Creşteri uşoare pentru pieţele de acţiuni europene

ANDREI IACOMI
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 1 noiembrie 2022

Creşteri uşoare pentru pieţele de acţiuni europene

Inflaţia în zona euro a depăşit 10% în octombrie, iar activitatea economică a încetinit, conform datelor preliminare publicate de Eurostat

Acţiunile europene aveau creşteri uşoare ieri, în ciuda faptului că inflaţia continuă să urce iar activitatea economică încetineşte.

Indicele pan-european Stoxx 600 avea, la ora 16:30, o apreciere de 0,27%, în timp ce la Frankfurt, indicele DAX30 era în creştere cu 0,18%. Indicele FTSE 100, al pieţei londoneze, avea un avans de 0,84%, în vreme ce CAC40 de la Paris era în scădere cu 0,07%.

Acţiunile companiilor de turism erau în creştere cu 0,9%, în vreme ce titlurile lanţurilor de comerţ pentru retail erau în scădere cu 0,5%. În ansamblu, în ultima parte a şedinţei bursiere, majoritatea sectoarelor erau în teritoriul pozitiv, conform CNBC.

Potrivit datelor preliminare publicate de Eurostat, inflaţia în zona euro a atins un nivel anual de 10,7%, în octombrie, cea mai mare valoare lunară înregistrată vreodată. Pe de altă parte, PIB-ul a avut o creştere de 0,2% luna trecută, după ce, în trimestrul al doilea, economia celor nouăsprezece ţări ale blocului urcase cu o rată de 0,8%. În plus, săptămâna trecută Banca Centrală Europeană a majorat rata dobânzii de politică monetară cu 0,75%, iar preşedintele Christine Lagarde a afirmat că probabilitatea apariţiei unei recesiuni în zona euro s-a intensificat, conform sursei menţionate.

În Germania, acţiunile companiei de software SAP aveau, la ora 16:30, o scădere de 0,1%, în timp ce titlurile Siemens erau în declin cu 0,2%. Acţiunile grupului financiar Allianz aveau o creştere de 0,75%. În Franţa, titlurile companiei energetice Total erau în apreciere cu 1,9%, în vreme ce acţiunile producătorului de medicamente Sanofi aveau un avans de 1,2%. La Londra, titlurile producătorului de petrol şi gaze Shell erau în creştere cu 0,35%, în timp ce acţiunile băncii HSBC aveau o apreciere de 1,6%.

Contractele futures ale petrolului Brent (etalonul pieţei europene) cu scadenţa în ianuarie 2023 aveau un declin de 0,4%, la 93,4 dolari pe baril. Contractele futures ale aurului cu scadenţa în decembrie aveau aproximativ aceeaşi cotaţie cu cea din sesiunea anterioară, de 1.645 de dolari/uncie, în timp ce contractele pentru argint aveau o creştere de 0,15%, la 19,18 dolari pe uncie, conform investing.com.

Scăderi pentru indicii americani, în debutul şedinţei de tranzacţionare

În Statele Unite, în debutul sesiunii bursiere, indicii erau în scădere. Dow Jones Industrial Average era în depreciere cu 0,44%, în timp ce pentru S&P 500 declinul era de 0,75%. Indicele Nasdaq Composite, al companiilor ce activează în domenii intensive în cunoaştere, avea o retragere de 1,28%.

Săptămâna trecută, principalii indici din Statele Unite au avut creşteri pe linie, în ciuda unor raportări mixte ale companiilor pentru trimestrul al treilea, unele nume mari din tehnologie precum Meta Platoform (fosta Facebook) sau Amazon dezamăgind investitorii.

Ieri, la scurt timp după debutul sesiunii de tranzacţionare, acţiunile Apple erau în scădere cu 2%, în timp ce titlurile Meta Platforms aveau un declin de 4,6%. Acţiunile Microsoft erau în depreciere cu 1,6%. Titlurile Exxon Mobile aveau o apreciere de aproape 1,9%, în timp ce acţiunile United Airlines urcau uşor, cu 0,05%.

În această săptămână, pieţele aşteaptă o nouă creştere a dobânzii de către Rezerva Federală, probabil de 0,75%, în încercarea de a domoli inflaţia care se află aproape de recordul ultimilor 40 de ani.

Indicele dolarului american, ce raportează moneda Statelor Unite la un coş de alte şase monede, avea la ora 17:00 a României, o creştere de circa 0,6%, în timp ce lira sterlină şi euro erau în depreciere faţă de moneda americană.

Randamentul titlurilor de stat din SUA pe zece ani era în creştere cu 0,79%, în timp ce randamentul celor pe 30 de ani avea un avans de 0,28%. Randamentele obligaţiunilor se mişcă invers faţă de preţuri.

La ora 17:00, Bitcoin se tranzacţiona la 20.350 de dolari, în scădere cu 1,94%, în timp ce Ethereum era în declin cu 2,58%, la 1.558 de dolari, conform investing.com.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb