Criza de dolari din sistemul bancar elveţian se amplifică

Călin Rechea
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 25 octombrie 2022

Călin Rechea

Valoarea operaţiunilor swap prin care Federal Reserve oferă lichiditate în dolari Băncii Naţionale a Elveţiei (SNB) a crescut puternic în ultimele săptămâni şi a atins recent un nou record istoric, de 11,1 miliarde de dolari (vezi graficul).

Criza de dolari din sistemul bancar elveţian se amplifică

Conform datelor de la Federal Reserve Bank of New York, valoarea operaţiunilor swap a fost de 6,27 miliarde de dolari pentru săptămâna încheiată la 12 octombrie 2022 şi de 3,1 miliarde la începutul lunii octombrie 2022. Toate aceste operaţiuni au o maturitate de 7 zile şi s-au făcut la o dobândă de 3,33%.

Datele de la SNB arată că lichiditatea de 11,1 miliarde de dolari a fost distribuită unui număr de 17 instituţii financiare, în creştere de la 15 instituţii în săptămâna precedentă.

Prima operaţiune swap din acest an, cea din 5 octombrie 2022, a avut loc pe fondul speculaţiilor privind dificultăţile financiare ale gigantului Credit Suisse. Atunci conducerea instituţiei afirma, în cadrul unei note trimise angajaţilor, că poziţia de lichiditate şi capitalizarea sunt foarte bune.

Se pare că declaraţiile nu au fost foarte convingătoare, în condiţiile în care investitorii au crescut puternic numărul tranzacţiilor în lipsă pentru acţiunile CS.

Datele de la S&P Global Market Intelligence preluate de Reuters arătau că 15,9% dintre acţiunile băncii erau împrumutate în a doua parte a săptămânii trecute.

Acţiunile CS au încheiat săptămâna trecută la New York cu un preţ de 4,72 de dolari, în scădere cu peste 52% faţă de cotaţia din prima zi a acestui an.

Banca elveţiană, încadrată în categoria instituţiilor financiare de importanţă sistemică la nivel global, va anunţa o restructurare majoră în 27 octombrie 2022, odată cu raportarea rezultatelor financiare din T3 2022.

Importanţa majorării succesive a împrumuturilor în dolari din cadrul operaţiunilor swap între Federal Reserve şi SNB, ca indicator al unei crize de lichiditate la nivelul sistemului bancar din Elveţia, a fost minimalizată într-un raport de la Credit Suisse.

"Nu credem că o cerere tot mai mare a băncilor din ţară pentru lichiditatea în dolari reflectă o problemă de lichiditate la nivelul sistemului bancar elveţian", a declarat Maxime Botteron, economist la CS.

Conform raportului, cererea mare pentru dolari "reflectă o oportunitate de arbitraj, în cadrul căreia o bancă poate obţine un profit de 25 de puncte de bază prin schimbarea dolarilor în franci elveţieni, pe care îi va împrumuta ulterior Banca Naţională a Elveţiei", după cum arăta Bloomberg în cadrul unei ştiri despre operaţiunile swap raportate de FRBNY.

Wall Street Journal a precizat paşii acestui arbitraj: băncile împrumută dolari pentru o săptămână de la SNB; dolarii sunt schimbaţi în franci în cadrul unor operaţiuni de swap valutar pentru care se plăteşte o dobândă de 0,2%; francii elveţieni sunt plasaţi la SNB în cadrul unei operaţiuni repo pentru care băncile încasează 0,45%; rezultatul este un profit de 25 de puncte de bază.

Unele bănci ar putea câştiga şi mai mult, dacă au posibilitatea să plaseze franci la SNB în depozite overnight, care plătesc o dobândă de 0,5% de când dobânda de politică monetară a fost majorată recent la 0,5%, după mulţi ani în care a fost menţinută la valori negative.

Financial Times caracterizează operaţiunile swap ale SNB cu Federal Reserve drept "misterioase" şi pune sub semnul întrebării arbitrajul potenţial în care s-au angajat băncile din Elveţia, deoarece "este greu de imaginat că FRBNY, care administrează liniile de swap, s-ar bucura să afle că un instrument de prevenire al crizelor de lichiditate este utilizat pentru a face bani pe seama diferitelor facilităţi oferite de băncile centrale". De asemenea, "pare improbabil ca SNB să faciliteze astfel de operaţiuni", după cum mai scrie FT.

Dacă operaţiunile de arbitraj sunt puţin probabile, atunci singura explicaţie rămâne o criză tot mai acută de lichiditate în dolari la nivelul sistemului bancar din Elveţia, pe fondul majorării puternice a dobânzilor de referinţă de către Federal Reserve.

Mai mult, probabilitatea unor crize de lichiditate în dolari la nivelul altor sisteme bancare din economiile dezvoltate este, de asemenea, foarte ridicată.

Liniile de swap au ca scop îmbunătăţirea condiţiilor de lichiditate pe pieţele monetare globale şi minimizarea riscului de transmitere a tensiunilor externe către pieţele din SUA, prin transferarea lichidităţii în dolari către bănci centrale străine, care pot astfel acorda finanţări în dolari instituţiilor financiare din jurisdicţia lor, conform informaţiilor de pe site-ul diviziei din New York a Federal Reserve.

După cum mai arată FRBNY, Banca Naţională a Elveţiei este una dintre cele cinci bănci centrale care au acorduri de swap valutar cu Federal Reserve, alături de BCE şi de băncile centrale din Japonia, Marea Britanie şi Canada.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. las 'ca fabricam noi....

    Avantajele războiului provocat

    ptr. destepti 

    Intrebare: Ce a vrut sa insemne gestul de la congresul chinei cu Hu Jintao's?

    e facatura sau ce? 

    Cica inter nu a fost difuzata "patania" doar extern. 

    s c cret 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb