Creşterea preţului petrolului a triplat acţiunile "Uztel" Ploieşti în două săptămâni

Izabela Sîrbu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 3 aprilie 2009

Creşterea preţului petrolului a triplat acţiunile "Uztel" Ploieşti în două săptămâni

Producătorul de maşini şi utilaje pentru industria petrolieră "Uztel" Ploieşti (simbol UZT) se bucură din plin de creşterea preţului la barilul de petrol la nivel mondial din ultima vreme, cotaţia titlurilor UZT majorându-se trei ori în numai două săptămâni. Astfel, o acţiune "Uztel" valorează în prezent 8,1 lei, în condiţiile în care pe 11 martie era de numai 2,6 lei/titlu.

"Paradoxal, cu toate că suntem în plină criză, creşterea preţului barilului de petrol a dat un impuls favorabil cotaţiei acţiunilor UZT. Când petrolul va trece pragul de 75 dolari/baril, afacerile companiei noastre vor creşte, pe fondul cererii de utilaje petroliere, iar investitorii presimt deja aceste schimbari", spun reprezentanţii "Uztel" Ploieşti.

Preţul barilului de petrol a crescut cu aproape 50% în ultimele luni, de la 33,7 dolari/baril, pe 26 decembrie, la peste 50 dolari/baril, în şedinţa de ieri.

Compania "Uztel" Ploieşti vrea să-şi majoreze capitalul social cu 826.700 de euro, până la 11,04 milioane de lei, acţionarii aprobând deja procedura. Potrivit reprezentanţilor societăţii, majorarea de capital se va realiza în prima jumătate a lunii mai, prin aport de numerar din partea acţionarilor.

În prezent, societatea are un capital social de 8,03 milioane de lei, împărţit în acţiuni cu valoarea nominală de 2,5 lei.

"Compania este în ultimul an al programului de privatizare şi are un buget realist pentru anul aces­ta", ne-au mai spus oficialii companiei, nedorind însă să ne dea mai multe detalii despre acest subiect. Totuşi, nu au negat faptul că aceas­tă criză financiară i-a forţat să-şi diminueze costurile, însă nu "neapărat" prin reducerea numărului de salariaţi.

Spre deosebire de "Uztel" Ploieşti, un alt jucător important de pe piaţa de utilaje petroliere, respectiv "Upet" Târgovişte (UPET), a disponibilizat aproape o jumătate din numărul de angajaţi, din cauza condiţiilor nefavorabile din piaţă, cu toate că şi-a înzecit profitul în 2008.

"Uztel" va acorda, anul acesta, acţionarilor dividende în sumă de 932.057 lei, valoarea pe acţiune fiind de 0,29 lei, în scădere cu 55% comparativ cu cea din 2008. Propunerile privind plata dividendelor vor fi discutate în cadrul Adunării Generale din 22 aprilie, unde acţionarii vor stabili şi programul de investiţii precum şi bugetul de venituri şi cheltuieli aferente acestui an.

Compania a obţinut în 2008 un profit net de 0,923 milioane de lei, în scădere de la 2,1 milioane de lei, după ce atât veniturile, cât şi cheltuielile s-au majorat cu circa 23%.

Potrivit ultimei cotaţii, stabilită în şedinţa de tranzacţionare de ieri, capitalizarea companiei se cifrează la 24,09 milioane de lei, de trei ori mai mare faţă de cea înregistrată la jumătatea lunii martie.

Acţionarul majoritar al companiei este "Asociaţia Uztel", cu o pondere de 77,08% din capitalul social al companiei, în timp ce restul de 22,92% din titluri sunt tranzacţionate liber pe bursă de către alţi acţionari.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Nu prea m-am lamurit de ce au crescut aceste actiuni defapt: pentru ca a crescut pretul petrolului sau pentru ca directorul societatii domnul ION Dinu i-a facut animatie cumparand din 15% in 15% cite 100-200 de actiuni in fiecare sedinta, in multe dintre ele fiind si singurul cumparator?

    1. ORDINARA, aveti dreptate, ar trebui ca autoarea articolului sa fie obligata sa cumpere actiuni la pretul mentionat in articol sau sa-si dea demisia !

      Poate AR TREBUI ca domnul MAKE sa-i explice cateva notiuni despre piata de capital, eventual s-o mute pe un alt domeniu mai accesibil pentru creierului autoarei articolului . 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb