Temă de campanie electorală, chestiunea celor care primesc ajutoare sociale este departe de a fi lămurită şi tranşată. Dincolo de promisiuni politicianiste realitatea este următoarea: numărul beneficiarilor de ajutor social (venit minim garantat) a fost, în luna noiembrie 2023, de 165.343 de persoane, cu 4.586 mai multe faţă de luna anterioară, potrivit datelor centralizate de Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (ANPIS). Cei mai mulţi beneficiari au fost înregistraţi în judeţele Dolj (10.665), Bacău (9.002), Teleorman (7.899) şi Buzău (7.727), iar cei mai puţini în Bucureşti (271) şi în judeţele Ilfov (866) şi Timiş (1.373). Suma medie plătită în luna noiembrie de statul român beneficiarilor de ajutor social a fost de 300,53 lei, în timp ce suma totală plătită s-a ridicat la 49,7 milioane de lei. Cea mai mare valoare a sumei medii plătite (drepturi curente) a fost înregistrată în judeţele Sălaj (398,70 lei), Covasna (373,68 lei), Braşov (365,97 lei) şi Mureş (363,09 lei). Venitul minim garantat (VMG) este unul dintre cele mai importante programe de promovare a incluziunii sociale şi de combatere a sărăciei. Actul normativ care reglementează acest program este Legea nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu completările şi modificările ulterioare. Potrivit acestei legi, venitul minim garantat se asigură prin acordarea unui ajutor social lunar, care se calculează ca diferenţă între nivelul venitului minim garantat prevăzut de lege şi venitul net lunar al familiei sau al persoanei singure.
Creşte numărul celor care primesc ajutoare sociale
O.D.
Ziarul BURSA #Miscellanea / 22 decembrie 2023
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 22.12.2023, 11:08)
Putem include aici si specialii?!
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 22.12.2023, 12:40)
Eu nu inteleg aici de ce atata dezbatere cu ajutoarele sociale.
Romania are problema demografica severa!
Romania este relativ stat social atat timp cat datoria gov ca peocent din pib creste. Datoria gov ca peocent din pib in crestere e semn ca societatea are probleme demografice / de productie / de consum… unde daca prabusim anticiclic datoria gov ca peocent din pib dam socuri severe in societate pe partea de consum ce impulsioneaza ca procent servicii in piata (ca productie e exprotata in mare parte - exceptand ceva textile si altele usoare).
Eu nu vad o problema in ajutoare sociale atat timp cat societatea poate produce / servicii sa sustina consum si la amarati.
Oricum cand avem indicatori ce arata ca unele firme / companii au exces de stocuri este uitil ca guvernul sa intervina la saraci si sa ii stimuleze sa le cumpere excesul de stocuri / bunuri de la capitalisti.
Intr-o societate unde nu aven nasteri ca procent din pib nu vad cum nu ne incadram la “sociali”; nu vad nimic rau in asta.
Stat social chiar “dezaxat” (deplasat/ diferente/discrepante majore) unde avem orase cu participare in randul muncii excesiv de mare ce formeaza excesiv de multe stocuri/capital unde populatia a ajuns sa munceasca pe rupte si sa nasca copii dupa 30-35-40 de ani unde se vede din satelit cum avem in “circulatie” parinti batrani.
Asta este suferinta pietei; orase cu productie pana la “pensionare” si nasteri ioc sau prea putine.
Nu este o rusina sa vezi si sa incerci sa remediezi anumite probleme in societate - cum e discutia cu ajutoare sociale.
Este o problema sa insistam cu “anti ajutoare sociale” cand piramida populatiei a Romaniei arata clar ca Tara sufera demografic, social, cultural, financiar.
Politicienii ar face bine sa termine cu “sarlatanismul” electoral si sa explice corec poporului problemele reale cu care se confrunta si solutiile aferente.
Avem oras ca Bucurestiul cu peste 1,07 milioane participanti in campul muncii la 1,8 milioane declarati avem 497 mii pensionari (plus minus) =>
1,8 - 1,07 = 0,73 - 0,497 pensionari = 0,233=> 233 mii de cetateni ramasi
Ce inseamna asta?
Exces de productivitate pentru sustinere “batrani” in detrimentul formaror de familii noi si nasteri copii!!
Deci sa se termine odata cu “ajutoarele sociale”… ca nu este adevarat.
Din contra statisticile arata ca tara / populatia are nevoie mai mare de relocare randamnete din excesul de productivitate catre familii sarace sau catre cei ce “trebuie” sa formeze si sa nasca copii.
Nu ca acum unde avem parinti trecuti de 35-40 ani ce nasc si se duc la gradi si scoala de zic copii ca “ai benit cu bunicii? azi toata lumea vine cu “bunicii” la scoala in timp ce au acasa alti bunici ramasi.
PS: reglati balanta economiei!
Toate ajutoarele “sociale” acordate azi se vor intoarce rasplatit in economie in fata.
Doar daca ele sunt acordate corect!
Sa stimulez o familie sa “manance mai mult” sa aibe “haine mai multe si de calitate”, sa ia un cresit la casa, familia asta va naste garantat copii; cat si familiile ce au nasut deja copii mai multi de 2 percapita daca sunt ajutate copii lor vor aduce pentru tara plus valuare in fata.
Oricum capitalistii nu intra in mormant cu stocurile/suprastocurile formate periodic cand avem somaj pe minime! Aici e rolul guvernului sa atenueze socul de somaj viitor si sa deblocheze canalele aferente de a se absorbii/ distribuii stocurile formate/ acumulate la capitalisti inainte de declansarea urmatorului slump economic sau criza economica.
Rolul guvernului e sa fie atent la valurile demografice si la ciclitatea pietei de productie/servicii/consum - atenuand socurile.
Atunci cand gov se face ca priveste in directii opuse in beneficul pe un termen foarte lung la speculatori financiari risca sa produca o ruptura sociala ce va rezulta intr-o criza severa.
Trebuiesc implementate programe de recirculate a capitalului vechi, a stocurilor noi formate in continua redistribuire echitabil social, a stocurilor vechi formate in afaceri/familii/etc stimulate prin politici economice nu de pedepsire si asiprire fiscala ci de parteneriat din partea gov pentru a fii schimbate periodic atenuand socurile de productie/consum/servicii.
Nu vad peoblema intr-un stat “social”… la zeci de an statele ajung in maretii productie ca dupa sa cada in “ajutoare sociale”. E doar o etapa a Romaniei su nu numai a noastra… priviti in jur.
S c c r e t
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 22.12.2023, 12:52)
Guvernul are obligatia prin constitutie sa redistribuie periodic randamentele extrase din “rents” a natiei.
Constitutia spune: … sa contribuie la Proparsirea Neamului…. dreptul la locuinta… dreptul la viata / la a da viata… dreptul la munca … dreptul la ajutor social …
dreptul la “rents” extrase din tot ce detine poporul si din tot ce intermediaza capitalistii in / pe teritoriul (numele) poporului.
Acum stam si ne intrebam: Au contribuit guvernele de dupa 90 pana in prezent la Proparsirea Neamului ca procent din pib si Piramida Polulatie?!
Va las pe voi sa decideti.
s c c r e t