Comisia Europeană şi Programul pentru Mediu al ONU (UNEP) au lansat pe 26 mai două rapoarte de importanţă majoră care fac apel la schimbarea radicală a modului în care utilizăm resursele.
Primul raport arată că există un potenţial imens de creştere a ratei de reciclare a metalelor. Cele două organisme avertizează că doar 18 metale sunt reciclate într-o proporţie mai mare de 50%, în timp ce majoritatea metalelor nu ating nici măcar o rată de reciclare de 1%. Raportul susţine că reciclarea metalelor este de până la 10 ori mai eficientă din punct de vedere energetic decât obţinerea lor din minereuri. Mai mult, creşterea ratelor de reciclare pe baza unor sisteme de colectare mai bune ar putea reduce emisiile de gaze cu efect de seră cu milioane sau chiar miliarde de tone şi ar putea genera locuri de muncă ecologice.
Totodată, documentul avertizează că dacă anumite metale vor continua să fie reciclate într-o proporţie aşa de mică, unele dintre ele se vor deveni indisponibile pentru tehnologia modernă care le utilizează. Pe de altă parte, metale precum fierul, cuprul, aluminiul, plumbul, cositorul sunt reciclate la nivel global în proporţie de până la 75%, deşi în anumite economii în curs de dezvoltare proporţiile sunt mai reduse.