Criza imobiliară din China se adânceşte

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 10 august 2023

Sursa foto: www.countrygarden.com

Sursa foto: www.countrygarden.com

CNN: Country Garden, odinioară cel mai mare dezvoltator de locuinţe din China, nu a plătit dobânzile pentru două emisiuni de obligaţiuni

Încrederea investitorilor în sectorul imobiliar din China, care are probleme majore, a fost zguduită din nou săptămâna aceasta de datele oficiale potrivit cărora unul dintre cele mai mari conglomerate private de profil din ţară nu a plătit dobânzile pentru două emisiuni de obligaţiuni, anunţă CNN.

Vasta industrie imobiliară din China a fost mult timp un motor important de creştere pentru a doua mare economie a lumii, generând până la 30% din PIB-ul ţării. Dar, mulţi dezvoltatori imobiliari importanţi au acumulat datorii uriaşe, după modelul prăbuşirii Evergrande, în urmă cu doi ani, care a generat un val de falimente în întreaga industrie.

Cel mai recent caz este al Country Garden, cândva cel mai mare dezvoltator din China. Acţiunile gigantului din construcţii au scăzut cu 16% pe piaţa din Hong Kong, în sesiunile de marţi şi miercuri, după ce Reuters şi alte agenţii de presă au informat că acesta nu a plătit dobânzile pentru două emisiuni de obligaţiuni denominate în dolari. Mai multe dintre obligaţiunile Country Garden denominate în yuani au fost suspendate de la tranzacţionare în Shanghai şi Shenzhen marţi, după ce au scăzut cu peste 20%.

Country Garden nu a răspuns solicitărilor CNN pentru declaraţii cu privire la situaţie.

Marţi, publicaţia de stat paper.cn anunţa, citând o sursă anonimă din companie, că gigantul Country Garden a suferit "o presiune temporară pe lichiditate" din cauza deteriorării vânzărilor şi a unui mediu dificil de refinanţare. Acesta a căutat "activ" fonduri pentru rezolvarea crizei datoriilor şi protejarea drepturilor legitime ale creditorilor, a spus persoana citată.

Deşi Country Garden încă are o perioadă de graţie de 30 de zile înainte să fie declarată în incapacitate de plată, prăbuşirea încrederii pieţei arată că investitorii sunt îngrijoraţi de viitorul companiei.

Clasat pe locul 1 în funcţie de vânzări anul trecut, Country Garden este unul dintre puţinii dezvoltatori privaţi importanţi care încă nu au intrat în incapacitatea de plată ce a cuprins sectorul imobiliar al Chinei în urmă cu mai bine de doi ani.

Dar, compania a coborât pe locul al cincilea după vânzări în prima jumătate a acestui an, potrivit China Index Academy - o firmă de cercetare a pieţei imobiliare. Acesta este un semn că şi cei mai mari jucători din industrie suferă din cauza scăderii piaţei imobiliare.

La data de 3 august, Moody's a retrogradat ratingul de credit al Country Garden la "B1", considerând că datoria sa este "cu risc ridicat".

"Dacă Country Garden, cel mai mare dezvoltator privat din China, se va prăbuşi, ar putea declanşa o criză de încredere în sectorul imobiliar", a declarat Edward Moya, analist de piaţă la Oanda.

Potrivit CNN, care citează statisticile din industrie publicate săptămâna trecută, vânzările de louinţe noi ale celor mai mari 100 de dezvoltatori din China au scăzut cu 33% în iulie 2023, faţă de aceeaşi lună din 2022, marcând cel mai puternic declin lunar din ultimul an.

Investitorii văd renaşterea sectorului ca fiind crucială pentru redresarea economiei după trei ani de izolare impusă din cauza pandemiei de coronavirus. Semnale recente de la cei mai importanţi factori de decizie politică sugerează că Beijingul devine din ce în ce mai îngrijorat de creştere şi a recunoscut nevoia de a consolida sectorul imobiliar.

Recent, premierul Li Qiang s-a angajat "să ajusteze şi să optimizeze" politicile pentru a asigura o dezvoltare sănătoasă şi stabilă a pieţei imobiliare, îndemnând oraşele să implementeze măsuri care să răspundă nevoilor proprii.

Luna trecută, Banca Populară Chineză (banca centrală) a anunţat că le va acorda dezvoltatorilor încă 12 luni pentru a-şi rambursa împrumuturile restante datorate în acest an.

China - în deflaţie pentru prima dată în ultimii doi ani

Spre deosebire de principalele economii ale lumii care se luptă cu inflaţia, China s-a întors la deflaţie pentru prima dată în ultimii doi ani, afectată de reducerea consumului intern care complică relansarea economică, informează AFP.

Deflaţia este fenomenul opus al inflaţiei, adică o scădere a preţului bunurilor şi serviciilor. La prima vedere, acest fenomen pare un lucru bun pentru puterea de cumpărare, însă pentru o economie deflaţia este o ameninţare, deoarece în loc să cheltuie, consumatorii amână achiziţiile în speranţa că preţurile vor scădea şi mai mult. Din cauza lipsei cererii, companiile sunt constrânse să îşi reducă producţia şi acceptă noi discounturi pentru a-şi mai reduce din stocuri, în timp ce îngheaţă angajările sau chiar fac concedieri, notează Agerpres. Economiştii vorbesc în această situaţie de un cerc vicios.

Indicele preţurilor de consum, principalul indicator al inflaţiei, a înregistrat în luna iulie o scădere de 0,3% în China, potrivit Biroului Naţional de Statistică. Analiştii intervievaţi de agenţia Bloomberg se aşteptau la o scădere a preţurilor cu 0,4% după o inflaţie zero în luna anterioară.

Comparativ, Franţa a avut în luna iunie o inflaţie de 4,5%, iar în SUA rata anuală a inflaţiei a fost de 3%.

China a mai cunoscut la finalul lui 2020 şi începutul lui 2021 o scurtă perioadă de deflaţie, atunci motivul principal fiind prăbuşirea preţului cărnii de porc, cea mai consumată în ţara asiatică. Precedenta perioadă de deflaţie data din 2009.

Numeroşi analişti avertizează că de data aceasta deflaţia ar putea să se întindă pe o perioadă mai lungă, având în vedere că principalele motoare ale creşterii economice a Chinei sunt gripate, iar şomajul în rândul tinerilor a atins un nivel record de peste 20%.

Criza din imobiliare este principalul motiv al acestui şoc deflaţionist, consideră economistul Andrew Batson, de la firma Gavekal Dragonomics.

Preţurile producţiei industriale au scăzut în luna iulie cu 4,4%, aceasta fiind a zecea lună consecutivă de scădere. Acest indicator care măsoară costul bunurilor ce ies de pe porţile fabricilor şi este considerat un barometru al sănătăţii economiei a scăzut deja cu 5,4% în luna iunie.

Toate aceste date vin după publicarea unor cifre sub aşteptări privind exporturile chineze, care în mod tradiţional au fost un motor al creşterii economice. În luna iulie, exporturile Chinei au înregistrat un declin de 14,2% în ritm anual, afectate de o cerere slabă de pe piaţa externă. Situaţia are un impact direct asupra zecilor de mii de companii care în prezent funcţionează la relanti.

Analiştii sunt de părere că actuala conjunctură pune sub semnul întrebării atingerea ţintei de creştere economică, de aproximativ 5%, stabilită pentru acest an de Guvernul de la Beijing. Economia chineză nu a înregistrat decât un avans de 0,8% între primul şi al doilea trimestru din 2023. În aceste condiţii, numeroşi economişti mizează pe anunţul unui vast plan de relansare destinat susţinerii activităţii economice.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. nu se adanceste…

    e un ciclu normal de deflatie… doar ca momentan tre sa se rupa cocoasa speculei si a inaccesibilitatii; indexul de afortabilitate si index de cost total casa pe luna ca procent din venit net minim mediu mare … pe categorii sociale… pentru ca se ajunge merwu la preturi aberante in ghetouri si cocioabe pe venituri de directoriingineri judecatori avocati… unde in mod normal pibul si exonomia locala arata istoric zona de ghetoiala sau mai saraca… 

    pe scurt: pibul pocal plus veniturile locale cateodata nu reflecta bula de pret ceruta sau facuta artificial de politici gov ca cetatenii sa duca in carca darorii pe care gov sa le mulga periodic; 

    s c c r e t 

    "Criza imobiliară din China" in ternd cu cele occidentale ;

    Criză imobiliară în Germania. Tranzacțiile s-au prăbușit,potrivit datelor 

    furnizate de compania imobiliară JLL, cifra a fost cu aproximativ 

    două treimi sub media din ultimii cinci ani, transmite Bloomberg.

    1. Si inca o data economica importanta despre China,

      a depasit GDP-ul Uniunii Europene !!! 

      China e ca si mujicia...cu cat economic merg mai prost, cu atat postacii sunt mai extaziati:-)

      "China’s exports have suffered their biggest year-on-year decline since the start of the coronavirus pandemic, adding to concerns over the growth trajectory of the world’s second-largest economy. 

      June exports declined 12.4 per cent year on year in dollar terms, official data showed on Thursday, the biggest drop since February 2020. Economists polled by Reuters expected declines of 9.5 per cent. 

      Imports fell 6.8 per cent, also exceeding expectations. In May, exports and imports fell 7.5 per cent and 4.5 per cent respectively." 

      Statisticile fiind zugrăvite cu roz bonbon. :

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb