Creşterea indicelui BET a surclasat evoluţia pieţelor europene

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 7 februarie

Creşterea indicelui BET a surclasat evoluţia pieţelor europene

English Version

Ministerul Finanţelor a strâns 9,4 milioane lei de la populaţie, prin patru oferte Fidelis

Operaţionalizarea CCP-ului a intrat în al patrulea an de întârziere

Millenium Insurance Broker - singura listare de acţiuni din Piaţa AeRO

Noi maxime istorice pentru principalii indici ai Bursei de Valori Bucureşti (BVB), cea mai mare listare din istoria pieţei noastre de capital, creşterea rulajelor şi a numărului de investitori, îngheţarea listărilor de companii din Piaţa AeRO şi o nouă amânare a operaţionalizării Contrapărţii Centrale reprezintă principalele elemente ce au definit evoluţia bursei noastre, în 2023.

Indicele BET, ce captează dinamica celor mai lichide douăzeci de titluri ale BVB, a avut o creştere de 31,8%, anul trecut, în vreme ce cu tot cu dividende, aprecierea coşului de acţiuni, reflectată prin evoluţia indicelui BET-TR, s-a ridicat la 39,9%.

Este o apreciere ce s-a manifestat, aproape în totalitate, în partea a doua a anului, odată cu listarea Hidroelectrica. Producătorul de energie a derulat cea mai mare ofertă publică din istoria BVB, care a adus noi bani şi investitori în piaţă. Fondul Proprietatea, vânzătorul din ofertă, a distribuit toţi banii încasaţi din vânzarea pachetului de 20% din Hidro către acţionari, cea mai mare distribuţie din istoria bursei noastre. În plus, listarea Hidroelectrica sporeşte semnificativ şansele pieţei noastre să intre în categoria pieţelor emergente MSCI.

Pentru întregul an, creşterea indicelui BET a fost peste media europeană, reflectată prin indicele Stoxx 600, al cărui avans a fost de 12,7%, în 2023. În Statele Unite, unde Rezerva Federală a încheiat ciclul de înăsprire monetară, indicele S&P 500 s-a apreciat cu 24,2%, în vreme ce entuziasmul creat de inteligenţa artificială a imprimat indicelui Nasdaq Composite un avans de 43,4%.

Creşterea indicelui BET a surclasat evoluţia pieţelor europene

În regiunea noastră, indicele WIG 20, al bursei din Varşovia, a avut un avans de 30,7%, anul trecut, indicele PX al pieţei din Praga s-a apreciat cu 17,3%, iar indicele BUX de la Budapesta, care este un coş de acţiuni de tip Total-Return, a urcat cu 38,4%, în 2023.

Anul acesta, după o creştere în prima parte a lunii ianuarie, indicele BET s-a depreciat, astfel încât în prezent se găseşte în apropierea nivelului de la care a debutat în 2024.

Transport Trade Services, Sphera şi BVB - acţiunile cu cele mai mari randamente din BET, anul trecut

La Bursa de Valori Bucureşti, optsprezece din cele douăzeci de acţini ce compun indicele BET au avut randamente totale nominale pozitive anul trecut, mare parte a câştigurilor provenind din creşterile de preţuri, cu excepţia Fondului Proprietatea.

Cea mai mare creştere a cotaţiei bursiere, de 135%, respectiv un randament de 140% cu tot cu dividende, au avut titlurile Transport Trade Services, în condiţiile în care situaţia din Ucraina favorizează activitatea transportatorului fluvial şi operatorului portuar. Pentru companie se conturează un an cu o creştere mare a profitabilităţii, după ce în primele nouă luni ale anului trecut rezultatul a fost cu 84% peste cel din acelaşi interval al anului 2022.

Acţiunile Bursa de Valori Bucureşti au avut o creştere a cotaţiei cu 86%, respectiv un randament total de 89%, pe fondul listării Hidroelectrica şi a acumulărilor făcute de instituţionali pentru a avea mai multe voturi la adunarea în care s-au ales membrii Consiliului de Administraţie.

Titlurile Sphera Franchise Group, operatorul brandurilor KFC, Pizza Hut şi Taco Bell, au urcat cu 84%, respectiv un randament total de 95%, în cotextul unei creşteri puternice a profitabilităţii. Acţiunile Purcari Wineries s-au apreciat cu 69%, iar cu dividende randamentul s-a ridicat la 75%, probabil inclusiv pe fondul diminuării temerilor privind riscul unei invazii a Rusiei.

Aprecieri ale acţiunilor bancare peste media europeană

Într-o perioadă în care indicele Euro Stoxx Banks a urcat cu circa 23%, principalele instituţii de credit de la BVB, respectiv Banca Transilvania şi BRD-Groupe Societe Generale, au avut creşteri de 37% şi 38%, iar randamentul total al băncii din Cluj s-a ridicat la 44%.

Creşterea veniturilor nete din dobânzi şi o anumită robusteţe a economiei, ce a făcut ca debitorii să nu aibă probleme de plată, ceea ce s-a văzut în profitabilitatea instituţiilor de credit, listarea Hidroelectrica care a adus noi bani la BVB şi perspectiva trecerii pieţei noastre în categoria celor emergente MSCI sunt elemente care pot explica evoluţia acţiunilor bancare de anul trecut.

Toate acţiunile importante din BET-NG au încheiat anul în teritoriul pozitiv

Indicele BET-NG, al companiilor energetice şi de utilităţi, a avut un avans de 31,4%, anul trecut, toate acţiunile sale importante încheind anul în teritoriul pozitiv.

Hidroelectrica a raportat venituri, producţie şi profitabilitate în creştere, în primele nouă luni ale anului trecut, iar preţul acţiunii a încheiat anul cu 16,4% peste cel din prima zi de tranzacţionare. În schimb, alte companii energetice au avut rezultate financiare în scădere, dar dividendele, poziţiile de monopol sau oligopol, diferitele proiecte în care sunt angajate şi contextul general prielnic activelor riscante au susţinut creşterea cotaţiilor şi randamentele.

Pe contrasens faţă de dinamica preţului petrolului, acţiunile OMV Petrom au avut o creştere de 37%, anul trecut, iar cu tot cu dividende randamentul total s-a ridicat la 56,4%. Pentru titlurile Romgaz şi Nuclearelectrica, creşterile au fost de 32,7% şi 14,7%, randamentele totale situându-se la 41,8%, respectiv 24,7%. În zona utilităţilor, titlurile Electrica au avut o creştere a preţului de 41,9%, cu un randament total de 43,4%, în vreme ce acţiunile Transelectrica s-au apreciat cu 38,7%, respectiv un randament total de 42%.

Adrian Tănase, BVB: "Vedem funcţional CCP-ul în 2024"

Anul 2023 nu a adus autorizarea şi operaţionalizarea Contrapărţii Centrale, după cum estima Adrian Tănase, directorul general al BVB, cu un an în urmă.

Proiectul CCP-ului, entitate menită să faciliteze relansarea pieţei derivatelor în ţara noatră şi a vânzărilor în lipsă, a fost aprobat de acţionarii bursei în noiembrie 2019. Conform planului iniţial, 2020 ar fi trebuit să fie primul an de funcţionare a Contrapărţii Centrale, iar în anul următor societatea ar fi trebuit să facă profit. Tot au apărut întârzieri, astfel încât în strategia de business a BVB pentru perioada 2021 - 2024 se menţionează anul 2022 drept obiectiv pentru lansarea pieţei de derivate. Prin urmare, operaţionalizarea CCP-ului tocmai a intrat în al patrulea an de întârziere.

"Un element important pentru Bursa de Valori Bucureşti şi pentru dezvoltarea lichidităţii şi a pieţei de capital îl constituie funcţionalitatea proiectului Contrapărţii Centrale. În 2023 am făcut progrese semnificative în procesul de autorizare şi vedem funcţional acest proiect în 2024", a spus Adrian Tănase, directorul general al BVB, conform ultimului comunicat al operatorului pieţei noastre de capital.

Este o afirmaţie pe care tot o auzim de ani de zile şi poate că se va realiza la un moment dat. Până atunci, CCP-ul are cheltuieli şi zero venituri, entitatea înregistrează pierderi, iar piaţa noastră nu are instrumente derivate.

Tot anul trecut a fost ales un nou Consiliu al operatorului pieţei noastre de capital, pentru o perioadă de patru ani, iar Radu Hanga a fost reales ca preşedinte al BVB.

Patria Bank a listat un ETF ce oferă expunere pe secorul energetic; oferta Agricover Holding a eşuat

Millenium Insurance Broker este singurul emitent ce s-a listat anul trecut în Piaţa AeRO, după zece listări de acţiuni în 2022 şi douăzeci în 2021. Seceta apare într-un context marcat de dobânzi ridicate, incertitudinea privind mersul economiei şi neîncrederea apărută în piaţă după ce o serie de companii mici listate în anii anteriori au înşelat complet aşteptările investitorilor.

În Piaţa Reglementată, Patria Bank a lansat un nou ETF, dedicat sectorului energetic - ETF Energie Patria Tradeville. Pe de altă parte, oferta Agricover Holding a eşuat, din cauza unui cumul de factori între care lansarea chiar înainte de oferta Hidroelectrica sau preţul considerat mare în comparaţie cu a altor emitenţi de la bursa noastră.

Ministerul Finanţelor a realizat patru emisiuni de titluri de stat Fidelis, denominate în lei şi euro, suma totală strânsă de la populaţie fiind de 9,4 miliarde de lei.

La finele anului trecut, erau circa 180.000 de conturi de investiţii la BVB (dar investitori mai puţini, pentru că o persoană poate avea mai multe conturi), cu 34% peste numărul conturilor de la finele anului 2022, conform datelor Fondului de Compensare a Investitorilor.

Dar valoarea conturilor este mică, în condiţiile în care, circa 123.400 de conturi erau în limita plafonului de compensare de 20.000 de euro, iar portofoliul mediu al unui investitor compensabil integral era de 4.200 de euro.

Investitori activi erau poate vreo 40.000, în condiţiile în care, la jumătatea anului trecut, existau circa 44.000 de conturi active, conform datelor ASF.

Nivelul mediu al tranzacţiilor zilnice cu acţiuni listate pe Piaţa Reglementată s-a ridicat la 97,4 milioane de lei, anul trecut, cel mai mare din istoria BVB, dar valoarea a fost puternic trasă în sus de oferta Hidroelectrica, astfel încât măsură reală a tranzacţionării este mai mică.

Opinia Cititorului ( 11 )

  1. Crestere nesustinuta. Vedem la T1 cum sta ;)

    1. este vorba de lichiditatea bnr.... bancile mustesc de lei, iar Isarescu tipareste in nestire.

      ...

    Operaţionalizarea CCP-ului a intrat în al patrulea an de întârziere dar noi prelungim mandatele lui Tanase si Hanga.

    asta arata ca suntem, departe de piata emergenta.

    luati cazul Poloniei care a concediat directorul. 

    1. si, stai sa vezi ca din cate am inteles vor sa faca futures pe fiecare companie din bet, ceea ce nu mai exista nicaieri. la americani, futures sunt pe indici, dow, spy , nasdaq si russel 2000. sau comoditati, aur, petrol samd, pe bonduri, perechi de valute, si cam atat. pe unele companii sunt contracte options.

      dc pui futures pe fiecare firma in parte, sa zicem futures pe petrom, va fi o lichiditate asa de slaba, incat o sa ai dureri de cap f mari cand vezi spread-ul dintre bid/ask , nu mai vb dc vrei si volum. deci in ce scop se fac aceste futures, ca sa fie facute sa nu zicem ca n-am facut. 

      si, mai stai, ca au ratat programul de SOP... in aprilie 2024 au aprobat prin AGA un volum de 60 mii actiuni pina la max 50 lei - azi e 68 si si-a dat doar conducerea SOP-uri, dar angajatii nu au primit nimic!!! cine raspunde?

      daca au rascumparat peste pretul max.aprobat in AGEA din aprilie 2024 de 50 lei este grav de tot pentru conducere.

      asta e de penal,cred. 

    cartoful si morcovul au depasit BETul.... la crestere!!!

    s c c r e t 

    1. cartof de la 0.8 la 3,5 media...la 4-5 dupa caz... morcovul de la 0.5 -0,7 la 4-5 lei media....

      To The Moon.... 

      s c c r e t 

      e devalorizarea leului ce vedem noi in BET. ca fata de nimic nu s-a apreciat leul. e diluat si depreciat, de unde si cresteri de preturi la tot. poti privi si invers, nimic nu a crescut, doar leul s-a devalorizat

      nu chiar!

      din 0.8 cartof la 3,5 -5 lei media...a crescut clar cartoful mai mult decad devalorizarea... pentru ca msa monetara daca s-a dublat in acelasi scurt timp de explozie cartof! 

      s c c r e t 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb