Companiile care au contracte în derulare şi termene de livrare trebuie să se ocupe cu activitatea lor, pe termen scurt, fără să se lase influenţate de situaţia tensionată din ţară, este de părere Cristian Pârvan, preşedintele Patronatului Investitorilor Autohtoni din România (PIAROM). Domnia sa consideră, însă, că, pe termen mediu, dacă lucrurile vor continua ca zilele trecute, capacitatea de a investi va scădea şi toate companiile vor trece la planuri conservative, ca să vadă ce urmează.
Cristian Pârvan ne-a declarat: "Cuvintele noastre de ordine sunt «predictibilitate» şi «stabilitate». Dacă dorim să încurajăm profitorii, atunci vor câştiga unii pe speculaţii, în diverse domenii, iar costurile vor fi suportate de oamenii de afaceri şi de cetăţeni. Discuţia este mult mai largă decât Ordonanţa 13/2017, de la care s-a declanşat tot conflictul din ţară. Această ordonanţă este doar o scânteie. De mult timp spunem cu toţii că avem un sistem legis-lativ prost, în general.
Mediul de afaceri nu a ieşit în stradă atunci când au crescut TVA şi accizele peste noapte, nici anul acesta când plafonul pentru CAS şi CASS a fost eliminat, nici când a fost dat emis Ordinul ANAF pentru aplicarea formularului 088 pentru înregistrarea în scopuri de TVA.
S-a tot vehiculat posibilitatea existenţei unei greve fiscale. Nu există această posibilitate. Nu poate fi materializată, pentru că se încalcă legea. Greva fiscală există ca propagandă, dar nu ca instrument. Legislaţia este foarte stufoasă, incoerentă, permanent în schimbare, de cele mai multe ori prin Ordonanţe de Urgenţă. Există foarte multe subiecte care deranjează mediul de afaceri - lentoarea proceselor din justiţie, nespecializarea judecătorilor, există decizii care întârzie în procese. Aşadar, mediul de afaceri se confruntă cu lucruri foarte grave de care nu vorbeşte nimeni".
Cristian Pârvan susţine că, pentru ca lucrurile să intre pe un făgaş normal, trebuie "să se treacă" la guvernare: "Ţara trebuie guvernată! Deocamdată, în afară de măsurile populare, ce a făcut noul Guvern? Legea prevenţiei n-a apărut, codul administrativ, care să precizeze ce au voie să facă şi ce nu, ce trebuie să respecte administraţiile locale, nu există".
Preşedintele PIAROM consideră că, probabil, oamenii au ieşit în stradă acum, după ce, pe parcursul mai multor ani, s-au adunat efectele negative produse de cadrul legal cu probleme.