Criza paşapoartelor: reţinerea documentelor putea avea loc încă de acum trei ani

Romana Puiuleţ
Ziarul BURSA #Politică / 5 august 2005

Din cele 3000 de paşapoarte ridicate la graniţă de vameşi, circa 2000 vor fi restituite proprietarilor, care au dovedit că au permis de muncă în ţările în care au fost plecaţi.

Ministrul Administraţiei şi Internelor, Vasile Blaga, a prezentat ieri în şedinţă de Guvern, un raport privind suspendarea temporară a paşapoartelor simple pentru cei care au depăşit termenele de şedere în ţările din spaţiul Schengen. Ministrul susţine că Ordonanţa de Urgenţă care a intrat în vigoare la 1 august, nu face decît să îndulcească prevederile unui alt act normativ, aprobat în 2002, ale cărui prevederi nu au fost însă respectate pînă acum. Domnia sa susţine că singura modificare strecurată în actul normativ care face referire la perioada de şedere a cetăţenilor în afara graniţelor include specificaţia "în mod nejustificat" astfel încît dă posibilitatea persoanelor care au depăşit perioada legală de şedere de 90 de zile, să îşi justifice întîrzierea.

Ministrul Blaga susţine că nimeni nu este de vină dacă pînă acum legea nu a fost aplicată deşi era în vigoare de doi ani. "Nu numai că nu am îngrădit, ci am relaxat criteriile. Conform legii în vigoare trebuie să li se ridice paşapoartele imediat celor care depăşesc termenul de 90 de zile", a mai argumentat Vasile Blaga. Domnia sa susţine că, în cazul în care şi fostul Guvern respecta actele normative adoptate, probabil că nu mai trebuia să ne temem de activarea clauzei de salvgardare. De asemenea, ministrul a declarat că ţara noastră trebuie să implementeze fără întîrziere planul de acţiune Schengen. "Aceste condiţii de călătorie în comunitatea europeană respectă convenţia Schengen. Dacă ne vom conforma, începînd cu 1 ianuarie 2007, toţi cei 22 de milioane de români vom cîştiga dreptul de a călători, lucra şi trăi oriunde în Uniunea Europeană", apreciază ministrul.

În ceea ce priveşte condiţiile pe care trebuie să le îndeplineas-că persoanele fizice la ieşirea din ţară, ministrul Blaga susţine că sînt neschimbate de patru ani şi constau în prezentarea la vamă a unei sume de bani. Ministrul nu are nimic împotrivă ca oamenii de afaceri să fie exceptaţi de la prezentarea acestei sume minime cu toate că domnia sa este de părere că oameni de afaceri pot fi consideraţi şi cei care deţin un chioşc sau o asociaţie familială. "De patru ani nu există nici o modificare la regimul ieşirilor din ţară. Nu înţeleg de ce s-a făcut atîta vîlvă în presă," a arătat ministrul.

Prefecţii şi preşedinţii consiliilor judeţene - tăiaţi de la porţia paşapoartelor diplomatice

Ministrul Administraţiei şi Internelor, Vasile Blaga, a redus numărul paşoapoartelor diplomatice. Printre cei care se vor mai bucura de un paşaport oficial se numără: preşedintele, consilierii prezidenţiali, consilierii de stat, parlamentarii, secretarii de stat, membrii CSM, preşedintele Curţii Constituţionale şi rudele acestora de gradul I. În schimb, ministrul a avertizat că nici "mătuşa, nici amanta, nici oamenii de afaceri" nu vor mai beneficia de paşapoarte diplomatice.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb