Cum ar schimba victoria lui Trump scena politică din România

George Marinescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 7 noiembrie

Impactul victoriei lui Donald Trump în alegerile prezidenţiale americane poate fi împărţit în mai multe categorii: influenţa asupra partidelor şi politicienilor români, impactul asupra publicului şi felul în care victoria lui Trump ar putea modela strategia electorală a partidelor din România. (Sursa foto: Alianţa pentru Unirea Românilor - AUR)

Impactul victoriei lui Donald Trump în alegerile prezidenţiale americane poate fi împărţit în mai multe categorii: influenţa asupra partidelor şi politicienilor români, impactul asupra publicului şi felul în care victoria lui Trump ar putea modela strategia electorală a partidelor din România. (Sursa foto: Alianţa pentru Unirea Românilor - AUR)

English Version

Victoria lui Donald Trump în alegerile prezidenţiale din SUA ar putea avea un impact considerabil asupra climatului politic din România, în special în contextul alegerilor prezidenţiale şi parlamentare programate pentru 24 noiembrie şi 1 decembrie. Victoria lui Donald Trump în alegerile prezidenţiale din SUA ar putea avea un efect de undă asupra României, influenţând atât strategia partidelor politice, cât şi percepţiile alegătorilor. Aceasta ar putea întări sprijinul pentru partidele conservatoare, cum ar fi AUR şi SOS România, care ar beneficia de o mobilizare mai mare a electoratului conservator şi naţionalist. De asemenea, partidele pro-europene ar putea încerca să capitalizeze pe temerile legate de stabilitatea internaţională pentru a-şi întări susţinerea, mai ales în rândul alegătorilor nehotărâţi care caută stabilitate şi predictibilitate. Cu toate acestea efectele ar putea depinde în mare măsură de capacitatea fiecărui partid de a folosi acest context internaţional în avantajul său, apelând la valorile şi preocupările specifice publicului său ţintă.

Impactul victoriei lui Donald Trump în alegerile prezidenţiale americane poate fi împărţit în mai multe categorii: influenţa asupra partidelor şi politicienilor români, impactul asupra publicului şi felul în care victoria lui Trump ar putea modela strategia electorală a partidelor din România.

Impactul asupra partidelor politice din România

Victoria lui Donald Trump ar putea încuraja partidele de dreapta şi cele conservatoare din România, oferindu-le un argument în plus în campanie. Partide precum Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR) sau SOS România ar putea beneficia, întrucât susţin valori similare cu cele promovate de Trump: conservatorism cultural, suveranism, naţionalism şi scepticism faţă de influenţele externe (inclusiv cele europene). Mesajul acestora ar putea fi întărit, invocându-se o undă de schimbare conservatoare, inspirată de victoria lui Trump, încurajând o politică mai tradiţionalistă şi "naţională" şi o opoziţie mai vocală faţă de unele directive ale Uniunii Europene. Aceste partide ar putea folosi o eventuală victorie a lui Trump pentru a promova teme anti-globaliste şi scepticismul faţă de instituţiile internaţionale, inclusiv UE, teme care ar putea să rezoneze în rândul electoratului conservator sau al celor care se simt deziluzionaţi de actuala direcţie politică. Rezultatul la alegerile prezidenţiale americane ar duce şi la creşterea influenţei discursului conservator, naţionalist şi chiar populist în campania electorală a reprezentanţilor AUR, SOS România şi altor formaţiuni conservatoare, ce ar putea să încerce să împrumute din retorica lui Trump, axându-se pe teme precum "România înainte de toate," promiţând să combată "influenţele străine" şi să limiteze ingerinţele Uniunii Europene.

Este posibil astfel ca acest elan conservatorist să îl trimită pe George Simion în turul II al alegerilor prezidenţiale într-o confruntare cu Marcel Ciolacu, candidatul PSD. Mai mult, dacă numărul alegătorilor nehotărâţi, dar cu simpatii naţionaliste ori conservatoare, va fi ridicat la urne, este posibil ca AUR şi SOS să obţină mai multe procente decât cele din actualele sondaje de opinie şi chiar să ajungă împreună la un îngrijorător 30%, adică o treime din locurile din Parlament, ceea ce ar pune în mare dificultate orice guvern care se va constitui după alegerile parlamentare din 1 decembrie.

În ceea ce priveşte partidele de stânga, precum Partidul Social Democrat (PSD), victoria lui Trump ar putea reprezenta atât o provocare, cât şi o oportunitate. PSD, care încearcă să se poziţioneze ca un partid de centru-stânga pro-european, ar putea folosi rezultatul pentru a critica orientarea populistă şi a sublinia importanţa unei Românii aliniate la politicile UE.

În cazul Uniunii Salvaţi România (USR), PNL, Forţa Dreptei şi Reper, victoria lui Donald Trump ar putea reprezenta o oportunitate de a critica abordarea populistă şi de a întări susţinerea faţă de UE şi NATO, subliniind importanţa unei alianţe transatlantice solide şi a unei politici pro-europene ca alternativă la o direcţie conservatoare, iliberală.

Victoria lui Trump ar putea determina partidele pro-europene să adopte o poziţie mai clară şi să sublinieze importanţa stabilităţii democratice, economice şi geopolitice, pledând pentru continuitatea relaţiilor cu UE şi NATO ca fiind esenţiale pentru securitatea României.

Impactul asupra alegătorilor

Alegerea lui Donald Trump ca al 47-lea preşedinte al SUA are rolul galvanizării alegătorilor care simpatizează cu ideile suveraniste şi tradiţionaliste. În România, aceştia sunt în mod special atraşi de AUR şi SOS România şi de liderii acestora - George Simion şi Diana Iovanovici-Şoşoacă, cărora victoria lui Trump le oferă un sentiment de validare şi încurajare, având impresia că valorile lor sunt pe cale să câştige influenţă internaţională. Aceşti alegători ar putea fi mobilizaţi mai activ în campania electorală, văzând victoria lui Trump ca un semn că există o schimbare globală în sensul ideilor pe care le susţin.

Pentru alegătorii nehotărâţi, victoria lui Trump ar putea avea efecte mixte. Unii ar putea să fie atraşi de mesajul naţionalist şi de promisiunile legate de suveranitate şi păstrarea identităţii naţionale, văzând în asta o alternativă la discursul globalist promovat de UE. Pe de altă parte, alţi nehotărâţi, mai ales cei preocupaţi de valorile democratice şi de stabilitatea politică, ar putea percepe o victorie a lui Trump ca un semnal de alarmă şi ar putea fi încurajaţi să susţină partidele care promovează o orientare pro-europeană, cum ar fi PNL, USR şi chiar PSD.

Impactul asupra relaţiilor externe şi securităţii naţionale

Relaţiile externe, în special cele transatlantice, ar putea deveni un subiect mai important în campania electorală românească. Odată cu revenirea lui Donald Trump la Casa Albă, ca preşedinte al SUA, este posibil să apară incertitudini legate de angajamentul SUA faţă de NATO şi de sprijinul pe care România îl primeşte ca partener strategic. Politicienii pro-europeni ar putea să folosească acest context pentru a sublinia necesitatea menţinerii unei relaţii strânse cu Uniunea Europeană, iar temele de securitate şi apărare ar putea deveni priorităţi de top în discursul public, mai ales în contextul tensiunilor regionale din zona Mării Negre.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

06 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6275
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2861
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9683
Gram de aur (XAU)Gram de aur404.7692

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
thediplomat.ro
fleetconference.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb