Moneda americană a înregistrat, săptămâna trecută, pe pieţele externe, cea mai mare apreciere din august până în prezent, în raport cu şase valute majore, pe fondul temerilor privind înrăutăţirea situaţiei datoriilor din Europa, respectiv al îngrijorării create de posibila escaladare a acţiunii militare din Coreea. În condiţiile date, investitorii s-au îndreptat către dolar, considerat un plasament "refugiu".
Indicele Dollar, care măsoară dinamica monedei SUA faţă de un coş valutar alcătuit din euro, yen, lira sterlină, dolar canadian, franc elveţian şi coroana suedeză, a crescut pentru a treia săptămână consecutivă în intervalul 22-26 noiembrie, la IntercontinentalExchange. Creşterea a fost de 2,4% (cea mai mare de după săptămâna încheiată în 13 august), iar indicele a ajuns la 80,382 puncte. În cursul zilei de vineri, indicele a urcat până la 80,522 puncte - cel mai ridicat nivel de după 21 septembrie.
Euro s-a depreciat cu 3,2% săptămâna trecută, ajungând la un curs de 1,3242 dolari, de la 1,3673 dolari în 19 noiembrie. Luna aceasta, euro a pierdut 5,1% faţă de dolar. Analiştii cred că moneda europeană îşi va continua declinul faţă de dolar.
Tot săptămâna trecută, euro a pierdut 2,5% în raport cu moneda Japoniei, ajungând la 111,37 yeni, de la 114,23 yeni la finele săptămânii anterioare.
În schimb, dolarul s-a apreciat faţă de yen vreme de patru săptămâni la rând - cea mai lungă perioadă de creştere din ultimele 20 de luni. Moneda americană a crescut cu 0,7% săptămâna trecută, la 84,10 yeni, de la 83,55 yeni în săptămâna încheiată la data de 19 noiembrie.