Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a Româ-niei (BNR) a hotărât ca, începând cu data de 24 martie şi până pe 23 aprilie, ratele dobânzilor plătite la rezervele minime obligatorii să fie de 0,99% pe an pentru rezervele minime obligatorii constituite în lei, în luna anterioară acestea fiind 0,94% pe an, potrivit unei Circulare publicate în Monitorul Oficial, sâmbătă, 20 aprilie.
Banca Centrală a mai decis diminuarea dobânzilor plătite la rezervele minime obligatorii constituite în valută. Astfel, dobânzile la rezervele în euro au ajuns la 0,53%, faţă de 0,56% în perioada precedentă, iar cele plătite la rezervele în dolari americani, la 0,21%, faţă de 0,23% în perioada 24 februarie - 23 martie.
Rezervele minime obligatorii sunt reprezentate de disponibilităţile băneşti ale instituţiilor de credit, în lei şi în valută, păstrate în conturi deschise la BNR. Funcţiile principale ale mecanismului RMO constituite în moneda băncii centrale sunt cea de control monetar (aflată în strânsă corelaţie cu cea de gestionare a lichidităţii de către Banca Centrală) şi cea de stabilizare a ratelor dobânzilor de pe piaţa monetară interbancară. Rolul major al rezervelor minime obligatorii în valută este acela de a tempera expansiunea creditului în valută.
Rata rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei a fost redusă, ultima oară, în iunie 2009, de la 18% la 15%, după o diminuare de două puncte procentuale în octombrie 2008. Rata rezervelor minime obligatorii în valută a fost scăzută cu 15 puncte procentuale în 2009, în cadrul a trei şedinţe pe probleme de politică monetară ale Consiliului de Administraţie al BNR, ajungând de la 40% la 25%. La sfârşitul lui martie 2011, aceasta a fost coborâtă la nivelul din prezent, de 20%.