Criza creditelor şi îndatorarea ridicată, ameninţări mai mari decât terorismul pentru economia SUA

A.D.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 28 august 2007

Riscul creşterii datoriilor populaţiei şi corporaţiilor, precum şi efectele crizei de pe piaţa creditelor imobiliare riscante reprezintă o ameninţare mai mare decât terorismul la adresa economiei americane, potrivit unui sondaj trimestrial al Asociaţiei Naţionale pentru Economia de Afaceri (National Association of Business Economics-NABE). "Riscul combinat al efectelor crizei creditelor ipotecare şi îndatorarea excesivă reprezintă principala ameninţare, pe termen scurt, la adresa economiei SUA", a anunţat Asociaţia Naţională a Economiştilor (ANE).

Dacă în urmă cu trei luni, 35% din cei 258 de economişti intervievaţi de NABE considerau că principala ameninţare, pe termen scurt, la adresa economiei americane, este terorismul, în prezent doar 20% din economişti consideră că apărarea şi terorismul se află în fruntea problemelor economiei americane, în timp ce 32% dintre aceştia sunt de părere că incapacitatea creditorilor de a-şi plăti ratele şi gradul excesiv de îndatorare al gospodăriilor americane sunt principala ameninţare.

De asemenea, s-a modificat şi opinia economiştilor faţă de boom-ul înregistrat de piaţa imobiliară americană. Proporţia economiştilor care consideră că acest boom a creat o "criză speculativă cu efecte la nivel naţional" a crescut de la 14% în urmă cu doi ani la 29% în prezent.

Aproximativ 42% din cei intervievaţi estimează că preţul locuinţelor va rămâne stabil în următorii cinci ani, 41% mizează pe o creştere şi doar 16% se aşteaptă la o scădere.

Numai 60% dintre membrii ANE au fost de acord cu decizia autorităţilor de reglementare de a înăs­pri condiţiile de creditare, iar 90% au considerat că această măsură a fost adoptată prea târziu.

Referitor la nivelul dobânzii de referinţă practicat de Banca Centrală a SUA (Federal Reserve), 72% dintre cei intervievaţi au apreciat că acestea sunt la un nivel adecvat, comparativ cu 81% în luna martie, în timp ce procentul celor care consideră că Fed practică o politică monetară mult prea restrictivă s-a dublat până la 16 procente.

Pe termen lung, economiştii consideră în continuare că principalele provocări la adresa economiei americane sunt costurile cu asigurările de sănătate şi îmbătrânirea populaţiei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb