Creşterea leului afectează exportul de mobilă

Corina Fraştelni
Ziarul BURSA #Companii #Bunuri de Larg Consum / 25 iulie 2008

Aprecierea monedei naţionale, cu o marjă de peste 3-5 %, bulversează producţia de export a articolelor de mobilier, în unele cazuri fiind necesar să se renunţe la comenzi, ne-a declarat domnul Aurel Rizea, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Mobilă din România (APMR).

Domnia sa ne-a explicat: "Dacă acest fenomen se suprapune peste o creştere a preţurilor la utilităţi, cu siguranţă sunt probleme serioase, chiar de renunţare la comenzi, uneori de reorientare către comenzi noi, clienţi noi sau către piaţa internă >.

Preşedintele APMR ne-a declarat că aces­te aspecte menţionate le-au resimţit exportatorii în perioada trimestrului IV 2004 - trimestrul I 2005 şi în perioada primului semestru din 2007 - 2 iulie 2007, .

Conform datelor furnizate de APMR, în anul 2007, valoarea producţiei de mobilă a fost de 1,890 milioane de euro, iar exportul a însumat 1133,4 milioane de euro şi importul a atins 436,2 milioane de euro.

Asociaţia Producătorilor de Mobilă din România preconizează pentru anul 2008 o evoluţie pozitivă cu creşteri de până la 5-6 %, comparativ cu realizările înregis­trate în anul 2007, în condiţiile în care, începând din al doilea semestru, tarifele la utilităţi s-au modificat semnificativ.

Preţul mobilei va creşte în următorea perioadă

Preţurile produselor finite din lemn, respectiv mobilă, se vor majora în următoarea perioadă, ca urmare a creşterii substanţiale înregistrate de costurile cu materiile prime şi forţa de muncă, ne-a spus domnul Aurel Rizea.

Domnia sa ne-a declarat :

Pentru APMR, mobila este un produs special în ceea ce priveşte sortimentaţia. Preşedintele APMR ne-a declarat: "Varietatea produselor existente pe piaţă, şi ne referim nu doar la numărul mare de produse complet diferite ca formă şi funcţionalitate, ci şi la diversitatea uriaşă de combinaţii de materiale - face mult mai dificilă, practic imposibilă anticiparea modului în care se va reflecta creşterea preţurilor materiilor prime şi utilităţilor, global vorbind, într-o creştere a preţului mobilei".

Pe de altă parte, Institutul Naţional de Statistică (INS) arată că mărfurile nealimentare, < între care se situează şi mobila >, au înregistrat modificări ale preţurilor cu o medie lunară de 0,8 % în anul 2005 ; 0,7 % în anul 2006 ; 0,3 % în anul 2007 şi 0,7 % în primele 3 luni ale anului 2008.

Domnul Aurel Rizea consideră că majorarea preţului articolelor de mobiler din România nu va devansa creşterile din alte ţări din Uniunea Europeană. Stabilitatea, reglementările şi legislaţia existentă în ţările mai avansate ale UE, ţări cu care colaborează producătorii de mobilă din România, implică o conduită atentă şi în relaţiile contractuale.

Domnul Aurel Rizea a menţionat : < Relaţiile de colaborare ale producătorilor de mobilă cu partenerii din ţările UE nu permit majorări de preţ sporadice, ci în baza înţelegerilor contractuale cu creşteri justificate şi bine argumentate ce nu depăşesc de 3-5 % >. Domnia sa a subliniat că depăşirea acestor nivele poate să conducă la anularea comenzilor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

12 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6867
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3098
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0072
Gram de aur (XAU)Gram de aur391.1865

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb