CRISTIAN POPA, BNR: Am putea trece la euro, efectiv, de la 1 ianuarie 2015

A.S.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 15 aprilie 2009

Ţara noastră ar putea trece, la euro în mod efectiv, de la 1 ianuarie 2015, după ce decizia de adoptare a monedei europene va fi luată în 2014, în conformitate cu planul deja asumat, a explicat, ieri, viceguvernatorul Băncii Naţionale a României, Cristian Popa.

"Banca Centrală Europeană are nevoie de date complete despre evoluţia macroeconomică a României pe cei doi ani de ERM-II (n.r. Exchange Rate Mechanism, perioadă de doi ani care precede intrarea unui stat în zona euro), care sunt agregate cu o oarecare întârziere, de 3 până la 6 luni. Din acest motiv, adoptarea propriu-zisă a monedei europene nu poate avea loc chiar de la 1 ianuarie 2014", a declarat Cristian Popa, citat de agenţia NewsIn.

Astfel, ţara noastră trebuie să dovedească faptul că îndeplineşte criteriile de convergenţă stabilite prin Tratatul de la Maastricht, obligatorii pentru aderarea la zona euro.

Paritatea la care se va realiza trecerea de la leu la euro reprezintă unul dintre principalele elemente ce trebuie stabilite înainte de aderare.

Deşi în ultima perioadă au existat numeroase discuţii legate de relaxarea condiţiilor de aderare la zona euro, numeroşi analişti au explicat că nu este bine să ne grăbim să adoptăm moneda europeană atâta timp cât economia nu este pregătită.

Economia ţării noastre a fost, şi ea, afectată de criza financiară internaţională, deşi în urmă cu doar câteva luni oficialii încă susţineau că vom avea creştere economică şi în 2009.

Viceguvernatorul BNR mai consideră că, în acest an, deficitul de cont curent s-ar putea ajusta până la 7,5% din Produsul Intern Brut, în condiţiile în care, anul trecut, s-a situat la 12% din PIB.

În acest an, nu doar deficitul de cont curent s-ar ajusta, ci şi economia României, mai exact cu 1,5%, în opinia domnului Cristian Popa.

Domnia sa a adăugat că un argument pentru o prognoză mai pesimis­tă este ajustarea foarte abruptă a deficitului de cont curent

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb