Victoria lui Donald Trump în alegerile prezidenţiale din SUA ar putea avea un impact considerabil asupra climatului politic din România, în special în contextul alegerilor prezidenţiale şi parlamentare programate pentru 24 noiembrie şi 1 decembrie. Victoria lui Donald Trump în alegerile prezidenţiale din SUA ar putea avea un efect de undă asupra României, influenţând atât strategia partidelor politice, cât şi percepţiile alegătorilor. Aceasta ar putea întări sprijinul pentru partidele conservatoare, cum ar fi AUR şi SOS România, care ar beneficia de o mobilizare mai mare a electoratului conservator şi naţionalist. De asemenea, partidele pro-europene ar putea încerca să capitalizeze pe temerile legate de stabilitatea internaţională pentru a-şi întări susţinerea, mai ales în rândul alegătorilor nehotărâţi care caută stabilitate şi predictibilitate. Cu toate acestea efectele ar putea depinde în mare măsură de capacitatea fiecărui partid de a folosi acest context internaţional în avantajul său, apelând la valorile şi preocupările specifice publicului său ţintă.
Impactul victoriei lui Donald Trump în alegerile prezidenţiale americane poate fi împărţit în mai multe categorii: influenţa asupra partidelor şi politicienilor români, impactul asupra publicului şi felul în care victoria lui Trump ar putea modela strategia electorală a partidelor din România.
• Impactul asupra partidelor politice din România
Victoria lui Donald Trump ar putea încuraja partidele de dreapta şi cele conservatoare din România, oferindu-le un argument în plus în campanie. Partide precum Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR) sau SOS România ar putea beneficia, întrucât susţin valori similare cu cele promovate de Trump: conservatorism cultural, suveranism, naţionalism şi scepticism faţă de influenţele externe (inclusiv cele europene). Mesajul acestora ar putea fi întărit, invocându-se o undă de schimbare conservatoare, inspirată de victoria lui Trump, încurajând o politică mai tradiţionalistă şi "naţională" şi o opoziţie mai vocală faţă de unele directive ale Uniunii Europene. Aceste partide ar putea folosi o eventuală victorie a lui Trump pentru a promova teme anti-globaliste şi scepticismul faţă de instituţiile internaţionale, inclusiv UE, teme care ar putea să rezoneze în rândul electoratului conservator sau al celor care se simt deziluzionaţi de actuala direcţie politică. Rezultatul la alegerile prezidenţiale americane ar duce şi la creşterea influenţei discursului conservator, naţionalist şi chiar populist în campania electorală a reprezentanţilor AUR, SOS România şi altor formaţiuni conservatoare, ce ar putea să încerce să împrumute din retorica lui Trump, axându-se pe teme precum "România înainte de toate," promiţând să combată "influenţele străine" şi să limiteze ingerinţele Uniunii Europene.
Este posibil astfel ca acest elan conservatorist să îl trimită pe George Simion în turul II al alegerilor prezidenţiale într-o confruntare cu Marcel Ciolacu, candidatul PSD. Mai mult, dacă numărul alegătorilor nehotărâţi, dar cu simpatii naţionaliste ori conservatoare, va fi ridicat la urne, este posibil ca AUR şi SOS să obţină mai multe procente decât cele din actualele sondaje de opinie şi chiar să ajungă împreună la un îngrijorător 30%, adică o treime din locurile din Parlament, ceea ce ar pune în mare dificultate orice guvern care se va constitui după alegerile parlamentare din 1 decembrie.
În ceea ce priveşte partidele de stânga, precum Partidul Social Democrat (PSD), victoria lui Trump ar putea reprezenta atât o provocare, cât şi o oportunitate. PSD, care încearcă să se poziţioneze ca un partid de centru-stânga pro-european, ar putea folosi rezultatul pentru a critica orientarea populistă şi a sublinia importanţa unei Românii aliniate la politicile UE.
În cazul Uniunii Salvaţi România (USR), PNL, Forţa Dreptei şi Reper, victoria lui Donald Trump ar putea reprezenta o oportunitate de a critica abordarea populistă şi de a întări susţinerea faţă de UE şi NATO, subliniind importanţa unei alianţe transatlantice solide şi a unei politici pro-europene ca alternativă la o direcţie conservatoare, iliberală.
Victoria lui Trump ar putea determina partidele pro-europene să adopte o poziţie mai clară şi să sublinieze importanţa stabilităţii democratice, economice şi geopolitice, pledând pentru continuitatea relaţiilor cu UE şi NATO ca fiind esenţiale pentru securitatea României.
• Impactul asupra alegătorilor
Alegerea lui Donald Trump ca al 47-lea preşedinte al SUA are rolul galvanizării alegătorilor care simpatizează cu ideile suveraniste şi tradiţionaliste. În România, aceştia sunt în mod special atraşi de AUR şi SOS România şi de liderii acestora - George Simion şi Diana Iovanovici-Şoşoacă, cărora victoria lui Trump le oferă un sentiment de validare şi încurajare, având impresia că valorile lor sunt pe cale să câştige influenţă internaţională. Aceşti alegători ar putea fi mobilizaţi mai activ în campania electorală, văzând victoria lui Trump ca un semn că există o schimbare globală în sensul ideilor pe care le susţin.
Pentru alegătorii nehotărâţi, victoria lui Trump ar putea avea efecte mixte. Unii ar putea să fie atraşi de mesajul naţionalist şi de promisiunile legate de suveranitate şi păstrarea identităţii naţionale, văzând în asta o alternativă la discursul globalist promovat de UE. Pe de altă parte, alţi nehotărâţi, mai ales cei preocupaţi de valorile democratice şi de stabilitatea politică, ar putea percepe o victorie a lui Trump ca un semnal de alarmă şi ar putea fi încurajaţi să susţină partidele care promovează o orientare pro-europeană, cum ar fi PNL, USR şi chiar PSD.
• Impactul asupra relaţiilor externe şi securităţii naţionale
Relaţiile externe, în special cele transatlantice, ar putea deveni un subiect mai important în campania electorală românească. Odată cu revenirea lui Donald Trump la Casa Albă, ca preşedinte al SUA, este posibil să apară incertitudini legate de angajamentul SUA faţă de NATO şi de sprijinul pe care România îl primeşte ca partener strategic. Politicienii pro-europeni ar putea să folosească acest context pentru a sublinia necesitatea menţinerii unei relaţii strânse cu Uniunea Europeană, iar temele de securitate şi apărare ar putea deveni priorităţi de top în discursul public, mai ales în contextul tensiunilor regionale din zona Mării Negre.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 07.11.2024, 08:55)
Spre norocul sau ghinionul nostru majoritatea politicienii nostri sunt gata orcand sa-si schimbe tabara, discursul, numai ca sa ramana langa ciolan. Intro tara asa de mica ca Romania nu cred ca e normal sa avem 6-7 candidati si sa ajungem sa votam cu "raul cel ma mic." Dupa 34 ani de minciuni, tradari, furaciuni candidatii ar cam trebui sa aiba interesul tarii pe primul loc.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 07.11.2024, 16:33)
Americanii,au VOTAT MASIV cu DONALD TRAMP,cu gandul si la ROMANIA. Ei,AMERICANII,chiar sau gandit ca sunt prea multi candidati la PRESIDENTIA Romaniei si sau pregatit din timp sa simplifice acest lucru. Ieri,la un post de televiziune,economistul de nivel mondial,TANASE STAMULE.(care este peste ROUBINI), a anuntat ROMANII,ca degeaba se duc sa VOTEZE,intrucat la lansarea CANDIDATURII lui CIUCA al nostru,au participat si trei AMERICANI care au anuntat ca ALEGERILE vor fi CASTIGATE de CIUCA,intrucat,AMERICANII il considera cel mai PATRIOT ROMAN in viata. URMEAZA ca dupa castigarea alegerilor generalul CIUCA,sa treaca la REANFINTAREA GARZILOR PATRIOTICE,si la INARMAREA TUTUROR ROMANILOR dupa modelul lui CEAUSESCU in 1968,pentru a putea sa facem fata INVAZIEI RUSESTI. LA LUPTA ROMANI, nu LAPLACINTE INAINTE si la RAZBOI INAPOI,IMBUIBATILOR care sunteti.!
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 07.11.2024, 17:53)
Daca cumva Romania intra in razboi cu Rusia, tineretul o sa fuga prima data....si restul nu prea mai sunt apti pentru lupta, sunt trecuti de 45-50 de ani, sunt buni numai pentru carne de tun. Sunt rezervist si am fost chemat vara asta pentru reinoirea datelor si am vazut cum arata rezervistii cu ochii mei pe care se bazeaza tara, cu burta, cu dinti lipsa, cu ochelari, cu diferite boli cronice(trebuia sa ducem actele medicale). Cine crede ca rezervistii sunt niste soldati muscolosi, antrenati gata de lupta, o sa aiba o surpriza mare.
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 07.11.2024, 18:01)
Eu va pot spune un lucru...cum mi se da o arma în mana...unde credeți ca voi trage prima data?
1.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 07.11.2024, 20:39)
Mircea Dogaru este iron man, si tupeistul ala lepra cu guler de la penitenciare, ala zici ca e cel mai patriotic robin hood...
2. Pai in cazul asta ,Mircea dragostea cui ramane ?
(mesaj trimis de anonim în data de 07.11.2024, 09:00)
Toata vara ,pina si luna trecuta Geoana era creditat de presa (interesat sau nu ) in jur de 30% din voturi ,el mizand pe ideea ca vine din partea Nato si e sprijinit neconditionat de americani . Dar cand chiar e campanie electorala ,surpriza din octombrie in Romania ?!? Regele e gol ( mai putin ceasul foarte scump care mai apare in cate un flash ) ,nimic coagulat ca discurs prezidential ,nici macar pe tematica politica externa sau relatia cu alianta nu spune ceva legat ,nu vedem sa aiba sprijinul politic in nici un alt partid ca sa pretinda ca ar avea un cuvint de spus ca presedinte .Alt sprijin decat canalele de stiri ale super coruptului ,securistului autentic inca din epoca Ceausescu ,omnul care a prosperat in tara conditionaind si cumparand pentru pionii lui pozitii politice (inclusiv la Ciolacu ) ...nu are pe nimeni sa l ajute sa se impuna ca presedinte . Iar ca despre ce a insemnat celebra alianta pt Romania ? Un dezastru economic ,supraindatorarea tarii ,destabilizarea bugetului ,deficitele scapate deja de sub control si invazia de capuse umanoide din exterior care profita de o presupusa ....proiectare de putere de peste ocean ! Pina nu se instaleaza administratia Trump ,macar sa vedem la partidele din coalitie o miscare foarte necesara de deparazitare de capusele deja ancorate de companiile energetice ,ca dupa aceea nu se va mai putea !
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 07.11.2024, 09:14)
E foarte simplu...
PSD E interzis in USA...CIOLACU SA -SI IA ADIO DE SPRIJIN DE TOT FELUL
SINGURUL CE POATE SA DEA TOTUL E....CIUCA,CU O IMAGINE ATAT IN EUROPA ,AVAND IN SPATE PPE SI CONSILIUL EUROPEI SI....FFFF BINE VAZUT SI DE INCREDERE IN USA- CU TRUMP SE VA FACE O ECHIPA BUNA.....TRUMP A SPRIJINIT ROMANIA
SUCCES D-LE CIUCA!!!!
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 07.11.2024, 10:45)
: )))))))))))))))))))))))
3.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 07.11.2024, 14:44)
Tocmai de asta ne temem, ca e in stare "SA DEA TOTUL":-)
3.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 07.11.2024, 16:45)
Ai dreptate,ciuca este sluga perfecta a Americii asa cum a fost și iohanis
3.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 07.11.2024, 17:56)
Ciuca e fost militar, stie ca ordinul se executa, nu se discuta.
3.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.4)
(mesaj trimis de anonim în data de 07.11.2024, 18:02)
Exact! Sluga perfecta! Cu răni pe genunchi!
3.6. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 07.11.2024, 23:48)
DE ACORD. SI AR TREBUI SA VEDEM CA TOATE SAU APROAPE TOATE TARILE EUROPEI SE GANDESC MAI INTAI LA ELE, APOI LA RESTUL. ASA CA...
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 07.11.2024, 20:02)
Nu va mai agitati degeaba .Lasconi si Geoana vor renunta si vor capta voturile tuturor cetatenilor ce voteaza dreapta romanesca totul deja atribuit unei noi aliante de guvernare iar Ciuca ca si candidat comun va intra in turul doi si va fi viitorul presedinte .
4.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de anonim în data de 07.11.2024, 21:31)
...din pacate,alt securist