Creşterea economică a Europei - mai înceată decât aşteptările

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 5 decembrie 2007

Creşterea economică a Europei - mai înceată decât aşteptările

Creşterea economică a Europei încetineşte mai mult decât aşteptau specialiştii UE şi ar putea să scadă la numai 2% în 2008, pentru prima oară în ultimii trei ani, declară Joaquin Almunia, comisar pentru afaceri economice şi monetare.

Miniştrii de finanţe din zona euro s-au întâlnit, luni, la Bruxelles, prilej cu care şi-au exprimat susţinerea faţă de o analiză realizată de directorul pentru Europa al Fondului Monetar Internaţional (FMI), Michael Deppler, care sugerea­ză că, în 2008, expansiunea economică a celor 13 ţări ce împart moneda unică va fi "de circa 2 procente, poate chiar mai puţin".

Potrivit experţilor, încetinirea expansiunii economice are la bază accelerarea inflaţiei. Aceştia mai arată că, în prezent, condiţiile de creditare se deteriorează ca urmare a crizei împrumuturilor ipotecare cu risc ridicat din SUA. În plus, exporturile europene au devenit mai puţin competitive, ca urmare a aprecierii cu 11% a euro faţă de dolar. Aces­tora li se adaugă creşterea puternică a preţului petrolului, care, în urmă cu două săptămâni, s-a apropiat de 100 de dolari barilul.

"Ne confruntăm cu riscul de a înregistra un ritm inferior celui prevăzut în scenariul nos­tru de creştere", a spus Almunia, adăugând: "Dacă am fi inclus în previziunile noastre informaţiile de care dispunem în prezent - referitoare la preţul petrolului, încetinirea economiei americane, situaţia pieţelor financiare sau evoluţiile cursului de schimb, previziunile noastre de creştere ar fi fost mai mici".

La rândul său, Jean-Claude Juncker, premierul şi ministrul de finanţe al Luxemburgului, a declarat că "răul nu a trecut încă".

La data de 17 octombrie, FMI şi-a redus la 2,1% estimarea pentru creşterea economiei regiunii euro în 2008, faţă de 2,3% - cât preconiza anterior. Pentru anul acesta, FMI estimează o creştere de 2,5%. În 9 noiembrie, Comisia Europeană a lansat o estimare de 2,2% pentru creşterea economiei zonei euro, anul viitor, faţă de 2,6% anul acesta.

Banca Centrală Europeană îşi va publica previziunile referitoare la expansiunea economiei şi inflaţie în zilele care urmează.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb