Cristian Pascu, AAF: "Ne dorim implementarea sistemului de conturi globale pentru vânzarea de fonduri"

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 1 februarie

Cristian Pascu, vicepreşedintele AAF

Cristian Pascu, vicepreşedintele AAF

English Version

"Conturile globale împreună cu serviciile de consultanţă vor impulsiona vânzarea fondurilor de investiţii"

"Probabil că la sfârşitul acestui an sau începutul anului viitor vom avea implementat sistemul de conturi globale"

Sistemul de conturi globale pentru vânzarea fondurilor de investiţii va fi implementat în ţara noastră probabil la sfârşitul acestui an sau începutul anului viitor, a afirmat recent Cristian Pascu, vicepreşedintele Asociaţiei Administratorilor de Fonduri din România (AAF), cu ocazia unei conferinţe de presă.

Conform domniei sale, acest sistem alături de implementarea serviciilor de consultanţă vor impulsiona vânzarea fondurilor de investiţii prin reţelele bancare.

Vicepreşedintele AAF a declarat: "În ultimii ani noi am tot ridicat subiectul conturilor globale. Ne bucurăm că există deschidere la nivelul Autorităţii de Supraveghere Financiară şi lucrăm de aproape un an de zile, încercând să punem pe hârtie proiectul pentru implementarea distribuţiei fondurilor de investiţii prin conturile globale. În toată Europa distribuţia se face prin conturi globale, mai puţin în România şi Croaţia".

Cristian Pascu a adăugat: "Noi în România ne dorim implementarea acestui sistem de vânzare prin conturile globale şi credem că poate stimula vânzarea de unităţi de fond (...). De asemenea, este nevoie de implementarea serviciilor de consultanţă în cadrul băncilor pentru a impulsiona vânzarea fondurilor prin reţelele bancare. Cred că dacă vom avea aceste două ingrediente - conturi globale şi consultanţa - putem vedea în anii următori o creştere a vânzărilor de fonduri către nivelul european, care este undeva la 10% (n.r. ponderea fondurilor de investiţii în averea financiară a populaţiei)".

Conform vicepreşedintelui AAF, vânzarea fondurilor de investiţii prin conturile globale va permite băncilor să vândă fonduri ale altor administratori către proprii clienţi.

"Suntem destul de aproape de a finaliza conceptul. Au fost multe discuţii pentru că implicăm şi Depozitarul Central în acest sistem. Practic, Depozitarul Central va fi entitatea care va ţine registrul de conturi. Avantajul major pentru toţi jucătorii din industria de asset management şi pentru bănci este că fiecare bancă îşi va păstra proprii clienţi, putând să vândă fonduri ale altor administratori", a spus Cristian Pascu.

Conform vicepreşedintelui AAF, pentru implementarea acestui sistem este nevoie de o modificare la nivelul legislaţiei primare, urmând ca detaliile să vină prin legislaţia secundară.

"Cel mai devreme, probabil la sfârşitul acestui an sau începutul anului viitor vom putea vedea implementat sistemul de conturi globale pentru vânzarea de unităţi de fond", a spus Cristian Pascu, adăugând: "Pentru a putea cumpăra unităţi de fond oferite de un administrator, un investitor trebuie să îşi deschidă cont la banca prin care se distribuie acel fond. Dar prin sistemul conturilor globale, păstrez investitorul la mine la bancă şi mă duc şi cumpăr de la alt administrator fondul pe care clientul meu şi-l doreşte. Altfel, clientul este forţat cumva să meargă la altă bancă unde să îşi deschidă cont şi pot chiar să-l pierd".

Conform unui studiu realizat de EFAMA, la finele anului 2022, averea financiară a cetăţenilor ţării noastre era cea mai mică din Europa, respectiv 5.823 de euro pe cap de locuitor, chiar sub a bulgarilor cu 7.778 de euro pe cap de locuitor. Aproape 70% din averea financiară a românilor era în depozite bancare, 18% în fonduri de pensii şi doar 3,7% în fonduri de investiţii.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Și noi ne dorim sa va dați cu toți demisia și sa vina niste oameni competenți care sa asigure o piață a serviciilor financiare corecta și care să urmărească cu adevărat asiguratorii de pe piata din Romania că au suficient capital pentru a acoperi daunele sa nu ne trezim că dau peste noapte faliment fara sa fie nimeni tras la răspundere din cadrul ASF.Deocamdata ASF este doar o instituție capusata de incompetenți cu aere de atoateștiutori pe salarii că in vest și ne răspunzători de eșecurile serviciilor financiare de diverse instituții din România.Practic sunteți degeaba.

    1. Adresa gresita. AAF e Asociatia Adm de Fonduri - nu ASF - Autorit de Supraveghere Financiara.

      Gogu e un om nervos. Nu citeste atent.

      Pai prietene... daca vine un cutremur major, ce crezi ca se intampla cu asiguratorii de locuinte din Romania, platesc banii sau isi declara insolventa in secunda doi?

      Si eu cred la fel. Modelele Citi si Euroins vorbesc de la sine despre cum e gandit bisnisu in Romania.  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb