CRITICA "STRATEGIEI NAŢIONALE PENTRU DEZVOLTAREA PIEŢEI DE CAPITAL 2022 - 2026" Mahabharata ASF, sub asistenţa OECD (Episodul 4)
MAKE
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 20 octombrie 2022
• Moment de reculegere pentru primele 3 Episoade
Pe măsură ce public Episoadele acestei Critici în serial, am puternica impresie că le îngrop în sarcofagul pieţei de capital.
De aceea, rezumatul Episoadelor precedente poartă titlul de "Moment de reculegere".
Faptul are legătură cu speranţa de viaţă a pieţei noastre de capital, la a cărei naştere am fost naş, astfel că m-ar îndurera să-i mănânc coliva.
Am numit Mahabharata documentul "Strategiei Naţionale pentru Dezvoltarea Pieţei de Capital 2022 - 2026", înaintat dezbaterii publice, pentru că are 80 de pagini de bătut apa-n piuă, condimentat cu greşeli gramaticale şi analfabetism financiar reprodus papagaliceşte (vezi Episodul 1 al Criticii).
Am decelat că autorii Strategiei (vezi aici Nota de fundamentare) s-au inspirat dintr-o imbecilitate precedentă, operă a fucţionarului polonez de stat Ludwik Sobolewski, care a dat o raită după bani pe la Bursa de Valori Bucureşti, lăudându-se: "Am respins ideea de strategie" (vezi Episodul 2).
În contradicţie cu Mahabharata, am demonstrat că economiile de aproape 100 de miliarde de euro din depozitele bancare, deşi sunt considerate de pădurarul din fruntea ASF drept neîndestulătoare pentru dezvoltarea pieţei de capital, joacă, totuşi, un rol major pentru piaţa bancară (vezi Episodul 3); am arătat, totodată, că economiile de 100 de miliarde de euro din depozitele bancare sunt superioare cu 15 miliarde de euro celor din Ungaria, deşi Bursa de la Budapesta prilejuieşte tranzacţii mai valoroase decât cea de la Bucureşti.
Prin urmare, aserţiunea din Strategie care spune că "Unul dintre principalele obstacole în extinderea pieţei de capital din România îl reprezintă nivelurile limitate ale economiilor populaţiei" o putem trece la prostii, o categorie plină de exuberanţă în Mahabharata ASF.
Am rămas la faptul că Documentul analizat pune compromiterea pieţei de capital pe seama unor cauze false:
• 5. Falsificarea cauzelor subdezvoltării
a) Că economiile populaţiei ar fi prea reduse;
b) Că întreprinzătorii ar fi lipsiţi de cultura pieţei de capital;
c) Că acţiunile ar fi fiind inactive.
Pe prima am bifat-o.
Astăzi, b).
• b) Sunt întreprinzătorii lipsiţi de cultura pieţei de capital?
Toată comunitatea pieţei de capital îl invidiază pe Juravle, că Swiss Capital ia 12,55% comision de administrare a fondului Active Dinamic, ca să cumpere acţiuni SIF Muntenia, cu banii SIF Muntenia, deturnaţi de Muntenia Invest, care este ea însăşi administrator de fond şi, în mod normal, se află în competiţie cu Swiss Capital, întreaga această manoperă având scopul să consolideze poziţia în AGA a actualei conduceri a SIF Banat Crişana, a cărei societate de administrare este proprietara societăţii Muntenia Invest.
Un civil oarecare nu poate urmări fraza precedentă.
Dar, pentru întreaga comunitate a pieţei de capital, fraza este limpede şi reprezintă visul oricărui broker: să se înavuţească, fără niciun contact cu clientela naturală a pieţei - investitorii şi/sau emitenţii.
Este o patologie cu care Cooperativa celor trei SIF-uri (Banat Crişana, Muntenia şi Oltenia) şi a brokerilor aferenţi, dimpreună cu protectorii lor din ASF, au contaminat întreaga piaţă.
În prezent nimeni nu mai disimulează, nimeni nu mai poartă mască, nici măcar anti-Covid.
Economiile populaţiei sunt limitate, nişte sărăcani.
Investitorii sunt dezgustători!
Întreprinzătorii sunt inculţi.
"Un grad ridicat de dependenţă de finanţarea internă şi de împrumuturile bancare ar putea indica faptul că antreprenorii IMM-urilor nu cunosc alte surse de finanţare" (pag.2).
Serios?!
Nu văd de ce această frază n-ar putea fi rescrisă, cu o concluzie contrară: "Un grad ridicat de dependenţă de finanţarea internă şi de împrumuturile bancare ar putea indica faptul că antreprenorii IMM-urilor se feresc de piaţa de capital să nu-i muşte, că ştiu prea bine ce-i poate pielea".
Argumentul este irefutabil - AdePlast:
"Reporter: Mai aveţi în vedere listarea la Bursă a unui pachet AdePlast?
Marcel Bărbuţ: Banii la bancă sunt atât de ieftini, încât nu are rost să te duci la Bursă."
Ha, ha!
Cât sarcasm!
Acest răspuns (BURSA/7 august 2017) a fost dat reporterului nostru de Marcel Bărbuţ, fondatorul celei mai mari fabrici de izolaţii din România - AdePlast -, la patru ani după eşecul inexplicabil al ofertei sale publice (anul 2013), prin care urmărea capitalizarea ca să-şi extindă afacerea.
S-a petrecut în chiar anul directivei europene care crea o obligaţie în materie de izolaţii, ceea ce ii creştea piaţa AdePlast la cote ameţitoare.
Fusese o premieră - tentativa celei mai mari oferte a unui întreprinzător.
Gurile rele explică eşecul prin coruperea pieţei de către concurenţa întreprinderii AdePlast.
AdePlast va fi o piedică în calea uitării, cît timp piaţa noastră de capital nu se reinventează de la opincă, până la vlădică.
Inculţi nu sînt întreprinzătorii ci oamenii pieţei, începând cu ASF şi continuând cu cei care au făcut să eşueze exemplul AdePlast, care ar fi deschis apetitul întreprinzătorilor.
Piaţa noastră de capital este atât de incultă, încât în 27 de ani de funcţionare aşazis regulată nu a reuşit să promoveze o poveste de succes.
Dacă ar fi făcut-o, atunci n-ar mai fi fost nevoie de cursuri, seminarii - de toate campaniile de "conştientizare" de care abundă Mahabharata.
- "Prost nu este cel care nu înţelege, ci cel care explică prost. Ai înţeles?"
- "Nu".
Nu-i nimic.
M-am străduit.
Investitorii străini importanţi au înţeles de la primul contact cu reprezentanţii ASF cât de coruptă este piaţa noastră de capital, o ocolesc, i-au pus cruce, şi i se uită pe dedesubt, ca la păpuşile gonflabile, să-i descopere eticheta "Made în Russia".
De fapt, am primit consultanţă canadiană, americană şi britanică - recunoaşteţi domnilor experţi, sau vă este ruşine şi vouă de rezultat?!
1. BVB, aia e
(mesaj trimis de Bamba în data de 20.10.2022, 07:06)
Nu e made in Rusia ci Hanga si Tanase au devenit papusile din matrioska clanului Dragoi. La fel cum sunt si Nicu Marcu si viceacolitii sai.
2. Frumos
(mesaj trimis de Maria în data de 20.10.2022, 07:40)
Dl Make dvs scrieți asa frumos de 27 de ani. Le tot spuneți cu umor cu perdea, direct și totuși ei nimic. Ce se mai poare face? Punctati atat de bine încât este jenant ptr ei. Foarte jenant. Dar totuși pleacă cu toții acasă plini de beneficii, cursuri o invenție a unuia cică ii specializeaxa ei fiind numiți. Doar numiți sa execute. Dl Mske bravo. Bravo și felicitări.
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de MAKE în data de 20.10.2022, 09:03)
Scrisul nu este fapta.
Nu reactia ASF la ceea ce publicam este absenta, ci reactia comunitatii pietei de capital.
Cineva, chiar, a comentat ca articolele nu au nici o valoare, daca nu le trimit eu la parlamentari; cred ca ar fi vrut si sa dau SIF-urile si ASF-ul in judecata, in locul lui, iar el sa stea pe margine si sa comenteze "asta-i bine, asta-i rau".
Omul vrea distractie.
Multumesc pentru apreciere, este binevenita, dar, dupa cum reiese, nu-i destul.
2.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 20.10.2022, 10:13)
Madadi, Ciurezu, Fercala si altii au dat in judecata ASF si au pierdut pe linie. Ceaa ce intr-un stat de drept inseamna ca ASF aplica corect legea, contrar sustinerilor contrare ale unor persoane direct interesate.
2.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.2)
(mesaj trimis de MAKE în data de 20.10.2022, 10:19)
Amice, pentru statul nostru de drept, ASF este mai periculoasa chiar si decit Curtea Constitutionala.
Eu nu sint direct interesat si sustin, cu legea in mina si cu argumente de nerespins, ca ceea ce face ASF este penal.
Tot asa cistiga procesele si Stefan Boboc, pina a spalat closetele din puscarie vreo noua luni.
Intreaba-ma cine era Stefan Boboc.
Era Nicul Marcul CNVM-ului.
Intreba-ma ce e aia CNVM.
CNVM era ASF-ul ceva mai alfabetizat, dar cam identic in coruptie si incompetenta.
2.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 20.10.2022, 10:34)
Cred eu ca este destul. Tot aud în jurul meu reacții de bine și de lauda. De la prima ora. Scrieți minunat, obiectiv și cu sens. Felicitări!
2.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 20.10.2022, 19:01)
"statul nostru de drept"?? Pe bune si pe verificate? Asta este cel mai mare fake-news la ora actuala, cata vreme nu se rezolva Dosarul Revolutiei, sa vada toata lumea niste soldati/ofiteri/generali luati pe sus de Parchet si bagati in duba.
Si apoi da.... putem discuta inclusiv despre piata de capital si toxicitatea ASF.
2.6. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 20.10.2022, 20:58)
Cu tot respectul pentru pregatirea, experienta și buna dumneavoastră credință, cred ca opinia unor judecători este mai avizata.
2.7. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.6)
(mesaj trimis de MAKE în data de 20.10.2022, 22:03)
Absolut!
Atunci cind sint normali, cind judeca realmente - competent, profesionist - si mai ales cind nu sint corupti.
Cum ai putea considera opinia unui judecator aflat in fata unei reclamatii contra ASF, care respinge cauza pe motiv ca ASF stie mai bine?
Cu tot respectul, avem de a face cu un judecator a carui opinie nu poate fi luata in considerare.
Prin urmare, nu va aflati in situatia sa optati intre experienta, pregatirea si buna mea credinta, versus opinia judecatorilor, ci, pur si simplu, trebuie sa va aplecati asupra cazurilor, sa luati cunostinta de lege si sa comparati situatiile cu sentintele.
Veti constata, prin voi insiva, ca sentintele sint nedrepte.
Cazuri similare prezinta toate autoritatile - presedintele statului, ministrii, parlamentari, primari, etc.
Cu siguranta, ei sint mai avizati decit ziaristii.Cum de ne permitem sa-i criticam?!
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 20.10.2022, 09:39)
E laudabil ca inca ne ingrijoram de piata de capital si de bursa cand la noi mai putin nu va mai fi economie de piata. Vine economia de razboi domnilor, statul va dirija tot capitalul. Iar institutiile noastre cu epoleti sunt deja pregatite. Doar investitorii viseaza ca o sa o duca si ei mai bine daca s-ar respecta regulile. Vedeti ca regulile s-ar putea sa se schimbe cam masiv si castigul garantat va fi 0.
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 20.10.2022, 10:13)
Hai sa-ti explic de ce comentariul tau este prostesc.
E laudabil ca te ingrijorezi de economia de razboi si de schimbarea regulilor, cand, de fapt, si tu o sa mori.
3.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 20.10.2022, 10:23)
Deci tu crezi ca dupa ce ASF a lasat cel mai mare asigurator sa intre in faliment si nu s-a intamplat nimic ca acum se vor moderniza. Acum, cu razboi la granita si criza economica masiva?
Romania e in UE din 2007. Daca nu s-a modernizat pana acum, nu poate mai mult.
Cum se zice, nu e prost cine cere ci prost cine mai baga bani in bursa noastra.
3.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 20.10.2022, 10:31)
Eu nu am spus si nici nu cred ca se va moderniza.
Spun ca tipul asta de logica se termina la doi metri in pamant.
3.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 20.10.2022, 11:34)
Orice logica se termina tot acolo.
3.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.4)
(mesaj trimis de anonim în data de 20.10.2022, 11:36)
Nu. Viata se termina acolo si doar lipsa de logica. Logica autentica ramane vie.
3.6. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.5)
(mesaj trimis de anonim în data de 20.10.2022, 12:12)
Nu e nimic ilogic in a refuza un joc măsluit. "The only winning move is not to play". Altfel spus: să-și fure singuri căciula.
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 20.10.2022, 10:28)
> "Un grad ridicat de dependenţă de finanţarea internă şi de împrumuturile bancare ar putea indica faptul că antreprenorii IMM-urilor se feresc de piaţa de capital să nu-i muşte, că ştiu prea bine ce-i poate pielea".
Frumos.
5. Pierderile pe obligatiunile NemoExpress si Vivre D
(mesaj trimis de Popa L în data de 20.10.2022, 11:47)
Dincolo de dvs numiti 'Cooperativa' ,grupare de capital financiar care actioneaza concertat si cred ca e deja in controlul bvb (lucru care decredibilizeaza bursa ca atare ,exact cand era pe punctul sa decoleze cumva ) sunt deja esecuri mari pe sectiunea obligatiuni (Vivre Deco si Nemoexpress) datorate recesiunii globale . Cei care pierd tot pe segmentul obligatiunilor negarantate ,emise de firme romanesti pornite de antreprenori ,vor expune toate resentimentele lor privind piata de capital romaneasca .Obligatiunile au fost promovate ca fiind mai sigura decat actiunile ,si la momentul asta pare un neadevar cras .
5.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 5)
(mesaj trimis de anonim în data de 20.10.2022, 12:13)
... sa sperăm că nu apare o surpriza pe obligațiunile de stat!
5.2. Titlu (răspuns la opinia nr. 5)
(mesaj trimis de Protaru în data de 20.10.2022, 14:57)
Veniturile din obligatiuni sunt mai sigure pentru ca sunt stabilite in prospect pe cand veniturile din dividende depind de dimensiunea profitului si rata de distribuire a acestuia stabilita de conducere. In practica, o obligatiunele negarantate sunt la fel de riscante ca o actiune.
Teoretic obligatiunile sunt mai sigure decat actiunile doar prin faptul ca ai statut de creditor, resturile ce mai raman dintr'o companie falimentara, ar trebui sa le primesti inaintea actionarilor.
6. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 20.10.2022, 13:22)
Respect Make!
Intr-o gradina, pardon tata, in care obrdienta, vasalitatea, egoicentrismul sunt atat de inradacinate si extinse, tot mai putine voci de "prooroci" se manifesta.
Va doresc putere si forta sa continuati, iar Bursei multi ani in promovarea editorialelor incomode puterii, serviciilor, potentatilor zilei!
Ps. Prea putini suntem cei care admitem ca ne vindem constiinta pt arginti precim pozitie ierarhica, favoruri, pseudosucces social!