Vremea nefavorabilă din Vietnam şi Brazilia, mari ţări producătoare, poate conduce la creşterea preţului cafelei, cursul cafelei "robusta" ajungând vineri la 1.586 dolari tona pe pieţele la termen din Londra, valoare record a ultimilor şapte ani, informează Rompres. Principalele ţări producătoare a sortimentului de cafea "robusta" au înregistrat recolte mediocre. Pe piaţa futures londoneză, preţul robusta a ajuns la cel mai ridicat nivel din luna mai a anului 1999, după ce în decurs de un an s-a dublat.
Condiţiile climatice nefavorabile în cele două ţări principale producătoare mondiale de robusta au alimentat de câteva luni speculaţiile pe preţ. În Brazilia, vremea a fost adesea prea uscată, iar în Vietnam au fost ploi torenţiale, aceste fenomene afectând puternic plantele de cafea.
"Asistăm la o penurie actuală a cafelei cu provenienţă din Vietnam, din cauza ploilor foarte puternice precum şi din cauza faptului că noua recoltă nu va veni mai devreme de luna octombrie", a declarat reprezentantul Organizaţiei Interna-ţionale a Cafelei, Pablo Dubois.
Vietnamul a înregistrat o reducere la 11 milioane de saci a recoltei din sezonul actual, faţă de sezonul 2004/2005 când s-au înregistrat 13,84 milioane de saci (un sac are 60 kilograme, în acest caz). Majorarea preţului robusta influenţează şi preţul tipului de cafea arabica (65% din cafeaua mondială este arabica şi 35% robusta), cursul acesteia din urmă înregistrând o creştere de 16% într-o lună, ajungând la 1,10 dolari livra (454 grame).
După impactul asupra economiei celor 40 de ţări producătoa-re, în care muncesc pentru acest produs 20 milioane de oameni, cafeaua se clasează pe locul doi pe piaţa materiilor prime, imediat după petrol şi înaintea zahărului, orezului şi grâului, consideră Euronext.
Oferta de cafea dată de producţie este limitată global, iar stocurile, destul de scăzute în ultimul timp, sunt nevoite a face faţă unei cereri crescânde. În acest an, consumul mondial de cafea, din toate sortimentele, urmează a se ridica la 117 milioane de saci, estima revista lunară de specialitate Ico. Recolta Braziliei, cea mai importantă producătoare mondială de cafea cu trei sferturi arabica şi un sfert robusta, este determinantă pentru preţul de pe piaţa mondială. Această recoltă este estimată la 40,6 miloane de saci pentru sezonul 2006-2007, jumătate din această recoltă fiind deja culeasă.
Pe de altă parte, cu cei 177 milioane de locuitori, Brazilia este al doilea mare consumator mondial de cafea, cu 15 milioane de saci, adică în jur de 4,7 kilograme de persoană într-un an, conform Ico.
Pe cap de locuitor însă, scandinavii îi depăşesc pe departe pe brazilieni: finlandezii consumă anual 12,2 kilograme de cafea, danezii 9,4 kilograme, norvegienii 9,3 kilograme şi suedezii 8,3 kilograme. Germania figurează, de asemenea, printre marile consumatoare de cafea cu 7,4 kilograme pe cap de locuitor, departe de italieni cu 5,6 kilograme sau de francezi cu cinci kilograme.