Criza ne-ar putea reduce numărul de comune

CĂTĂLIN DEACU
Ziarul BURSA #Politică / 1 septembrie 2010

Criza ne-ar putea reduce numărul de comune

Reducerea numărului de localităţi prin comasare - soluţia pentru echilibrarea bugetelor locale, propusă într-un proiect legislativ de împărţire administrativ-teritorială

După ce ne-a redus veniturile, criza ar putea să ne reducă şi numărul de localităţi.

O bună parte dintre comune ar putea să fie comasate pentru ca numărul cetăţenilor care susţin financiar o administraţie publică locală să fie cât mai mare.

Acest scenariu este prevăzut într-un proiect legislativ care prevede o nouă împărţire administrativ-teritorială a României, iniţiat de senatorul PDL, Nicolae Dobra.

Parlamentarul justifică necesitatea reducerii numărului de localităţi prin faptul că multe dintre actualele comune fie au fost înfiinţate artificial, din ambiţii politice, fie nu mai cores-pund criteriului demografic, ajungând să aibă, din cauza migraţiei populaţiei şi a scăderii natalităţii, un număr de locuitori care le-ar permite încadrarea la categoria satelor.

Un alt argument invocat de senator este acela că numărul de angajaţi din primăriile şi consiliile locale trebuie oricum redus din cauza crizei.

Senatorul Nicolae Dobra a explicat: "Ideea de bază a acestei proiecţii este ca, prin trecerea unui număr cât mai mare de responsabilităţi la autorităţile publice locale, să sporim şi reprezentativitatea acestora, lucru posibil prin comasarea localităţilor, astfel încât numărul celor care susţin financiar o adminis-traţie publică locală să fie cât mai mare. (...) Considerăm că reîmpărţirea administrativ-teritorială în limitele actualei Constituţii se poate face prin reducerea numărului de comune".

Soluţia tehnică propusă de parlamentar prevede, în primul rând, că orice sat din componenţa unei comune să aibă dreptul să se ataşeze unei comune vecine oricând populaţia doreşte acest lucru, prin consultare sau referendum.

Comunele a căror populaţie ar urma să scadă sub 3000 de locuitori în urma desprinderii unor sate ar urma să fie astfel desfiinţate, iar satele care le-au mai rămas în componenţă să fie alipite altor comune.

Parlamentarul arată că un obstacol pentru reducerea numărului de localităţi l-a constituit orgoliul local, dar spune că acest lucru trebuie depăşit, prin organizarea de referendumuri în care populaţia satelor să decidă ce este mai bine pentru viitorul lor: "Chiar dacă va trebui să umblăm din sat în sat trebuie să-i lămurim pe concetăţenii noştri de necesitatea reaşezării administrativ-teritorială, pentru că astfel banii lor se duc doar în salarii, fără niciun efect asupra bunei lor stări".

Parlamentarul mai spune că reducerea fiscalităţii este condiţionată şi de reducerea cheltuielilor: "Viitorul este al reducerii taxelor şi impozitelor pentru cetăţean, ceea ce presupune şi reducerea, pe cale de consecinţă, a cheltuielilor, dar acest lucru nu va fi posibil dacă fărâmiţarea administrativă va continua şi nu vom începe un proces invers, de coagulare a localităţilor, în entităţi mult mai puternice şi cu posibilităţi adevărate de a-şi manifesta autonomia, stipulată în legea română".

Propunerea parlamentarului prevede păstrarea numărului şi a structurii teritoriale actuale ale judeţelor. Potrivit statisticilor, ţara noastră deţine un număr de peste 2610 comune care au în componenţă circa 13.090 sate.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb