Rusia va înregistra, în trimestrul întâi din 2014, cele mai mari ieşiri de capital de la criza financiară din 2008, potrivit viceministrului economiei de la Moscova, Andrei Klepaci, care susţine că situaţia este generată de deteriorarea relaţiilor ţării sale cu Vestul după anexarea Crimeei, luna aceasta.
Andrei Klepaci estimează că ieşirile de capital din Rusia vor fi de 65-70 miliarde dolari în primele trei luni din acest an, cifra fiind, mai exact, apropiată de 70 de miliarde dolari. În luna februarie, viceministrul preconiza că ieşirile de capital din Rusia vor totaliza aproape 35 miliarde dolari în trimestrul întâi. Suma actuală este mult mai mare, întrucât aproximativ jumătate din ieşiri s-au produs în luna martie, după ce Rusia a început procesul de anexare a Crimeei.
Oficialul rus a menţionat: "Sancţiunile impuse de SUA şi Europa împotriva Rusiei nu sunt semnificative din punct de vedere economic, însă răcirea relaţiilor este, în sine, un factor negativ substanţial pentru creşterea economică şi, prin urmare, va afecta fluxurile de capital".
Cifra estimată de Andrei Klepaci depăşeşte totalul ieşirilor de capital din Rusia anul trecut, de 62,7 miliarde dolari. Totodată, nivelul prevăzut pentru perioada ianuarie-martie 2014 este cel mai ridicat după cel consemnat în 2008, când ieşirile de capital din Rusia au însumat 132,1 miliarde dolari, conform băncii centrale de la Moscova.
Andrei Klepaci nu a estimat care va fi totalul ieşirilor de capital din Rusia pe întregul an curent. În schimb, domnia sa a anticipat că economia Rusiei va avea o creştere "aproape zero" în primul trimestru din 2014, în pofida accelerării expansiunii în februarie - la 0,3% (ritm anual), de la 0,1% în ianuarie.
În 2013, PIB-ul Rusiei a crescut cu numai 1,3%, ritm inferior estimărilor iniţiale, însă oficialii guvernamentali şi-au exprimat speranţa că economia ţării se va redresa în 2014.