Cristinaprofeanu.ro: Cum a arătat piaţa muncii ȋn 2023 şi la ce se aşteaptă specialiştii anul viitor

F.D.
Miscellanea / 21 noiembrie 2023

Cristina Profeanu, Managing Partner şi Specialist HR

Cristina Profeanu, Managing Partner şi Specialist HR

Anul 2023 anticipează o serie de schimbări majore în piaţa de HR din România, după ce principalele două caracteristici înregistrate până acum au fost numărul crescut de candidaţi, ca efect al disponibilizărilor şi reorganizărilor derulate de companii pe parcursul acestui an, şi orientarea celor aflaţi în căutarea unui loc de muncă cu precădere către ofertele de salalarii ridicate, pentru contracararea efectelor inflaţiei şi majorării preţurilor. Candidaţii devin din ce în ce mai selectivi în alegerea angajatorilor, având în vedere că există o cerere mare pentru profesionişti în anumite domenii, iar unele meserii au devenit mai rare. Această dinamică poate continua să influenţeze piaţa forţei de muncă până cel puţin la jumătatea anului 2024, deoarece companiile se vor confrunta în continuare cu provocări legate de atragerea şi retenţia oamenilor valoroşi.

"Procesele de recrutare au devenit mai lungi, iar atât angajatorii, cât şi candidaţii, acordă o atenţie sporită întregului proces. Se observă şi alte elemente care până acum erau marginale sau, în orice caz, nu contau foarte mult în procesul de recrutare. Candidaţii se uită atent la detalii precum distanţa de la domiciliu la birou, modalitatea de lucru hybrid/remote, salariul şi beneficiile suplimentare, în timp ce angajatorii se uită mai atent la motivaţia reală a candidaţilor înainte de a-i accepta în echipa lor. Aş spune că 2023 este anul premergător schimbărilor, schimbări care vin din toate direcţiile, iar oamenii sunt forţa principală pentru a ne adapta şi inova în faţa transformărilor la care luăm parte", a declarat Cristina Profeanu, Managing Partner şi Specialist HR în agenţia de recrutare cristinaprofeanu.ro.

În ultimii ani, angajatorii au apelat din ce în ce mai mult la agenţii de recrutare şi specialişti în domeniu pentru a identifica cei mai buni profesionişti potriviţi nevoilor lor. Această tendinţă este rezultatul conştientizării faptului că alegerea corectă a angajaţilor este cheia succesului într-o lume a afacerilor tot mai competitivă.

Cum va arăta piaţa muncii ȋn 2024

Este posibil că angajatorii să fie nevoiţi să ofere condiţii mai atractive, să îmbunătăţească beneficiile şi să adopte practici inovatoare pentru a atrage şi menţine specialiştii talentaţi în cadrul organizaţiilor lor.

,,Efectele intrării în vigoare a noilor prevederi din codul fiscal se vor observa probabil în primul trimestru din 2024, odată cu posibile închideri de PFA-uri, restrângeri de activitate din partea IMM-uri-lor sau soluţii de parteneriate şi fuziuni. Sectoarele afectate de eliminarea facilităţilor fiscale ar putea să importe forţă de muncă din străinătate", completează Cristina Profeanu.

Potrivit unui studiu derulat de firma de consultanţă Horvath, executivii de la nivel mondial, inclusiv din România, sunt tot mai preocupaţi de asigurarea personalului necesar pentru a susţine planurile de creştere din următorii ani, iar Europa de Est se află între zonele unde va fi nevoie de mai mulţi angajaţi, în special din inginerie şi alte domenii tehnice, pe măsură ce unele afaceri se vor reloca mai aproape de clienţii finali, din Europa de Vest.

Pentru candidaţi, transparanţa în salarizare, flexibilitatea în modul de derulare a sarcinilor şi programul de muncă hibrid sunt de o importanţă majoră, conform unui studiu derulat de Hays în România, printre angajatori şi angajaţi din IT, bănci, sistemul medical, automotive şi servicii de business. La aceeaşi concluzie a ajuns şi un studiu separat, realizat de eJobs, care a identificat transparenţa ca fiind "cea mai pregnantă nevoie" a salariaţilor, alături de flexibilizarea şi personalizarea beneficiilor.

"Această nevoie generalizată de transparenţă în modul de alocare a valorilor salariale şi nevoie de flexibilitate atât în ceea ce priveşte modul de realizare a sarcinilor de muncă dar şi locul de unde se defăţoră - acasă sau la birou - sunt consecinţe, pe de o parte, ale instabilităţii economice omniprezente şi care se accentuează, tinzând chiar să se permanentizeze. Comportamentul din piaţa forţei de muncă este o oglindire a acestei instabilităţi", a adăugat Cristina Profeanu.

Studiul Horvath a arătat că managerii vor trebui să dezvolte strategii de atragere a unor noi angajaţi, să îmbunătăţească nivelul de calificare a celor actuali şi să investească în reţinerea în organizaţii a celor mai buni specialişti. În ciuda evoluţiei tehnologice continue, factorul uman rămâne esenţial în abordarea şi soluţionarea provocărilor cu care se confruntă societatea noastră. În acest sens, angajatorii continuă să caute profesionişti care să ofere cunoştinţe, creativitate şi expertiză, completând astfel avansul tehnologic.

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb