Riscul creşterii datoriilor populaţiei şi corporaţiilor, precum şi efectele crizei de pe piaţa creditelor imobiliare riscante reprezintă o ameninţare mai mare decât terorismul la adresa economiei americane, potrivit unui sondaj trimestrial al Asociaţiei Naţionale pentru Economia de Afaceri (National Association of Business Economics-NABE). "Riscul combinat al efectelor crizei creditelor ipotecare şi îndatorarea excesivă reprezintă principala ameninţare, pe termen scurt, la adresa economiei SUA", a anunţat Asociaţia Naţională a Economiştilor (ANE).
Dacă în urmă cu trei luni, 35% din cei 258 de economişti intervievaţi de NABE considerau că principala ameninţare, pe termen scurt, la adresa economiei americane, este terorismul, în prezent doar 20% din economişti consideră că apărarea şi terorismul se află în fruntea problemelor economiei americane, în timp ce 32% dintre aceştia sunt de părere că incapacitatea creditorilor de a-şi plăti ratele şi gradul excesiv de îndatorare al gospodăriilor americane sunt principala ameninţare.
De asemenea, s-a modificat şi opinia economiştilor faţă de boom-ul înregistrat de piaţa imobiliară americană. Proporţia economiştilor care consideră că acest boom a creat o "criză speculativă cu efecte la nivel naţional" a crescut de la 14% în urmă cu doi ani la 29% în prezent.
Aproximativ 42% din cei intervievaţi estimează că preţul locuinţelor va rămâne stabil în următorii cinci ani, 41% mizează pe o creştere şi doar 16% se aşteaptă la o scădere.
Numai 60% dintre membrii ANE au fost de acord cu decizia autorităţilor de reglementare de a înăspri condiţiile de creditare, iar 90% au considerat că această măsură a fost adoptată prea târziu.
Referitor la nivelul dobânzii de referinţă practicat de Banca Centrală a SUA (Federal Reserve), 72% dintre cei intervievaţi au apreciat că acestea sunt la un nivel adecvat, comparativ cu 81% în luna martie, în timp ce procentul celor care consideră că Fed practică o politică monetară mult prea restrictivă s-a dublat până la 16 procente.
Pe termen lung, economiştii consideră în continuare că principalele provocări la adresa economiei americane sunt costurile cu asigurările de sănătate şi îmbătrânirea populaţiei.