţii referitoare la sold - suma pe care clientul o mai are de plată la credit, potrivit doamnei Sterpan, care a mai adăugat că preţul unei astfel de scrisori ajunge şi la 150 de euro, sumă pe care o percepe Volksbank, dar şi alte bănci, precum UniCredit Ţiriac Bank sau BRD. "Scrisoarea este valabilă numai o lună, astfel încât cei care nu obţin refinanţarea în timp util se pot afla în situaţia de a plăti de două ori", ne-a declarat directorul de comunicare "CreditZone".
Scrisoarea de refinanţare este, însă, numai o mică parte din costul pe care îl suportă cei care se decid să refinanţeze. De exemplu, comisionul de rambursare anticipată poate ajunge şi la 5% din suma care mai trebuie rambursată, dar există şi bănci care taxează această operaţiune cu numai 1% din suma platită anticipat sau nu au un astfel de comision.
Refinanţarea este profitabilă dacă diferenţa dintre costul efectiv al creditului vechi şi al celui nou acoperă şi costul refinanţării. Marina Sterpan este de părere că unii dintre clienţi preferă să se refinanţeze ca să beneficieze de dobânzile promoţionale percepute de bănci timp de câteva luni. În multe situaţii, clienţi apelează la refinanţare pentru a transfera toate creditele pe care le au la mai multe bănci (cu termene de plată şi sume diferite) la o singură bancă. Calculele arată, însă, că în cazul refinanţării unui împrumut de două ori într-un an, suma datorată poate ajunge foarte aproape de cea împrumutată initial.