cristinaprofeanu.ro: Tot mai mulţi cetăţeni sunt nevoiţi să îşi ia al doilea loc de muncă

F.D.
Miscellanea / 10 aprilie

Cristina Profeanu, consultant în domeniul Resurselor Umane

Cristina Profeanu, consultant în domeniul Resurselor Umane

Una dintre puţinele ,,moşteniri" pozitive ale perioadei de pandemie - munca remote - face ca tot mai mulţi angajaţi români să poată susţine mai multe joburi ȋn paralel, cu precădere în sectoare precum vânzarea de asigurări, social media, MLM, contabilitate sau imobiliare. Asta se ȋntâmplă ca efect al scumpirilor masive din 2022 şi 2023, când, spre exemplu, peste 44% dintre salariaţi declarau că au nevoie de un al doilea loc de muncă pentru a-şi suplimenta veniturile, arată un studiu eJobs, conform unui comunicat de presă al companiei cristinaprofeanu.ro.

În primul trimestru din acest an, unul din zece candidaţi intervievaţi de Cristina Profeanu, consultant în domeniul Resurselor Umane, recrutor, trainer şi coach autorizat, a declarat că are două locuri de muncă în paralel, însă procentul celor care se gândesc să facă acest lucru este triplu. Adică, trei din zece candidaţi vor să îşi ia al doilea loc de muncă. Dar mulţi dintre aceştia planifică să lucreze în două locuri pe termen scurt.

"Gestionarea mai multor locuri de muncă nu este uşoară şi poate avea repercusiuni pe termen lung. Echilibrul emoţional este clar afectat din lipsa timpului petrecut cu familia şi prietenii. Sănătatea este afectată din lipsa unor ore calitative de somn, iar stresul taskurilor suplimentare poate genera epuizare. Este clar că nu putem fi eficienţi 14 ore pe zi, zi de zi, pe termen lung", declară Cristina Profeanu.

Această tendinţă se manifestă din cauză că 60% dintre salariaţii din România nu câştigă, de la jobul principal, suficient încât să-şi acopere cheltuielile lunare. De altfel, aproape 40% dintre cei care au deja două locuri de muncă spun că încasează lunar între 20% şi 30% în plus faţă de salariul de la locul principal de muncă. Pentru alţi aproape 10%, aceste venituri suplimentare depăşesc 50% din salariul de la primul loc de muncă.

Modalităţile de a combina două locuri de muncă variază. În timp ce 29,5% lucrează în două părţi în timpul săptămânii, 11,2% au un job full-time de luni până vineri şi unul part-time în weekend, iar 11,6% derulează proiecte suplimentare în mod ocazional.

Dar, sunt şi dezavantaje, unul fiind acela că angajaţii cu mai mult de un loc de muncă văd că nu pot performa la ambele joburi. În plus, nu mai au timp pentru viaţa personală, sunt epuizaţi şi se tem că sănătatea le va fi afectată. De aceea, aproape jumătate dintre cei cu două joburi ar renunţa la unul dintre ele dacă ar câştiga suficient la celălalt.

Ce soluţii au românii pentru a câştiga suficient la jobul principal

Soluţia, în acest caz, este ca salariaţii să urmeze cursuri de dezvoltare profesională pentru a avea un argument ȋn cererea unei măriri de salariu. O altă variantă este obţinerea unor venituri pasive.

"De aceea, o idee ar fi să ne îndreptăm atenţia spre dezvoltarea profesională care poate argumenta o mărire de salariu sau un singur job full-time, dar mai bine plătit. Dacă nu se poate, o altă variantă ar fi să ne orientăm spre veniturile pasive (investiţii, dobândă compusă, comerţ online cu haine/jucării de care nu mai avem nevoie). Un rol important îl joacă şi realizarea unui buget personal. Dacă ne vom face un buget personal, vom observa că o mare parte din bani se duc pe lucruri de care poate nu avem neapărată necesitate. Educaţia financiară poate fi un pas esenţial în această direcţie", adaugă Cristina Profeanu.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. si tot mai multi ...nasc mai putin...

    s c c r e t 

    1. foarte bine, mai putini "sclavi" disponibili pentru "antreprenorul" de azi :)

      e rau pentru pib si nationalitate... o sa importam migranti cu ideologiile si culturile aferente...iar asta poate genera instabilitate sociala..in cicluri de somaj!

      sirieni-iranieni-afg ani-indieni-africanii..daca nu au de munca...talharesc ucid violeaza si vandalizeaza..cazuri multe demonstrate in Italia Cipru Grecia UK Franta... 

      Speram ca Romania la urmatoarea "Criza" sa se tina bine de "pantaloni"... momentan bonduri spre inversare si ...specula spre soare... vedem dupa cotitura... 

      s c c r e t 

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb