Creşterea economiei Chinei, cea mai lentă din ultimele şase trimestre

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 17 aprilie 2014

Creşterea economiei Chinei, cea mai lentă din ultimele şase trimestre

Totuşi, evoluţia din T1 este peste aşteptările analiştilor

Creşterea economiei Chinei a încetinit semnificativ în primul trimestru din 2014 (T1), evoluţie care amplifică presiunile asupra Beijing-ului în sensul adoptării de noi măsuri de stimulare.

În primele trei luni din acest an, PIB-ul Chinei a crescut cu 7,4%, în ritm anual, după un avans de 7,7% în ultimul trimestru din 2013. Creşterea este cea mai lentă din ultimele şase trimestre.

Evoluţia a depăşit, însă, aşteptările economiştilor, care anticipau o creştere de 7,3% în perioada ianuarie - martie 2014.

Comparativ cu ultimele trei luni ale anului trecut, PIB-ul Chinei a înregistrat un avans de 1,4% în trimestrul întâi al anului curent (cifre ajustate sezonier), faţă de 1,5%, cât preconizau analiştii. În perioada octombrie-decembrie 2013, creşterea trimestrială a economiei Chinei a fost de 1,7%.

De menţionat că analiştii băncilor de investiţii "Citigroup", "Mizuho Securities Asia" Ltd. şi "Australia & New Zealand Banking Group" Ltd. (China) pun sub semnul întrebării acurateţea cifrei privind evoluţia economiei Chinei în primul trimestru (+7,4%).

Shen Jianguang, economist-şef pentru Asia la "Mizuho" Hong Kong, consideră că ritmul de creştere anunţat "se potriveşte greu cu deteriorarea activităţii economice din China, în luna martie". La rândul său, Liu Li-Gang, economist pentru China în cadrul ANZ Hong Kong, a declarat că avansul producţiei industriale din China, în martie, "sugerează că expansiunea reală a economiei Chinei ar putea fi de 7-7,2%".

Producţia industrială a Chinei a crescut cu 8,8% în martie, după un avans de 8,6% în ianuarie-februarie, însă sub aşteptările analiştilor: +9%.

Datele oficiale mai arată că investiţiile în active fixe din China (excluzând gospodăriile rurale) au sporit cu 17,6% în T1, în ritm anual. Analiştii aşteptau o creştere de 18% după un avans de 17,9% în ianuarie-februarie.

China şi-a propus un obiectiv de creştere economică de aproximativ 7,5% pentru anul curent, la fel ca ţinta pe 2013. Anul trecut, economia Chinei a înregistrat un avans de 7,7%.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb