CRISTINA PRUNĂ, VICEPREŞEDINTE USR: Modificarea legii offshore, blocată de lipsa voinţei politice

G.M.
Politică / 24 iulie 2020

Modificarea legii offshore, blocată de lipsa voinţei politice

Modificarea legii offshore este blocată de unii politicieni nu dau doi bani pe potenţialul imens al României în domeniul gazelor naturale, afirmă deputatul Cristina Prună, vicepreşedintele Uniunii Salvaţi România, într-o postare publicată, ieri, pe pagina oficială de Facebook.

Cristina Prună arată: "În timp ce noi nu suntem capabili să ne valorificăm resursele în interesul nostru, alte ţări din regiune, precum Turcia, au început foraje exploratorii în Marea Neagră pentru a identifica potenţiale zăcăminte de hidrocarburi. România dispune de cantităţi semnificative de gaze naturale în Marea Neagră care ar putea să ne ajute să ne relansăm economia. La noi, explorările s-au terminat demult, ar trebui doar să demarăm proiectul. Dar, ce să vedeţi, în stilul clasic, unii politicieni nu dau doi bani pe acest potenţial imens al României".

Vicepreşedintele USR susţine că legea aprobată iniţial de Parlament

"a fost scrisă cu pixul lui Liviu Dragnea", în 2018, şi că decizia de demarare a lucrărilor de exploatare este în continuare blocată, deşi "guvernul PNL deţine toate informaţiile şi datele necesare pentru a fundamenta un nou proiect al acestui act normativ de importanţă capitală pentru economia României".

Cristina Prună precizează: "De altfel, aceasta este una dintre promisiunile neonorate ale actualei guvernări, deşi actualul ministru al Economiei a promis ferm în Parlament, de două ori, la audierile pentru obţinerea portofoliului, că va căuta consens pentru ca acest proiect să demareze. Există zăcăminte de gaze deja descoperite care ne-ar putea asigura securitatea energetică, poziţionând totodată România ca un jucător în regiune. Am avea beneficii strategice, economice, şi sociale. În realitate, nu avem nimic. Nici măcar promisiuni nu se mai aud".

Deputatul USR arată că formaţiunea politică din care face parte are o viziunea serioasă cu privire la valorificarea resurselor de gaze naturale din Marea Neagră, în interesul tuturor românilor, dar că pentru aprobarea şi implementarea ei de către decidenţi este nevoie de voinţă politică.

Amintim că proiectul legii offshore a fost adoptat de Senat în 12 februarie 2018, după care, timp de opt luni a fost blocat în Camera Deputaţilor deoarece preşedintele de atunci al instituţiei, Liviu Dragnea, a dorit ca actul normativ să fie modificat drastic faţă de forma aprobată în Camera superioară a Parlamentului. Legea a trecut cu modificările dorite de Liviu Dragnea şi PSD, de Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional, în 24 octombrie 2018 şi a fost promulgată de preşedintele Klaus Iohannis în 12 noiembrie 2018.

Din cauza cotelor de impozitare foarte mari şi a altor obligaţii impuse companiilor, legea s-a dovedit a fi inaplicabilă, şi, din cauza acestui fapt, în 20 septembrie 2019 guvernul Dăncilă, prin Ministerul Energiei a pus în dezbatere publică un proiect de modificare a acesteia. Prin modificarea propusă anul trecut, "cota totală a statului (government take) atinge un nivel mai echilibrat, de aproximativ 60% din profiturile generate într-un proiect standard offshore, ceea ce oferă o şansă pentru dezvoltarea proiectelor din Marea Neagră", se arăta într-un studiu realizat atunci de casa de avocatură Biriş-Goran.

Proiectul respectiv nu a mai fost trimis Parlamentului, deoarece guvernul Dăncilă a fost demis prin moţiune de cenzură, iar noul ministru al Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri din guvernul PNL, Virgil Popescu, a declarat în dese rânduri că este obligaţia Parlamentului să modifice legea offshore pentru a debloca investiţiile companiilor care doresc să exploateze resursele de gaze naturale pe care le avem în Marea Neagră.

Din păcate, apelurile repetate ale ministrului de resort nu au găsit ecou în rândurile actualei majorităţi parlamentare controlată de PSD şi exploatarea gazelor naturale în noile perimetre offshore de la Marea Neagră rămâne în continuare blocată.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. E clar că fasciștii de la PNL și USR au nevoie de alta majoritate parlamentară pentru a modifica legea offshore în favoarea corporațiilor, că despre asta este vorba.

    Iar Cristina Pruna știe foarte bine acest lucru dar vorbește să se afle în treabă, sa nu uite lumea că există USR. 

    Hotilor (PSD, PNL, PMP, Pro Romania, ALDE, UDMR si mai nou USR) ati vandut pe nimic toate resursele Romaniei. Avem petrol, dar platim pretul benzinei si motorinei mai scump ca la austrieci, este normal au petrol. In schimb OMV plateste redeventa la petrol intre 3%-13%, la noi 3% incepand din 2004 si pana in zile noastre. 10 ani exclusivitate cu pret de extragere de dumping, asa a fost semnat contractul cu OMV, iar in 2014 puteau mari redeventa, dar nimeni nu au indraznit. Vedeti cum ar avea bani pentru alocatiile copiilor. Asa este cand hotii de mai sus ne conduc. Sunteti inebuniti sa ne vindeti gazul din Marea Neagra pe nimic, redeventa 3%, dar nu suntenti inebuniti sa conectati populatia la gaze. In Romania 35% din populatie are acces la gaze, in Ungaria 93%. Luptati pentru extinderea retelei la gaze la 90% si apoi putem vorbim de exportul gazelor. Ati distrus toata industria chimica din Romania pentru a putea fura resursele acestei tari. Tranzgaz construieste conducta BRUA intr-un timp record, pentru a transporta gaz la austrieci si unguri, gazele noastre luate pe nimic, sa le foloseasca in industria chimica si pentru gospodariile populatiei, in loc sa extinda reteaua de gaze la poulatie. Dupa cum se aude prin piata costul conductei va fi suportata de populatia Romaniei, isi mai pun si ei o taxa ca de au facut conducta pentru altii si aia nu au bani sa o plateasca, asa ca o plateste fraierul de roman "si fara gaz si cu banii luati". Lemnul l-au scumpit pentru populatie, gaz nu au, ca prioritatea pentru partidele tradatoare si mafiote este cum sa traiasca altii bine. Asa ca mai Pruna, esti de Pruna, mai luptati si pentru populatia acestei tari nu doar pentru interesele altora. Hotilor.

    Draguta FOC doamna deputat...

    1. Nu chiar foc

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb