Într-un moment în care pe piaţa internaţională a zahărului există cel mai mare excedent din ultimii patru ani, Uniunea Europeană se confruntă, pentru al doilea an consecutiv, cu o criză în domeniu, din cauza barierelor comerciale, printre care taxele mari de import, informează Bloomberg.
Cantitatea de zahăr care va ajunge pe piaţa UE în anul agricol ce se încheie în septembrie va fi cu 1,1 milioane de tone mai mică decât cererea, potrivit Comitetului Consumatorilor de Zahăr din Europa, printre membrii căruia se numără producătorii alimentari "Nestlé" SA, "Unilever" şi "Kraft Foods" Inc.
"Nu putem cumpăra de niciunde zahăr, în UE, din cauză că nu există. În aceste condiţii, preţurile sucurilor carbogazoase, ale îngheţatei şi produselor de patiserie vor urca dramatic", a declarat James Lambert, director executiv al "R&R Ice Cream" Plc.
În timp ce producţia de zahăr din UE va creşte cu 16% în anul ce se încheie în septembrie, la 17,8 milioane de tone, cantitatea este cu 11% sub nivelul înregistrat în urmă cu şapte ani, potrivit datelor Comisiei Europene.
Uniunea Europeană a cheltuit aproximativ 5,2 miliarde euro (7,1 miliarde dolari) din 2006, ca să reducă industria zahărului, după ce Organizaţia Mondială a Comerţului a stabilit că subvenţiile acordate producătorilor din domeniu au efect de dumping la nivel mondial.
Preţul zahărului a coborât cu 22% pe plan internaţional, în ultimele opt luni, timp în care costurile de pe piaţa de profil din blocul european au ajuns nivelul maxim al ultimilor doi ani.